Törökparadicsom, magyar kedvenc

hirdetes

Törökparadicsom, magyar kedvenc

Az ősz legkedveltebb zöldsége, a padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom. Érdemes most bevásárolni, és megsütve vagy krémnek elkészítve, üvegben vagy mélyhűtőben eltenni, hogy a szűkösebb téli hónapokban is renelkezésre álljon.

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Jó tanácsok:

  • A jó padlizsán héja feszes, semmi esetre sem puha vagy ráncos.
  • Jól beérett, ha héja fényes  sötétlila, húsa ujjunk enyhe benyomására "visszarúg".
  • Az érett termést ne tároljuk sokáig, hasznljuk fel mielőbb. A kevésbé érett példányok szobahőmérsékleten utóérnek. Az éretlen, részben vagy egészben zöldes színű padlizsánokat ne együk meg, mert a paradicsomhoz, vagy burgonyához hasonlóan mérgező anyagot: szolanint tartalmaz.
  • hirdetes
  • Ne hámozzuk meg! Héja rendkívül értékes vitaminokat és aromaanyagot tartalmaz. Sokkal többet, mint a termés húsa.

Lapozz tovább, ha tudni szeretnéd, hogy mit készítehetsz még padlizsánból!

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Ez a padlizsán legyakoribb készítési módja, akár nyílt tűzön, akár vaslapon. A pörkölés hatására ízanyagai még karakteresebbé válnak. Ehhez azonban előbb keserűségpróbákat kell végeznünk, hasonlóan az uborkához.A keserűnek talált részeket hajítsuk komposztra. A padlizsánt szeletekre, karikákra vágjuk, majd némi tengeri sóval megszórva legalább negyedóráig állni hagyjuk. Megőrzi színét, ha kevés valódi biocitromlével megspicceljük. A levét engedett padlizsánt szűrőben hagyjuk lecsögpögni, ne nyomkodjuk ki a "lelkét", mert feleslegesen kiszárad. Ezután a szeleteket némi olivaolajjal megkenve barnára pirítjuk.

A padlizsán, népies nevén tojásgyümölcs vagy törökparadicsom

Ha a padlizsánnal együtt vásárolunk szép húsos pirospaprikát és ugyanazon a tűzön azt is megsüthetjük, míg a héja felhólyagzik és könnyen leválik. A pirított paprika a padlizsánnal együtt mediterrán antipastik (zöldségelőételek) elengedhetetlen része. A kora őszi utolsó kerti partikra kiváló csemege mindkettő. Mind a padlizsánt, mind a paprikát tovább ízesíthetjük délszaki fűszernövényekkel, és pürésítve, olivaolajjal gazdagítva kis üvegekben szárazdunsztolással megőrízhetjük télire.

Forrás: Biokosar.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


fülalakulás (sert.)

a fajtától függően a sertés fülének alakja, nagysága és tartása nagy változatosságot... Tovább

hiperplázia (hyperplasia)

a sejtek szaporodásából eredő szövet-, ill. szervmegnagyobbodás. Tovább

Tovább a lexikonra