7. Tápláld paradicsomaid organikus trágyával

A természetes trágya több tiszta tápanyagot tartalmaz magában és mindenféle vegyi anyagtól mentes. Organikus lehetőségek például a vérliszt, szójaliszt vagy a csontliszt. Ezzel számos fontos tápanyaggal látod el a növényt – foszforral, nitrogénnel és káliummal.

 

8. Öntözz szakszerűen

Rendszeresen végezz öntözést, hogy a talajt enyhén nedvesen tartsd, de óvakodj annak eláztatásától. Mindig ellenőrizd a talaj nedvességét az ujjaddal, mielőtt öntözni kezdenél. Tartózkodj továbbá a fentről öntözéstől, a nedves leveleket ugyanis jobban fenyegetik a gombás megbetegedések.

 

9. Biztosíts támaszt paradicsomaid számára

Ezt egy rácsos vázzal vagy egy egyszerű karóval is megteheted. A támasztás célja a terhelés csökkentése terméssel rendelkező szárakról. A rácsos vázra védőtakarót is húzhatsz, távol tartva a nemkívánatos kártevőket.

 

10. Metsz okosan

A metszés nem szükséges hacsak a növények nem nőnek túl közel egymáshoz. A lelógó ágakat érdemes eltávolítani, ha azok blokkolják a napfényt a növény többi része elől. Metszd le továbbá a növény alatt 15-20 centire növekedő ágakat – ezzel javíthatod a paradicsom termőképességét.

 

11. Heti rendszerességgel ellenőrizd paradicsomaidat

Az elővigyázatosság ellenére érdemes legalább hetente egy vizitet tartani a kártevők és betegségek kiszűrése érdekében. Egy apró probléma rövid időn belül képes elterjedni és gyakran végzetes is lehet. A levéltetveket és egyéb kártevőket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

12. Ha eljön a szüretelés ideje

A fenti tanácsok megfogadásával nagyszerű termésre számíthatsz. A szüretelést akkor érdemes elvégezni, amikor a termések könnyedén letéphetők a növényről. Egy alapos mosás után már fogyaszthatók is.

 

13. Ne feledd a takarítást

Fontos minden szezon után alapos tisztogatást végezni. Távolítsd el a régi termőtalajt és pucold ki a cserepet, ha később szeretnéd újra felhasználni azokat. Érdemes a takarítást követően egy adag fertőtlenítővel is lekezelni őket. Ha minden tiszta és „steril”, már kezdheted is újra a paradicsomtermesztést!