Védekezés a palántabetegségek ellen

hirdetes

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbbször előforduló palántabetegségek

Üvegházi molytetű

A zöldségnövények közül leginkább a paradicsomot és az uborkát veszélyezteti, táplálkozó fejlődési alakjai a levelek fonákján szívogatnak, ezáltal a növények lemaradnak fejlődésükben. Mézharmatot ürítenek, ezeken telepszik meg a korompenész, ami csökkent az asszimilációs felületet. Közvetlen kártételük mellett óriási károkat okoznak a vírusos betegségek terjesztésével.

Melegigényes, Magyarországon leginkább növényházi kártevő, de ha kikerül a szabadba a fertőzött palántával, akkor egész nyáron károsít. Megfigyelhetjük a szárnyas egyedek megjelenését sárgalapokkal, az első példányok észlelésekor azonnal cselekednünk kell, felszívódó, vagy mélyhatású készítményekkel permetezzünk, a kezelést pedig ismételjük többször. Biológiai védekezést is végrehajthatunk, ugyanis természetes ellensége a fürkészdarázs. 

hirdetes

Levéltetvek

A levéltetvek szívogatásukkal gyengítik a palántákat, ráadásul nagy mennyiségű mézharmatot ürítenek. Megjelenésüket sárgalapokkal és növényvizsgálattal kísérhetjük figyelemmel, észlelésükkor azonnal cselekedni kell, használjunk ellenük levéltetűirtó szert. Ha molytetű fertőzés is van, akkor olyan permetszert válasszunk, ami mindkét faj ellen hatásos.

Közönséges takácsatka

A közönséges takácsatka minden növényféleséget megtámadhat, a levelek fonákán, finom szövedék védelmében szívogat. Kezdetben nem feltűnő a kártétele, később a levelek színén sárguló foltokat láthatunk, az asszimilációs felület csökkentésével szabályozhatatlanná teszi a növények vízháztartását.

hirdetes

Megjelenését figyeljük meg, és ne várjuk meg, amíg felszaporodik, már kis egyedszámnál kezdjük meg a védekezést speciális atkaölő szerek segítségével. Ezek akkor hatásosak, ha a kártevő élőhelyére, a levélfonákra juttatjuk ki a permetlevet. Ezzel még mindig nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-29

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc? Mutatjuk hogyan használhatod a kávézaccot a kerben!

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

fullánk

a közösség és az otthon védelmében a munkásméhet rágói és lábai mellett fullánkja... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem Paradicsom permetezés Talajművelés Zöldség