Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

hirdetes

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV
Paradicsom

Egyes kisebb paradicsomok magjai olyannyira sűrűn helyezkendek el, hogy egy kisebb kanállal könnyedén eltávolíthatók, és a hús többi része továbbra is felhasználható marad (habár érdemes azonnal felhasználni). Sok paradicsomnak az összes húsával együtt kell kikaparni a magjait. Akárhogy is, a cél az, hogy a magok egy tiszta tárolóba (pl. befőttesüvegbe vagy tálba) kerüljenek.


2. Az erjesztés előkészítése


Ha nincs elég folyadék, hogy az összes magot befedje, öntsük fel őket egy bögre tiszta vízzel, hogy a könnyebben elválasztódjanak a paradicsomhústól. Ezt követően tegyük az üveget egy meleg helyre, félreeső helyre 2-4 napra. Az erjesztésnek köszönhetően a paradicsomok kellemetlen szagúak lesznek, szóval tényleg olyan helyre kerüljenek, ahol ez senkit sem fog zavarni.


A befőttesüvegekre ne tekerjük rá a tetejüket, hanem fedjük le őket inkább valamilyen vászonnal, amit gumival erősíthetünk a szájukra. Ez segít távoltartani a rovarokat is.


Ne felejtsük el felcímkézni, hogy melyik üvegbe milyen paradicsomfajta került.


3. Az erjedés ellnőrzése

hirdetes


Minden nap ellenőrizzük az erjedési folyamatot. A cél az, hogy a magokon és a húson egy réteg penész alakuljon ki. Az erjedés addig kell tartson, amíg buborékozni nem kezd a folyadék, vagy az egész felületét be nem fedi a penész. Fontos, hogy ennél tovább ne hagyjuk a magokat az erjesztett paradicsomban, különben kicsírázhatnak.


Ha befőttesüvegben erjesztjük a paradicsomokat, akkor könnyebb figyelemmel követni a folyamatot. Az erjesztés akkor mondható „késznek”, ha a paradicsommagok az üveg aljára süllyednek egy híg lében, míg a sűrűbb penészes-húsos részek a felszínen állnak össze.


4. A magok különválasztása


Végre megszabadulhatunk a penészes paradicsomtól. A magok leöblítése egyszerűbb lesz, ha egy villával óvatosan felemeljük a penészréteget a tárolóból, habár ezt nem muszáj így csinálni. Adjunk hozzá egy kis vizet a tárolóhoz, majd kevergessük és rázzuk határozottan. A jó minőségű magok lesüllyednek majd a fenékre, így könnyebb lesz eltávolítani a szükségtelen részeket.

hirdetes


5. A magok megtisztítása


Öntsük át a tároló tartalmát egy szűrőn, és egyszerre alaposan öblítsük is le őket tiszta vízzel. Próbáljuk eltávolítani az összes maradék paradicsomhúst, hogy csak a tiszta magok maradjanak a szűrőben.


6. A magok szárítása


Terítsük szét a magokat egy üveg- vagy papírtányéron, hogy megszáradhassanak. Ne használjunk papírtörlőt, mert ezekhez a magok hozzátapadnak és nehéz lesz elválasztani őket tőlük.


Helyezzük a magokat egy meleg, száraz helyre, és hagyjuk teljesen megszáradni őket. Érdemes naponta összerázni őket, hogy ne tapadjanak össze és egyenletesen száradjanak meg. Ne tegyük ki extra hőnek sem a magokat, mert ettől könnyedén tönkremehetnek (ne használjunk tehát aszalót stb.)


7. A magok tárolása


Miután a magok teljesen megszáradtak, egy légmentesen zárható tárolóba lehet helyezni őket, majd azt egy száraz, hűvös helyen kell tartani. Ne felejtsük el ráírni a tárolóra a dátumot!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

További cikkek ebben a témában


vállalati formák

tevékenységük alapján a vállalatok lehetnek termelő, kereskedelmi, szolgáltató stb.... Tovább

Csornai Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csorna Soproni út 58. 9300 Magyarország Telefon:... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet