Paradicsom palántázása – Teljes útmutató a paradicsom palántázásához

Tippek, trükkök a paradicsom palántázáshoz

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kertünk legkedvesebb és legkedveltebb zöldsége egyértelműen a paradicsom, mivel nem sokára itt a tavasz, ezért most mindent elmondok nektek a paradicsom palántázásáról, valamint ejtek pár szót a gondozásáról, neveléséről is, tartsatok velem mindenképp! 

Paradicsom palántázási kisokos mindenkinek

Ajánló: 

A paradicsom fajtái

Cikkemet először is azzal kezdeném, hogy bemutatom nektek a különböző paradicsomfajtákat, ezt már korábbi cikkemben megtettem nagyon részletesen, szóval most csak nagyvonalakban térünk ki a témára. Szóval, a paradicsomok fajtáit érési idő, felhasználás, növekedési típus és termésalak szerint szokás csoportosítani. Ezek alapján létezik nagyon korai, korai, középkorai, középérésű, középkései és kései; friss fogyasztásra és befőzésre, determinált, féldeterminált és indeterminált, gömbölyű, lapított gömb, hosszúkás, szögletes és apró bogyós paradicsom.

Mindenkinek sajátos ízlése van, én nem szólok bele, ki melyiket választja, én általában mindegyikből szoktam ültetni, mivel mi az egyiket szeretjük, a szüleim a másikat, a gyerekek pedig a harmadikat. Nem is mondok erről többet, ha szeretnétek közelebbről megismerni a különféle paradicsomfajtákat, akkor olvassátok el a már korábban is emlegetett cikket (Paradicsomfajták). Nézzük inkább, mit kell tudni a paradicsom ültetéséről, palántázásáról! 

A paradicsom ültetése

Régi jó szokás, hogy az előző évi termés legszebb paradicsomjainak magját eltették és ezekből nevelték a palántákat. Sok helyen még ma is így van, de ha te nem ekképpen cselekedtél, ne csüggedj, menj el inkább a közeli gazdaboltba és válassz a nagyjából 30-40 fajta paradicsommag közül! A magok vetésére március-áprilisban kell sort keríteni, ekkor még a lakásban kell elvégezni ezt a műveletet.

Mi kis méretű tejfölös poharat használunk erre a célra, de természetesen minden ültetőedény megfelel. Nedvesítsük meg a palántaföldet még a mag elültetése előtt, majd helyezzük bele a magokat, mégpedig úgy, hogy egy edénybe maximum 3 kerüljön. Ügyeljünk arra, hogy csak néhány milliméter vastag föld takarja a magokat, ne kerüljenek túl mélyre! Ha végeztünk az ültetéssel, keressünk egy megfelelő helyet – 18-22 Celsius fok és napsütés, tehát az ablakpárkány a legideálisabb.

Nevelgetés során ügyeljünk arra, hogy a föld mindig nedves legyen, de ne locsoljuk túl, ne álljon a tálban a víz, mivel a magok könnyedén rothadásnak indulhatnak. Ha a magok kicsíráztak, és eltelt egy kis idő, gondoskodnunk kell arról, hogy csak egy növény maradjon az edényben, tehát, ha minden jól alakult, és a növények erősek, egészségesek, akkor ültessük szét őket, ha viszont az egyik gyengébb, silányabb, akkor nem biztos, hogy érdemes vele tovább foglalkozni – ez mindenki maga döntése.

A paradicsom magvetéséről nagyjából ennyit érdemes tudni, a további gondozás megegyezik a palántáról való neveléssel, erről pedig a következő oldalon fogok beszélni, lapozzatok egyet mindenképp! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tünetek

A szervezet betegségére utaló és közvetlen v. közvetett vizsgálat után felismerhető... Tovább

tüszőhormonok (fullikuluszhormonok,ösztrogének)

A petefészekben,vemhesség alatt a méhlepényben, valamint kis mennyiségben a mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom