Palackfa a kertbe

hirdetes

Mik azok a palackfák és miért érdemes kipróbálni őket a kertben?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertművészet lehet szeszélyes, kifinomult vagy egész egyszerűen őrületes. Egy azonban biztos: a kerti művészeti alkotások tökéletesen tükrözik a kert tulajdonosának személyiségét.

Palackfa építése

Az egyik ilyen kerti dísz (hogy melyik kategóriába tartozik, azt mindenki döntse el ízlése alapján) a palackfa, amely a kreatív újrahasznosítás egyik legkiválóbb képviselője. A palackfák a Kongó vidékéről származnak, de mára már minden földrészre eljutottak. Miért olyan népszerűek, és egyáltalán miért állítana fel bárki is ilyesmit a kertjében? Lássuk a válaszokat!

Mi is az a palackfa?

A beszédes nevű kerti dísz eredetileg az afrikai hitvilág egyik szüleménye. Az ottani hiedelmek szerint az üvegpalackok képesek foglyul ejteni a gonosz szellemeket, amelyekkel aztán végeznek az üvegen áthatoló napsugarak. A szokás idővel az Egyesült Államok déli területeire is eljutott. Itt magnézium-hidroxid dobozokat aggattak ki az elpusztult selyemvirágfák maradványaira. A modern verzió általában színes üvegpalackokból készül, amelyek egy vasrúdra kerülnek fel.

hirdetes

A palackfa az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a modern világban. Ezt a szokatlan de kétségtelenül érdekes művészeti alkotást nem igazán kötik szabályok, és mindenki olyat készíthet magának, amilyet csak szeretne, vagy amilyet a rendelkezésre álló anyagok engednek. A palackfák azonban nem csak látványuk miatt olyan érdekesek.  

A palackfák története

Mint ahogy azt már említettük, a palackfákat nem igazán kötik szabályok. A szellemfogás helyett inkább csak díszekként szerepelnek a kertekben és udvarokban, így természetesen mindenki olyat készít magának, amilyet szívesen látna minden nap, amikor kilép a házból. Ha a hagyományos stílust szeretnéd követni, akkor kobaltkék palackokra lesz szükséged, de ha más szín, vagy színek tetszenek inkább, akkor persze azt használsz, amit csak szeretnél. 

hirdetes

A palackfát egy valódi elpusztult fából is ki lehet alakítani, ha álldogál egy ilyen „facsontváz” a kertben. Vágd le a felesleges ágakat, és hagyd meg a törzshöz közelieket. Ideális famaradványok hiányában egy vasbeton betonacél rúd is megteszi, felhegesztett "ágakkal.” A különböző méretű és formájú üvegpalackok más és más hangokat képesek kiadni. Ha teheted, próbálj ki több összeállítást is, hogy rátalálj a számodra leghangzatosabb verzióra.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emfizéma (emphysema)

olyan kóros folyamat, amikor a szerveket, szöveteket levegő-, ill. gázbuborékok hatják át.... Tovább

takarékos művelés (minimum tillage)

a —>talajművelés meneteinek lehető összevonása a talajtiprás, szerkezetrombolás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek