Az angolszász borvilágban nagy tisztelet övezi az MW cím birtokosait.

Kifehérítenék a magyar borászatot

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Pannon Bormustra az egyik legtekintélyesebb borverseny Magyarországon. Az idei mustra két, Angliából érkező bírálóját Pannonhalmán lenyűgözték a hazai fehérborok, szerintük ezekre kellene összpontosítania Magyarországnak, hiszen a különleges száraz fehérborokkal mutathatunk egyediséget a világnak. A verseny után öt kategóriában hirdették ki az idei csúcsborokat.
A Pannon Bormustra az egyik legtekintélyesebb borverseny Magyarországon

Pannon Bormustra


Kilencedik alkalommal versenyeztek a hazai csúcsborok a Pannon Bormustrán. A három napos versenyre május legvégén került sor a Pannonhalmi Apátságban, az eredményeket szerda este hozták nyilvánosságra. A borverseny különlegessége, hogy a bírálóbizottságokban mindig több a külföldi zsűritag: bizottságonként a három magyar ítész mellett négy külhoni szakértő pontozza a nedűket. A hagyományoknak megfelelően idén is két bizottság értékelt.

A szervezők és általában a borszakma szerint mindez azért nagyon fontos, mert így a nemzetközi élvonal nívójához mérve kapnak képet a benevezett borokról a magyar piaci szereplők.

Az idei verseny különlegessége, hogy most két olyan bíráló is érkezett külföldről, ráadásul a világ borpiaci centrumának tartott Angliából, akik a Master of Wine (MW) cím viselői. Az angolszász borvilágban nagy tisztelet övezi az MW cím birtokosait. Nagyon kevesen vannak, hiszen rengeteg tanulás, hatalmas tapasztalat, elvégzett tanfolyamok sokasága és nem utolsó sorban számos, gyilkos nehézségű vizsga sikeres túlélése szükségeltetik ahhoz, hogy valaki a neve mögött viselhesse a két bűvös betűt.

Extrém követelményekKöszönhetően az extrém vizsgakövetelményeknek, a világon összesen kevesebb, mint 300 MW ténykedik. Többségük angol, de van közöttük ausztrál, új-zélandi és orosz is.

Egy MW általában a borkereskedelem valamely szegmensében kamatoztatja tudását. Némelyik "nagymester" szakíróként tevékenykedik, mint a Pannon Bormustrára érkezett két hölgy, Caroline Gilby és Angela Muir.

A borversenyt követően valósággal itták szavaikat a jelenlévők, amikor röviden értékelték a felhozatalt. Mint mondták, a benevezett borok alapján számukra egyértelmű kép bontakozott ki: a száraz fehérborok igen figyelemre méltóak, egyediek, a magyar borászatnak szerintük erre a bortípusra kellene összpontosítania. A vörösöket kevésbé dicsérték, némelyikből hiányolták a kellő harmóniát és a gyümölcsösséget, egyes tételeknél például azt érezték, hogy jelentősen csökkent a bor élvezeti értéke, mivel nem kellően tiszta hordóban tartották.

A Pannon Bormustrán nem érmeket osztanak, hanem a pontszámok alapján kihirdetik az egyes kategóriák (fehér, vörös, bikavér, édes, pezsgő) csúcsborait, illetve a kategória-győzteseket. Idén először "Champion nagydíj" is gazdára talált, a legjobbnak az Árvay és Társa Pincészet Tokaji Istenhegy Furmint 2006 bora ítéltetett.

Forrás: www.boraszat.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hosszú távú ló (Stayer [e. stejer])

azoknak a többnyire szikár versenylovaknak az elnevezése, amelyek képességük maximumát a... Tovább

búzavirág (Centaurea cyanus L.)

a fészkesek családjának a csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, a kalászos vetéseknek... Tovább

Tovább a lexikonra