Védekezés a palántabetegségek ellen

hirdetes

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

Palántadőlés

A gombabetegségek közül a leggyakoribb, rendszeresen megjelenő a palántadőlés kórokozói, melyek veszélyeztetik szinte minden növényfajt. A rizoktóniás fertőzés következtében a csíranövények szillevele és gyökere a talajban elbarnul, és elpusztul, ezért a növények vagy nem kelnek, vagy hiányosnak kelnek ki, de a kikelt palánták gyökérnyaki része üveges lesz, majd elbarnulva befűződik, és kidőlnek a palánták.

A pitiumos palántadőlés kórokozója szintén számos növényfajon, de leginkább a savanyú talajokon fordul elő. Tünetei megegyeznek az előző fajéval. Mind a kettő kórokozó a talajban fertőz, kártételüket megelőzhetjük, ha magvetés után azonnal, majd kelés után ismét beöntözzük a talaj az erre a célra engedélyezett növényvédő szerekkel. Ha nem védekeztünk előre, akkor a beteg növényeket távolítsuk el földdel együtt, majd végezzünk fertőtlenítést! 

hirdetes

Paradicsom-, és paprikamozaik

A palánták levelein sötétzöld, világoszöld, és sárga mozaikfoltok jelennek meg, jelentősen visszamaradnak a fejlődésben a növények. A betegséget a dohánymozaik vírus okozza, mellyen szemben rezisztens a paprika-, és a paradicsomfajták zöme. A kórokozók a magok felületén helyezkednek el, fennmaradnak a talajban is, de növénynedvvel átvihetők és a levéltetvek terjesztik. Megelőzésben fontos szerepet játszik a talajfertőtlenítés, a talajcsere, a csávázás, és a higiéniás szabályok betartása. A vírusgyanús töveket távolítsuk el, és védekezzünk folyamatosan a levéltetvek ellen.

hirdetes

Levélfoltosság

A paprika-, és a paradicsompalántákon jelenik meg leginkább a baktériumos levélfoltosság és levélhullás. A palánták levelein apró, világos és vizenyős foltok jelennek meg, melyek később 2-6 mm átmérőjű, barna szegélyű, világos közepű, szabálytalan foltokká alakulnak, majd a levelek megsárgulnak és lehullnak. Védekezhetünk ellene csávázással, mivel ez a baktérium a vetőmag felületén helyezkedik el. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

114/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A mezõgazdasági üzemek korszerûsítéséhez, fejlesztéséhez nemzeti hatáskörben nyújtott... Tovább

London (K 9026415)

Szója Cél: takarmány Leírás:Kicsi-közepes méretû magja lapított gomb, színe sárga. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség