Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Aki komposztált már paradicsomot, az valószínűleg rácsodálkozott kertjére, amikor a télen érlelt komposzttal kezelt területeken tavasszal megjelent egy-két palánta. Előfordulhat az is, hogy ezek a palánták azokon a részeken bukkannak fel, ahol tavaly egy-két szem paradicsom a földre pottyant.

Paradicsom

A helyzet az, hogy a paradicsomok tele vannak apró magokkal, amelyek lelkesen kikelnek majd, ha sikerül eljutniuk a talajba. Na persze, egy sokkal jobb taktika eltenni néhány ilyen magot, és megőrizni őket a következő ültetésig. Nézzük, hogy hogyan is zajlik mindez!


Mikor érdemes összegyűjteni a paradicsommagokat?


A paradicsommagokat akkor lehet összegyűjteni a termésekből, amikor azok teljesen megérnem, tehát általában a nyár közepétől egészen őszig (az ültetéstől függően). A paradicsomok meglehetősen lassan nőnek, ezért tavasszal sok kertész igyekszik minél előbb kiültetni őket a kertjébe.


Egy paradicsommagnak akár hat hétre is szüksége lehet, hogy kiültethető palántává fejlődjön, majd ez után további két hónapra, hogy teremni kezdjen. Persze mindez az adott fajtától és a megérett mérettől is függ – a cseresznyeparadicsomok például sokkal hamarabb elkezdenek teremni, mint a nagyobb változatok.


A paradicsommagok összegyűjtése és megőrzése


A legtöbb növény magjait könnyedén össze lehet gyűjteni – elég csak megvárni, hogy a magtokok vagy a termések kiszáradjanak. A paradicsomoknál ez másképpen zajlik, ugyanis a magjaikat egy zselés közegben tárolják, amely növekedésgátló vegyületeket tartalmaz (nehogy a magok kicsírázzanak, míg a termésben vannak).


A legegyszerűbben úgy távolíthatod el a magokat ebből a zselés anyagból, ha megvárod, hogy elrohadjanak és megerjedjenek. A természetben ez automatikusan lezajlik, miután a termések lepottyannak a növényekről, azonban néhány ügyes módszerrel felgyorsíthatjuk a folyamatot!


Először is ügyelnünk kell rá, hogy a legszebb paradicsomok magjait mentsük meg, hiszen ezek erős géneket örökítenek majd át a következő évi ültetéshez.


Fontos, hogy csak a nyílt beporzású paradicsomok magjait tegyük el – ebbe a kategóriába tartozik többek között az összes örökségfajta paradicsom. Hibridek magjai kicsíráznak, és a palánták teremnek majd ugyan, de ezek gyakran valamelyik felmenőjük génjeit öröklik csak meg, ezért az így termő paradicsomok nem feltétlenül hasonlítanak majd azokra, amelyekből a magokat kinyertük.


Mindezt észben tartva lássuk a folyamatot!


1. A magok összegyűjtése


Első lépésként vágjuk ketté paradicsomokat felső és alsó részekre – a száras rész legyen felül, az alsó pedig alul. Ez hozzáférhetőbbé teszi a magos részeket, mintha függőlegesen vágnánk ketté a terméseket.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vetőgépek

A ->vetés minősége meghatározó a várható terméshozam, ezért a v. legjobb műszaki... Tovább

légzés

a szervezet nyomáskülönbségen alapuló gázcseréje, az oxigénfelvételt és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet