Paradicsom palánta ültetés: így csináld jól

hirdetes

A paradicsom ültetésének legjobb módja: így lesz egészséges a palántád

SzSz

Ha a paradicsompalánta nem néz ki túl erősnek és strapabírónak, akkor lehetséges, hogy a paradicsom ültetésének módja nem volt megfelelő. Ha egyszerűen csak olyan mélyre ülteted a palántákat, amennyire lehetséges, akkor a növény megfelelően fog virágozni és sok termést hozhat. A mély ültetéshez azonban kétféle módszer közül választhatsz. 

Paradicsom palánta ültetés: így csináld jól

A tudomány a mély ültetés mögött

A paradicsom palánták mély talajba történő elültetése segít jobban növekedni, mivel a paradicsom a szár bármely eltemetett részén gyökereket képez - ha alaposan megnézed, apró dudorok láthatók, amelyek a gyökerek, a fejlődésük előtt. Ezeket nevezetesen gyökérnek nevezzük, vagyis ezek a gyökerek a növény felső részén - a száron, a leveleken, az ágakon (de csak a paradicsom növény szárán) - a fő gyökérgömbön helyezkednek el. A több gyökér által a növények sokkal jobban fel bírják szívni a vizet és a tápanyagokat a talajból, ezáltal pedig a növény még egészségesebb lesz. 

hirdetes

A mély lyuk módszer

A paradicsom palánta ültetésének legalapvetőbb módja, ha egy mély lyukat ásunk úgy, hogy amikor a növényt a lyukba helyezzük, a talajvonal éppen a legfelső levelek alá kerüljön. Ha azonban túl nehéz mélyre ásni a palántát, akkor a paradicsomokat úgy is eltemethetjük, hogy az alsó egészséges levelek a föld felett legyenek. Ennek az az előnye, hogy a talajban lévő vizet a gyökerek azonnal és könnyebben képesek felszívni. 

hirdetes
Egyszerűen ássunk egy mély lyukat, amelybe belefér a paradicsompalánta gyökérlabdája és a szár legnagyobb része a földben helyezkedik el. Lazítsd meg kissé a gyökeret, majd rakd a palántát a lyukba, és óvatosan töltsd fel a lyukat földdel. 
 

A következő oldalon egy másik módszert is megismerhetsz, amely szintén egészséges paradicsom palántákat fog hozni a kertben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fehérjék

nagy (104—106) molekulatömegű, húsz különböző aminosavból bioszintetizálódó... Tovább

Pannonia

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény középmagas-magas,... Tovább

Tovább a lexikonra