Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

hirdetes

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK

Aki komposztált már paradicsomot, az valószínűleg rácsodálkozott kertjére, amikor a télen érlelt komposzttal kezelt területeken tavasszal megjelent egy-két palánta. Előfordulhat az is, hogy ezek a palánták azokon a részeken bukkannak fel, ahol tavaly egy-két szem paradicsom a földre pottyant.

Paradicsom

A helyzet az, hogy a paradicsomok tele vannak apró magokkal, amelyek lelkesen kikelnek majd, ha sikerül eljutniuk a talajba. Na persze, egy sokkal jobb taktika eltenni néhány ilyen magot, és megőrizni őket a következő ültetésig. Nézzük, hogy hogyan is zajlik mindez!


Mikor érdemes összegyűjteni a paradicsommagokat?


A paradicsommagokat akkor lehet összegyűjteni a termésekből, amikor azok teljesen megérnem, tehát általában a nyár közepétől egészen őszig (az ültetéstől függően). A paradicsomok meglehetősen lassan nőnek, ezért tavasszal sok kertész igyekszik minél előbb kiültetni őket a kertjébe.


Egy paradicsommagnak akár hat hétre is szüksége lehet, hogy kiültethető palántává fejlődjön, majd ez után további két napra, hogy teremni kezdjen. Persze mindez az adott fajtától és a megérett mérettől is függ – a cseresznyeparadicsomok például sokkal hamarabb elkezdenek teremni, mint a nagyobb változatok.

hirdetes


A paradicsommagok összegyűjtése és megőrzése


A legtöbb növény magjait könnyedén össze lehet gyűjteni – elég csak megvárni, hogy a magtokok vagy a termések kiszáradjanak. A paradicsomoknál ez másképpen zajlik, ugyanis a magjaikat egy zselés közegben tárolják, amely növekedésgátló vegyületeket tartalmaz (nehogy a magok kicsírázzanak, míg a termésben vannak).


A legegyszerűbben úgy távolíthatod el a magokat ebből a zselés anyagból, ha megvárod, hogy elrohadjanak és megerjedjenek. A természetben ez automatikusan lezajlik, miután a termések lepottyannak a növényekről, azonban néhány ügyes módszerrel felgyorsíthatjuk a folyamatot!


Először is ügyelnünk kell rá, hogy a legszebb paradicsomok magjait mentsük meg, hiszen ezek erős géneket örökítenek majd át a következő évi ültetéshez.

hirdetes


Fontos, hogy csak a nyílt beporzású paradicsomok magjait tegyük el – ebbe a kategóriába tartozik többek között az összes örökségfajta paradicsom. Hibridek magjai kicsíráznak, és a palánták teremnek majd ugyan, de ezek gyakran valamelyik felmenőjük génjeit öröklik csak meg, ezért az így termő paradicsomok nem feltétlenül hasonlítanak majd azokra, amelyekből a magokat kinyertük.


Mindezt észben tartva lássuk a folyamatot!


1. A magok összegyűjtése


Első lépésként vágjuk ketté paradicsomokat felső és alsó részekre – a száras rész legyen felül, az alsó pedig alul. Ez hozzáférhetőbbé teszi a magos részeket, mintha függőlegesen vágnánk ketté a terméseket.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-10-04

Október a konyhakertben – ezeket érdemes még ilyenkor elvetni

Októberben sem érdemes lemondani a növények termesztéséről, ugyanis akadnak még közülük olyan darabok, melyek ebben a hónapban képesek megfelelően fejlődni.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-10-04

Így szaporítsd Te is cserepes bazsalikomod, hogy sose szenvedj belőle hiányt

A bazsalikom rendkívül kedvelt fűszernövény, előszeretettel használják nem csak ételek ízesítésére, de teaként is - így nem fogsz belőle soha hiányt szenvedni!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


aeroszolgépek (ködképző gépek)

a vegyszeres növ. véd. gépei (->növényvédelmi gépek, -légporlasztású permetezőgépek) az... Tovább

galambalakúak (Columbiformes)

a —>madarak osztályának egyik rendje, többségük trópusi vidéken él. Kettős begyük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet