Ez a kártevő percek alatt elpusztíthatja a paradicsomjaidat! - Előzd meg a megbetegedésüket!

hirdetes

Ez a kártevő percek alatt elpusztíthatja a paradicsomjaidat! - Előzd meg a megbetegedésüket!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldség a kertészek és kerttulajdonosok körében, de sajnos számos kártevő veszélyeztetheti ezt a finom gyümölcsöt.

paradicsom kártevői

A paradicsom leggyakoribb kártevői


A kártevők percek alatt megsemmisíthetik a paradicsomnövényeket, ezért fontos, hogy figyeljünk az apró jelekre és időben lépjünk, hogy megakadályozzuk a megbetegedésüket. Ebben a cikkben bemutatjuk a paradicsom leggyakoribb kártevőit és adunk néhány hatékony tanácsot arról, hogy hogyan előzhetjük meg és hogyan szabadulhatunk meg tőlük.

1. Ezüst levelű fehérlégy:

A fehérlégy (Bemisia tabaci) apró, fehér rovar, amely az alsó levélfelületre telepedik le. Ezek a rovarok szívogatják a növény nedvét, és fehér szárnyal rendelkeznek, amelyek a leveleken fehér foltokat hagynak. A fehérlegyek által fertőzött növények sárgulnak, hervadnak és elveszíthetik termésüket.

Hogyan előzhetjük meg?

Ügyeljünk arra, hogy megfelelően távolítsuk el a fertőzött növényeket a kertből, hogy elkerüljük a további terjedésüket. Távolítsuk el a levélfoltokat és permetezzünk kén vagy neem olajat, amelyek természetes rovarölők és segítenek megakadályozni a kártevők további elterjedését.

2. Burgonyabogár (Colorado burgonyabogár):

A burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) a paradicsomnövényeket is megtámadhatja, különösen ha a kert közelében burgonyát is termesztünk. A bogarak és lárváik a leveleken táplálkoznak, ami barna és fekete folttal boríthatja be a leveleket, és jelentős kárt okozhat a növényeknek.

hirdetes

Hogyan előzhetjük meg?

Kezdjük el a burgonyabogarakat figyelni a kertben, különösen a paradicsomnövények közelében. Manuálisan távolítsuk el őket és lárváikat, és permetezzünk természetes rovarölőkkel, mint például piretrin vagy szappanos víz, hogy távoltartsuk a bogarakat.

3. Levéltetű:

A levéltetvek (Aphidoidea) kicsi, szárnyas vagy szárnyatlan rovarok, amelyek az új hajtásokon, a levelek alatt és a virágokon telepednek meg. A levéltetvek szívogatják a növény nedvét, és akár vírusok terjesztésére is képesek. A fertőzött növények legyengülnek, deformált leveleket hoznak és csökken a termés mennyisége.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

Használjunk természetes ellenszereket, mint például neem olaj vagy szappanos víz, hogy megszabaduljunk a levéltetvektől. Ha a fertőzés súlyos, akkor fontoljuk meg a biológiai védekezést, mint például a levéllepke beengedését a kertbe, amelyek a levéltetveket táplálékként használják.

4. Csótányok és cserebogarak:

A csótányok és cserebogarak (Rove és Ground Beetles) általában hasznos kártevőirtók, de bizonyos esetekben akár a paradicsomnövényeket is megtámadhatják. A csótányok a gyümölcsöket, míg a cserebogarak a leveleket támadhatják meg.

hirdetes

Hogyan előzhetjük meg?

Hozzunk létre olyan élőhelyeket a kertben, amelyek vonzzák a hasznos rovarokat. Helyezzünk ki kerti komposztot és sziklás, bokros területeket, ahol ezek a rovarok megtalálhatják a számukra megfelelő élőhelyet. Ha mégis problémák adódnak, használjunk természetes rovarirtó szereket, amelyek nem károsítják a hasznos rovarokat.


A paradicsom kártevői

A paradicsom kártevőinek megelőzése és kezelése kulcsfontosságú a sikeres termesztéshez. Ügyeljünk a növények rendszeres ellenőrzésére és a kártevők korai felismerésére, hogy gyorsan léphessünk, mielőtt nagyobb kárt okoznának a paradicsomjainkban. Használjunk természetes rovarirtó szereket, és hozzunk létre olyan élőhelyeket a kertben, amelyek vonzzák a hasznos kártevőirtókat. Így biztosíthatjuk, hogy paradicsomjaink egészségesek és bőséges termést hozzanak a kertben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gulyás

régebben a tavasztól őszig legelőn tartott gulya őrzését, gondozását végzők elnevezése... Tovább

nyálzás (nyálfolyás)

a normális v. fokozott mennyiségben termelődött nyál az állat szájából a külvilágra... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés