Palackfa a kertbe

Mik azok a palackfák és miért érdemes kipróbálni őket a kertben?

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kertművészet lehet szeszélyes, kifinomult vagy egész egyszerűen őrületes. Egy azonban biztos: a kerti művészeti alkotások tökéletesen tükrözik a kert tulajdonosának személyiségét.


Palackfa építése

Az egyik ilyen kerti dísz (hogy melyik kategóriába tartozik, azt mindenki döntse el ízlése alapján) a palackfa, amely a kreatív újrahasznosítás egyik legkiválóbb képviselője. A palackfák a Kongó vidékéről származnak, de mára már minden földrészre eljutottak. Miért olyan népszerűek, és egyáltalán miért állítana fel bárki is ilyesmit a kertjében? Lássuk a válaszokat!

Mi is az a palackfa?

A beszédes nevű kerti dísz eredetileg az afrikai hitvilág egyik szüleménye. Az ottani hiedelmek szerint az üvegpalackok képesek foglyul ejteni a gonosz szellemeket, amelyekkel aztán végeznek az üvegen áthatoló napsugarak. A szokás idővel az Egyesült Államok déli területeire is eljutott. Itt magnézium-hidroxid dobozokat aggattak ki az elpusztult selyemvirágfák maradványaira. A modern verzió általában színes üvegpalackokból készül, amelyek egy vasrúdra kerülnek fel.

A palackfa az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a modern világban. Ezt a szokatlan de kétségtelenül érdekes művészeti alkotást nem igazán kötik szabályok, és mindenki olyat készíthet magának, amilyet csak szeretne, vagy amilyet a rendelkezésre álló anyagok engednek. A palackfák azonban nem csak látványuk miatt olyan érdekesek.  

A palackfák története

Mint ahogy azt már említettük, a palackfákat nem igazán kötik szabályok. A szellemfogás helyett inkább csak díszekként szerepelnek a kertekben és udvarokban, így természetesen mindenki olyat készít magának, amilyet szívesen látna minden nap, amikor kilép a házból. Ha a hagyományos stílust szeretnéd követni, akkor kobaltkék palackokra lesz szükséged, de ha más szín, vagy színek tetszenek inkább, akkor persze azt használsz, amit csak szeretnél. 

A palackfát egy valódi elpusztult fából is ki lehet alakítani, ha álldogál egy ilyen „facsontváz” a kertben. Vágd le a felesleges ágakat, és hagyd meg a törzshöz közelieket. Ideális famaradványok hiányában egy vasbeton betonacél rúd is megteszi, felhegesztett "ágakkal.” A különböző méretű és formájú üvegpalackok más és más hangokat képesek kiadni. Ha teheted, próbálj ki több összeállítást is, hogy rátalálj a számodra leghangzatosabb verzióra.

Hogyan készítsünk palackfát?

A megfelelően elkészített palackfák különleges tulajdonsága, hogy az üvegeket átfújó szél kísérteties, mitikus lények gondolatait idéző, titokzatos hangokat szólaltat meg. Lényegében egy hatalmas fúvós hangszerről van szó, amelyen csak a szél tud játszani. Az afrikai Kongó területén úgy tartották, hogy az üvegek képesek foglyul ejteni a gonosz szellemeket, akik az élők között jártak. Az üvegek különleges zaja tovább erősítette ezt a babonát az emberekben. A felállított palackfákkal tehát gonosz szellemeket kaptak el, amikkel később így sokkal egyszerűbb volt elbánni.

A legnépszerűbb színt a kéknek tartották a szellemek körében, így igyekeztek főleg kobalt palackokat használni a fák feldíszítésekor. A hiedelem szerint a nap melege elpusztította az üvegekbe tévedt szellemeket. Az üvegeket néha levették a fáról, és hagyták, hogy a folyó vize elsodorja őket. Ezek a babonák és szokások a Kongó környékéről származó bevándorlók és rabszolgákkal együtt érkeztek az Egyesült Államokba, és rövidesen a déli területen egyre több helyen átvették őket az afrikai kultúrából.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


kartap-hidroklorid hatóanyagú rovarölő szer

a kártevők idegrendszerének működését gátolja. Erőteljes kezdeti hatása mellett a hatás... Tovább

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek