Minden a paradicsom trágyázásáról - ezeket mindenképpen érdemes a paradicsom trágyázásáról tudnod

Mivel és hogyan trágyázd paradicsomaidat

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Most kell a legjobban odafigyelnünk a paradicsom tápanyagutánpótlására, mert ha nem tesszük meg, akkor nem is várhatunk nagy termést. Mostani cikkemben elmondok mindent a paradicsom trágyázásáról, tápoldatozásáról, nálam ezek azok a módszerek, amik beváltak a sok év alatt! 

Most mindent elmondunk a paradicsom trágyázásáról

Egy kert addig nem igazi zöldségeskert, amíg nem kap helyet benne néhány paradicsompalánta. E végtelenül sokoldalú és népszerű gyümölcsök nélkül a pizza, a ketchup, és a paradicsomleves egyszerűen nem léteznének (vagy legalább is nem olyan formában, mint amilyennek megismertük őket).

 

Bizonyára te is bőséges hozamra vágysz idén, de előfordulhat az utóbbi időben komoly kihívásnak bizonyult termésre bírni palántáidat. Habár ennek számos oka lehet, a tökéletes paradicsomtrágya garantáltan csak javíthatja esélyeidet ilyen téren. A trágyázással kapcsolatban érdemes észben tartani azt is, hogy a jóból is megárthat a sok – ha egy növény túl sokat kap egy bizonyos tápanyagból, akkor annak több hátránya lesz, mint előnye. A következőkben szeretnénk minden fontosabb tudnivalót megosztani a paradicsomok szakszerű trágyázásáról – mit érdemes, mit nem, mivel, hogyan, és így tovább… lássuk is!

 

A paradicsomok tápanyag-szükséglete

Mint minden növénynek, a paradicsomoknak is három fő makrotápanyagravan szükségük: nitrogénre, foszforra, és káliumra (amiket NPK-ként is szokás rövidíteni). A különböző növényeknek (köztük persze a paradicsomoknak is) más-más arányban van szükségük ezekre a tápanyagokra. A nitrogén a növények levélnövesztését segíti elő, a foszfor a virágzáshoz (és gyümölcsterméshez) kell, a kálium pedig a gyökerek erősségéről gondoskodik. A paradicsomoknak mindegyikre szükségük van ezekből, de ha nem figyelsz az arányokra, akkor könnyen lehet, hogy egyáltalán nem látsz majd terméseket palántáidon. A paradicsomok éhes növények, és sok tápanyagra van szükségük, hogy stabilan teremjenek.

 

Mit esznek a paradicsomok – Az ideális műtrágya

Mindenekelőtt érdemes letesztelned a rendelkezésedre álló kerti talaj minőségét. Ha csak úgy elkezded tápanyagokkal dúsítani a talajt, akkor könnyen előfordulhat, hogy valamiből túl sok kerül bele vagy valamiből túl kevés – mindkettőnek súlyos következményei lehetnek növényeidre nézve, ezért érdemes elkerülni ezeket a hibákat.

 

Ha tisztában vagy kerti talajod állapotával, akkor elvégezheted a szükséges lépéseket, hogy kiegyenlítsd az NPK arányokat. Ha ez megvan, akkor ideje célirányosan trágyázni. Olyan műtrágyára lesz szükséged, ami több foszfort és káliumot tartalmaz, mint nitrogént. A nitrogén-túltengés hatására a növények inkább leveleket növesztenek, minthogy a virágzásra és a termésre összpontosítanának. A következő oldalon még több hasznos tanács vár, érdemes lapozni egyet! 

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élőpart-védelem

olyan természetes v. telepített növénysáv, amely a partot — beleértve a töltéskoronát... Tovább

egypetés ikrek (identikus ikrek, monozigotikus ikrek)

egyetlen petesejtből és —>ondósejtből alakulnak ki úgy, hogy a megtermékenyült petesejt... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom