notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Törökparadicsom, magyar kedvenc

Hirdetés

Törökparadicsom, magyar kedvenc

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ősz legkedveltebb zöldsége, a padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom. Érdemes most bevásárolni, és megsütve vagy krémnek elkészítve, üvegben vagy mélyhűtőben eltenni, hogy a szűkösebb téli hónapokban is renelkezésre álljon.

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Jó tanácsok:

  • A jó padlizsán héja feszes, semmi esetre sem puha vagy ráncos.
  • Jól beérett, ha héja fényes  sötétlila, húsa ujjunk enyhe benyomására "visszarúg".
  • Az érett termést ne tároljuk sokáig, hasznljuk fel mielőbb. A kevésbé érett példányok szobahőmérsékleten utóérnek. Az éretlen, részben vagy egészben zöldes színű padlizsánokat ne együk meg, mert a paradicsomhoz, vagy burgonyához hasonlóan mérgező anyagot: szolanint tartalmaz.
  • Hirdetés
  • Ne hámozzuk meg! Héja rendkívül értékes vitaminokat és aromaanyagot tartalmaz. Sokkal többet, mint a termés húsa.

Lapozz tovább, ha tudni szeretnéd, hogy mit készítehetsz még padlizsánból!

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Ez a padlizsán legyakoribb készítési módja, akár nyílt tűzön, akár vaslapon. A pörkölés hatására ízanyagai még karakteresebbé válnak. Ehhez azonban előbb keserűségpróbákat kell végeznünk, hasonlóan az uborkához.A keserűnek talált részeket hajítsuk komposztra. A padlizsánt szeletekre, karikákra vágjuk, majd némi tengeri sóval megszórva legalább negyedóráig állni hagyjuk. Megőrzi színét, ha kevés valódi biocitromlével megspicceljük. A levét engedett padlizsánt szűrőben hagyjuk lecsögpögni, ne nyomkodjuk ki a "lelkét", mert feleslegesen kiszárad. Ezután a szeleteket némi olivaolajjal megkenve barnára pirítjuk.

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Ha a padlizsánnal együtt vásárolunk szép húsos pirospaprikát és ugyanazon a tűzön azt is megsüthetjük, míg a héja felhólyagzik és könnyen leválik. A pirított paprika a padlizsánnal együtt mediterrán antipastik (zöldségelőételek) elengedhetetlen része. A kora őszi utolsó kerti partikra kiváló csemege mindkettő. Mind a padlizsánt, mind a paprikát tovább ízesíthetjük délszaki fűszernövényekkel, és pürésítve, olivaolajjal gazdagítva kis üvegekben szárazdunsztolással megőrízhetjük télire.

Forrás: Biokosar.com

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
505 123
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 043 281
Közösség

belterjesség (intenzitás)

a mg.-ban az egységnyi földterületre felhasznált ráfordítások és az ezek fejében kapott... Tovább

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 5.0