Ezeket tartsd be, ha palántát nevelsz

hirdetes

Három aranyszabály a palántaneveléshez

Valló László, AN

Jó vetőmag, tiszta termesztőközeg és a fejlődési szakaszoknak megfelelő hőmérsékletek biztosítása a sikeres palántanevelés három pillére. Fontos a kiváló minőségű mag. Ha tavalyról maradt, ellenőrizzük a lejárati időt, és hogy ép, egészséges-e. Jó tudni, hogy a legtöbb zöldségféle 3-5 évig csírázóképes, azaz ennyi ideig használható föl.

Szabályok a palántaneveléshez

Aranyszabályok a sikeres palántaneveléshez

Különböző igények

Az uborka, a dinnye, a tök, a cukkini és a csillagtök magja – száraz, hűvös helyen tárolva – 6-8 év után is kikel. Viszont a hagymafélék, a feketegyökér és a rebarbara hamar, már egy-két év után elvesztik csírázóképességüket.


Palántanevelésre az olyan világos helyiség alkalmas, ahol 10-20 fokos hőlépcső tartható. A paprika, a paradicsom, az uborka, a dinnye, a spárgatök, a tojásgyümölcs és a cukkini magjának gyors csírázásához igen melegre, 27-30 fokra van szükség. (Ennek hiányában a kelés vontatottabb.)

A káposztafélék, a fejes saláta csírázáskori hőigénye ennél jóval kevesebb, 16-18 fok. Szikleveles korban a melegigényes zöldségfélék nappal 18-20, éjjel 16-18 fokot kívánnak. Lombleveles korban, napsütéses időben a paprika 22-25, a paradicsom 20-24, a dinnye- és tökfélék pedig 24-25 fokon érzik a legjobban magukat. Borús időben 3 fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elegendő. Éjjel napos idő után 16-18, borús időt követően pedig 14-15 fokot célszerű tartani. A káposztafélék nappali hőigénye szikleveles korban 14-16, lombleveles állapotban pedig 18-20 fok. Éjjel ennél 2-4 fokkal kevesebb. Nagy hidegben, ha átmenetileg 1-2 fokkal csökken a hőmérséklet a termesztőberendezésben, a palánták még nem károsodnak.

hirdetes

Tápanyagszükséglet 

A magvetéshez kiváló a tiszta tőzeg és a homok keveréke (például fele-fele arányban). Mivel a csírázó növény a sziklevélből táplálkozik, kezdetben nincs szüksége tápanyagra. Az viszont nagyon fontos, hogy a közeg, amivel a szaporítóládát megtöltjük, fertőzéstől mentes legyen. A csírázó mag igényli a vizet, ezért tartsuk nedvesen. Minél több a homok a szaporítóközegben, annál gyakrabban öntözzünk.

hirdetes

Palánta tűzdelés

A palántanevelés legkényesebb, legmunkaigényesebb része a tűzdelés. Ezt célszerű egészen fiatal, két szikleveles korban, illetve – a tűzdelésre kevésbé érzékeny kultúrákban – az egy-két lombleveles állapotban elvégezni. A kis növényeket tápkockába vagy cserépbe tűzdeljük, ez esetben is fontos, hogy a tápközegek földje tiszta, kórokozótól mentes legyen.

Mielőtt a tűzdeléshez fogunk, nedvesítsük át a szaporítóláda közegét, mert ha az száraz, kiemelés közben könnyen eltörik a zsenge növény szára vagy gyökere. Ugyanígy fontos, hogy a tápkocka, illetve a cserép földje is, amibe tűzdelünk, sárszerűen nedves legyen.

A tűzdelést követően föltétlenül öntözzük meg növényeinket az új helyükön, hogy a víz kiszorítsa a gyökereik körül a levegőt, és minél hamarabb megvethessék a „lábukat”.

Forrás: www.eu-info.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-29

Mire tudjuk felhasználni a sárgarépa zöldjét? + recept

Nem tudja, mit kezdjen a sárgarépa zöldjével? Van néhány tippem az felhasználására, valamint egy receptet is mutatok, hogy hogyan használhatja fel a sárgarépa levelét!

2022-07-29

Egészséges a tökmagolaj? Érdekességek!

A tökmagolaj nagyon sokoldalú. Például használható étolajként, ételek ízesítéséhez vagy más olajokkal kombinálva akár a hajra is használható maszkként. Tudj meg többet a tökmagolajról!

2022-07-29

A dinnyehéjas curry recept, amit meg kell kóstolnod idén nyáron

Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Tökéletes alap egy curry elkészítéséhez, mutatjuk is a receptet!

További cikkek ebben a témában


életrevalóság (vigor, vitalitás)

a növénynek az a képessége, amellyel fejl.-éhez az adott körülményeket ki tudja használni.... Tovább

113/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

Az állatbetegségek bejelentésének rendjérõl. Az élelmiszerláncról és hatósági... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet növény Növénytermesztés Zöldség