Így mentsd meg a paradicsommagokat a későbbi ültetésre

hirdetes

Így mentsük meg a paradicsommagokat a későbbi ültetéshez

TK, SFV

Aki komposztált már paradicsomot, az valószínűleg rácsodálkozott kertjére, amikor a télen érlelt komposzttal kezelt területeken tavasszal megjelent egy-két palánta. Előfordulhat az is, hogy ezek a palánták azokon a részeken bukkannak fel, ahol tavaly egy-két szem paradicsom a földre pottyant.

Paradicsom

A helyzet az, hogy a paradicsomok tele vannak apró magokkal, amelyek lelkesen kikelnek majd, ha sikerül eljutniuk a talajba. Na persze, egy sokkal jobb taktika eltenni néhány ilyen magot, és megőrizni őket a következő ültetésig. Nézzük, hogy hogyan is zajlik mindez!


Mikor érdemes összegyűjteni a paradicsommagokat?


A paradicsommagokat akkor lehet összegyűjteni a termésekből, amikor azok teljesen megérnem, tehát általában a nyár közepétől egészen őszig (az ültetéstől függően). A paradicsomok meglehetősen lassan nőnek, ezért tavasszal sok kertész igyekszik minél előbb kiültetni őket a kertjébe.


Egy paradicsommagnak akár hat hétre is szüksége lehet, hogy kiültethető palántává fejlődjön, majd ez után további két hónapra, hogy teremni kezdjen. Persze mindez az adott fajtától és a megérett mérettől is függ – a cseresznyeparadicsomok például sokkal hamarabb elkezdenek teremni, mint a nagyobb változatok.

hirdetes


A paradicsommagok összegyűjtése és megőrzése


A legtöbb növény magjait könnyedén össze lehet gyűjteni – elég csak megvárni, hogy a magtokok vagy a termések kiszáradjanak. A paradicsomoknál ez másképpen zajlik, ugyanis a magjaikat egy zselés közegben tárolják, amely növekedésgátló vegyületeket tartalmaz (nehogy a magok kicsírázzanak, míg a termésben vannak).


A legegyszerűbben úgy távolíthatod el a magokat ebből a zselés anyagból, ha megvárod, hogy elrohadjanak és megerjedjenek. A természetben ez automatikusan lezajlik, miután a termések lepottyannak a növényekről, azonban néhány ügyes módszerrel felgyorsíthatjuk a folyamatot!


Először is ügyelnünk kell rá, hogy a legszebb paradicsomok magjait mentsük meg, hiszen ezek erős géneket örökítenek majd át a következő évi ültetéshez.

hirdetes


Fontos, hogy csak a nyílt beporzású paradicsomok magjait tegyük el – ebbe a kategóriába tartozik többek között az összes örökségfajta paradicsom. Hibridek magjai kicsíráznak, és a palánták teremnek majd ugyan, de ezek gyakran valamelyik felmenőjük génjeit öröklik csak meg, ezért az így termő paradicsomok nem feltétlenül hasonlítanak majd azokra, amelyekből a magokat kinyertük.


Mindezt észben tartva lássuk a folyamatot!


1. A magok összegyűjtése


Első lépésként vágjuk ketté paradicsomokat felső és alsó részekre – a száras rész legyen felül, az alsó pedig alul. Ez hozzáférhetőbbé teszi a magos részeket, mintha függőlegesen vágnánk ketté a terméseket.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-28

Ismerd meg a Megyer-hegyi Tengerszemet!

Ha szereted a természetet, szeretsz kirándulni, akkor a most következő hely biztosan tetszeni fog neked! Ez pedig nem más, mint a Megyer-hegyi Tengerszem.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

További cikkek ebben a témában


heterózishatás

az ivadékok egy vagy több tulajdonságban felülmúlják a megfelelő szülői tulajdonságok... Tovább

autolízis

a ->sejt elhalását követő bontási (önlebontás) folyamat. Az —>enzimfolyamatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet