Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

hirdetes

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Aki komposztált már paradicsomot, az valószínűleg rácsodálkozott kertjére, amikor a télen érlelt komposzttal kezelt területeken tavasszal megjelent egy-két palánta. Előfordulhat az is, hogy ezek a palánták azokon a részeken bukkannak fel, ahol tavaly egy-két szem paradicsom a földre pottyant.

Paradicsom

A helyzet az, hogy a paradicsomok tele vannak apró magokkal, amelyek lelkesen kikelnek majd, ha sikerül eljutniuk a talajba. Na persze, egy sokkal jobb taktika eltenni néhány ilyen magot, és megőrizni őket a következő ültetésig. Nézzük, hogy hogyan is zajlik mindez!


Mikor érdemes összegyűjteni a paradicsommagokat?


A paradicsommagokat akkor lehet összegyűjteni a termésekből, amikor azok teljesen megérnem, tehát általában a nyár közepétől egészen őszig (az ültetéstől függően). A paradicsomok meglehetősen lassan nőnek, ezért tavasszal sok kertész igyekszik minél előbb kiültetni őket a kertjébe.


Egy paradicsommagnak akár hat hétre is szüksége lehet, hogy kiültethető palántává fejlődjön, majd ez után további két hónapra, hogy teremni kezdjen. Persze mindez az adott fajtától és a megérett mérettől is függ – a cseresznyeparadicsomok például sokkal hamarabb elkezdenek teremni, mint a nagyobb változatok.

hirdetes


A paradicsommagok összegyűjtése és megőrzése


A legtöbb növény magjait könnyedén össze lehet gyűjteni – elég csak megvárni, hogy a magtokok vagy a termések kiszáradjanak. A paradicsomoknál ez másképpen zajlik, ugyanis a magjaikat egy zselés közegben tárolják, amely növekedésgátló vegyületeket tartalmaz (nehogy a magok kicsírázzanak, míg a termésben vannak).


A legegyszerűbben úgy távolíthatod el a magokat ebből a zselés anyagból, ha megvárod, hogy elrohadjanak és megerjedjenek. A természetben ez automatikusan lezajlik, miután a termések lepottyannak a növényekről, azonban néhány ügyes módszerrel felgyorsíthatjuk a folyamatot!


Először is ügyelnünk kell rá, hogy a legszebb paradicsomok magjait mentsük meg, hiszen ezek erős géneket örökítenek majd át a következő évi ültetéshez.

hirdetes


Fontos, hogy csak a nyílt beporzású paradicsomok magjait tegyük el – ebbe a kategóriába tartozik többek között az összes örökségfajta paradicsom. Hibridek magjai kicsíráznak, és a palánták teremnek majd ugyan, de ezek gyakran valamelyik felmenőjük génjeit öröklik csak meg, ezért az így termő paradicsomok nem feltétlenül hasonlítanak majd azokra, amelyekből a magokat kinyertük.


Mindezt észben tartva lássuk a folyamatot!


1. A magok összegyűjtése


Első lépésként vágjuk ketté paradicsomokat felső és alsó részekre – a száras rész legyen felül, az alsó pedig alul. Ez hozzáférhetőbbé teszi a magos részeket, mintha függőlegesen vágnánk ketté a terméseket.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

orrkorong

a sertésen az orr hegyén és a felső ajkakon található, porcos, csontos alapú, mozgékony,... Tovább

takarmányfelvétel

az állatok által naponta elfogyasztott takarmány mennyisége. Meghatározott testtömegre (pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet