Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

hirdetes

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Paradicsom

Egyes kisebb paradicsomok magjai olyannyira sűrűn helyezkendek el, hogy egy kisebb kanállal könnyedén eltávolíthatók, és a hús többi része továbbra is felhasználható marad (habár érdemes azonnal felhasználni). Sok paradicsomnak az összes húsával együtt kell kikaparni a magjait. Akárhogy is, a cél az, hogy a magok egy tiszta tárolóba (pl. befőttesüvegbe vagy tálba) kerüljenek.


2. Az erjesztés előkészítése


Ha nincs elég folyadék, hogy az összes magot befedje, öntsük fel őket egy bögre tiszta vízzel, hogy a könnyebben elválasztódjanak a paradicsomhústól. Ezt követően tegyük az üveget egy meleg helyre, félreeső helyre 2-4 napra. Az erjesztésnek köszönhetően a paradicsomok kellemetlen szagúak lesznek, szóval tényleg olyan helyre kerüljenek, ahol ez senkit sem fog zavarni.


A befőttesüvegekre ne tekerjük rá a tetejüket, hanem fedjük le őket inkább valamilyen vászonnal, amit gumival erősíthetünk a szájukra. Ez segít távoltartani a rovarokat is.


Ne felejtsük el felcímkézni, hogy melyik üvegbe milyen paradicsomfajta került.


3. Az erjedés ellnőrzése

hirdetes


Minden nap ellenőrizzük az erjedési folyamatot. A cél az, hogy a magokon és a húson egy réteg penész alakuljon ki. Az erjedés addig kell tartson, amíg buborékozni nem kezd a folyadék, vagy az egész felületét be nem fedi a penész. Fontos, hogy ennél tovább ne hagyjuk a magokat az erjesztett paradicsomban, különben kicsírázhatnak.


Ha befőttesüvegben erjesztjük a paradicsomokat, akkor könnyebb figyelemmel követni a folyamatot. Az erjesztés akkor mondható „késznek”, ha a paradicsommagok az üveg aljára süllyednek egy híg lében, míg a sűrűbb penészes-húsos részek a felszínen állnak össze.


4. A magok különválasztása


Végre megszabadulhatunk a penészes paradicsomtól. A magok leöblítése egyszerűbb lesz, ha egy villával óvatosan felemeljük a penészréteget a tárolóból, habár ezt nem muszáj így csinálni. Adjunk hozzá egy kis vizet a tárolóhoz, majd kevergessük és rázzuk határozottan. A jó minőségű magok lesüllyednek majd a fenékre, így könnyebb lesz eltávolítani a szükségtelen részeket.

hirdetes


5. A magok megtisztítása


Öntsük át a tároló tartalmát egy szűrőn, és egyszerre alaposan öblítsük is le őket tiszta vízzel. Próbáljuk eltávolítani az összes maradék paradicsomhúst, hogy csak a tiszta magok maradjanak a szűrőben.


6. A magok szárítása


Terítsük szét a magokat egy üveg- vagy papírtányéron, hogy megszáradhassanak. Ne használjunk papírtörlőt, mert ezekhez a magok hozzátapadnak és nehéz lesz elválasztani őket tőlük.


Helyezzük a magokat egy meleg, száraz helyre, és hagyjuk teljesen megszáradni őket. Érdemes naponta összerázni őket, hogy ne tapadjanak össze és egyenletesen száradjanak meg. Ne tegyük ki extra hőnek sem a magokat, mert ettől könnyedén tönkremehetnek (ne használjunk tehát aszalót stb.)


7. A magok tárolása


Miután a magok teljesen megszáradtak, egy légmentesen zárható tárolóba lehet helyezni őket, majd azt egy száraz, hűvös helyen kell tartani. Ne felejtsük el ráírni a tárolóra a dátumot!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Irma (2798/01)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Sziklevél alatti szárrészének antociánossága közepes.... Tovább

baromfipestis

tyúkfélék Paramyxovirus okozta járványos betegsége. A kórokozó a gyomorban és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet