Mezőgazdasági termékek csomagolása

Mezőgazdasági termékek csomagolása

Eiler Olga
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mézcsomagolás Bee Culturing Co „Attiki” Alexandros Pittas SA. Görögország A hagyományos üveg csomagolás helyett ma már igen változatos a méz kereskedelmi csomagolása. A görög cég először alkalmazta a Smart Pack illetve Go Pack-nak is nevezett csomagolást a mézhez. A többrétegű fóliából FFS (Form feel seal) technológiával gyártott csomagolást, amelyen menetes zárókupak van néhány éve már főleg üdítőitalok, gyümölcslevek csomagolására használják. Az új csomagolás könnyen kezelhető, a méz jól adagolható. A fólia felületén színes, reklámhatású grafika helyezhető el. A Smart Pack csomagolás rendkívül erős, biztonságos, 70 kg-os nyomás esetén nem szakad el. Környezetvédelmi szempontból is előnyös az új csomagolás, mert a csomagolási hulladék tömege csekély az üveghez és a műanyag palackokhoz képest.

Mezőgazdasági termékek csomagolása

Mézcsomagolás

Bee Culturing Co „Attiki” Alexandros Pittas SA. Görögország

A hagyományos üveg csomagolás helyett ma már igen változatos a méz kereskedelmi csomagolása. A görög cég először alkalmazta a Smart Pack illetve Go Pack-nak is nevezett csomagolást a mézhez. A többrétegű fóliából FFS (Form feel seal) technológiával gyártott csomagolást, amelyen menetes zárókupak van néhány éve már főleg üdítőitalok, gyümölcslevek csomagolására használják. Az új csomagolás könnyen kezelhető, a méz jól adagolható. A fólia felületén színes, reklámhatású grafika helyezhető el. A Smart Pack csomagolás rendkívül erős, biztonságos, 70 kg-os nyomás esetén nem szakad el. Környezetvédelmi szempontból is előnyös az új csomagolás, mert a csomagolási hulladék tömege csekély az üveghez és a műanyag palackokhoz képest.


A csomagolás a szállítás és az értékesítés szolgálatában

A különböző mezőgazdasági termények értékét növeli, értékesítésüket megkönnyíti, ha a logisztikai láncban könnyen, gyorsan mozgathatók. A csomagolás lényeges funkciója az áruvédelem, azonban gyakran többet kell ennél nyújtania a jó csomagolásnak, a terményt eladható áruvá kell változtatnia. A csomagolásnak a logisztikai lánc minden állomásán meg kell felelnie meghatározott követelményeknek. A termény csomagolásakor a helyszínen jól kezelhető megoldást kell választani. Az élelmiszertörvény előírásai szerinti jelelöléseket, amelyek a visszakövethetőséget biztosítják, el kell tudni helyezni a csomagoláson. A csomagolás végigkíséri a terményt az ellátási lánc minden pontján, tehát a szállítási igénybevételeknek is meg kell felelnie. Majd a raktározás és értékesítés során, a raktári műveletek és a vevővel való találkozás következik. A folyamat végén pedig fontos a csomagolási hulladék mennyisége és minősége, amelynek visszagyűjtése és újrahasznosítása költséget jelent a kibocsátó számára. Mindezeket egy új csomagolás kifejlesztésénél figyelembe kell venni.

Néhány, az idei Csomagolási Világversenyen WorldStar díjat nyert külföldi példát ismertetünk az agrárágazat területéről.

Tojás szállítási csomagolása

Eredetileg 180 dobozt tudtak a raklapos szállítási csomagolásban elhelyezni. A feladat - amelyet az új szállítási csomagolással megoldottak - az volt, hogy 20%-kal többet tudjanak becsomagolni ugyanolyan alapméretű raklapon. A norvég Smurfit Norpapp As. tervezői megoldották a problémát. A speciális hullámpapírlemezből készült szállítási csomagolásban sikerült 216 dobozt elhelyezni, oly módon, hogy a csomagoláson belül a betétlapok nem vízszintesen, hanem megfelelő szögben vannak.


Tojás kereskedelmi csomagolása

A lengyelországi Hartmann Polska Sp. z. o.o. „imagic” márkanevű tojáscsomagolása rendkívül tetszetős, látványos. A csomagolás segít az eladásban, reklámhatású, színes, minden részletében feltűnő. A tojásos doboz zárása is innovatív, könnyen nyílik, csukódik. A csomagolás a tartalom jó minőségét sugallja, és így vásárlásra ösztönöz. A doboz anyaga papír, tehát reciklálható.


Méhek szállítási csomagolása

(SCA Packaging Welpa, Wellpappenfabrik GmbH.)

Ausztriában a méhészeti gyakorlatban a méhek szállítására fejlesztettek ki kombinált szállítási csomagolást. A kialakított forma megfelel a méhek szállításának logisztikai szempontból, valamint a méhek életciklusának. A hullámpapírlemez és a műanyag kombinációja garantálja az optimális biológiai klímát. A moduláris felépítésű szállítási csomagolással egyszerűbbé és biztonságosabbá vált a szállítás, a méhcsaládokat ebben a csomagolásban szállítják a beporzandó paradicsomültetvényekre, de a csomagolást a méhcsaládok értékesítésére is használják. A csomagolás környezetbarát a műanyag és a karton újrahasznosítható.


Gyümölcs szállítási csomagolása

A hullámpapírlemezből készült 4-8 rekeszt egy övező elem fogja össze. Az izraeli Cargal Ltd. elsősorban gyümölcs szállítására fejlesztette ezt a csomagolást. Az övezés előnye a különálló rekeszekkel szemben, hogy megkönnyíti a rakodást és a raklapon való rögzítést, az egységrakomány stabilabb. A csomagoláson levő kimetszések biztosítják a raktározás és a szállítás folyamán az áru megfelelő szellőzését és hatékony hűtését. A perforált burkolat az árusításkor könnyen, gyorsan feltéphető.


Új hazai fejlesztések a közelmúltból

400 kg-os dinnyés hullámkarton konténer

A dinnyét egyre nehezebb szállítási csomagolás nélkül exportálni. A jóízű magyar dinnye keresett cikk külföldön. A dinnye exportképes csomagolására tervezte és gyártja a DUNAPACK RT. nyíregyházi gyáregysége a hullámkarton konténert. A konténer szabvány raklap méretű: 1200x1000 mm-es, magassága 800 mm. A kb. 400 kg dinnye szállítására alkalmas konténer anyaga a töltőtömeghez igazodva ötrétegű natúr „páncél” hullámpapírlemez. A konténer sarokelemekkel erősítették meg, amelyek háromszög profilúak és a konténerbe bepattintva szerelik, illetve rögzítik. A konténerek felületére a grafikát flexográfiás direktnyomtatással viszik fel. A felület, a grafika semleges csak a termékre utal és természetes zöld színű.

Bálaháló

A magyar piacon elsőként kezdte meg a mezőgazdasági körbálák rögzítésére alkalmazható bálaháló gyártását a Partium 70 Rt. A nagysűrűségű polietilénből készült bálaháló a mezőgazdaságban használható a széna, szalma, lucerna és egyéb takarmány bálázásához. A bála körül a teljes felületen tapadó, a bálát a szélétől a széléig fedő háló egyenletes felülete a nedvesség elvezetését eredményezi, tehát vízlepergető tulajdonságú.

A bálaháló használata nagymértékben növeli a termelékenységet, mivel 50 %-kal csökkenti a bálázási időt a zsineggel végzett bálázáshoz képest. Előnye még, hogy a bálák stabilabbak, tehát könnyebben mozgathatók és halmazolhatók.

A gyártás a legmodernebb technológiával 2004 évben valósult meg 600 millió Forintos beruházással. Ezután megtörtént a magyar és export piac tesztelése és 2005 évben elkezdődött a belföldi és külföldi értékesítés.


„Dávid és Góliát”

A budafoki Kőnig Pincészet, amely borairól híres és a csomagolásfejlesztésben is élenjár - hiszen többször nyertek Hungaropack díjat - új csomagolással jelent meg. A fantázianév mögött két különböző méretű kiszerelés rejtőzik: „Dávid” egy kis elegáns 0,1 literes átlátszó, fehér üveget jelent, amely különleges eljárással készül. Az üveg külső felülete háromkomponensű műanyag bevonatot kapott, a paláston pedig egy kis felületű ablakrész átlátszó maradt. Az ablakon át a palack ellentétes oldalán elhelyezett fotó vagy logó háromdimenziós kép hatását kelti. Az ablak fölé és alá a megrendelő kérésének megfelelő szövegrész kerül. Az üveg hátoldalára kerül a fotó-matrica, amelyet kétlépcsős beégetéssel rögzítenek. A palackba 2003-as évjáratú Somlói Juhfark bort töltenek.


A „Góliát” 5 literes zöld színű palack, amelybe 2004-es évjáratú Villányi Cabernet Sauvignon bort töltenek. A parafa dugót nem a hagyományos kapszula védi, hanem lágy viasz, amelybe pecsétnyomóval helyezik el a Kőnig Pincészet logóját. A nagy üvegfelület a címkén kívül dekorálható, aláírható például aranyszínű tollal, amely egyedivé, személyre szólóvá teszi.

Party „Prémium” faszén csomagolás

Az eddigi 5 kg-os faszén csomagolás helyett tervezték a Dunapack RT. Nyíregyházi Gyáregységének fejlesztői az 1,5 kg-os party faszenet. Ez a kisebb egyszeri felhasználásra szánt kiszerelés a nagyobb üzletláncokban és a benzinkutaknál kerül forgalomba. Az új csomagolás a vevő kényelmét szolgálja: gyorsan és tiszta kézzel lehet a grillezést elkezdeni. A doboz az alágyújtáshoz szükséges előgyűrt papírt tartalmazza, valamint apró gyújtósfát és 1,5 kg faszenet. A dobozon levő tájékoztató szerint elkészített egységcsomagot az alágyújtós papírral, gyufával meggyújtják.


A doboz „B” hullámosítású natúr hullámpapírlemezből készül, sík-kimetszéssel, egy ponton ragasztva, flexo nyomással. A doboz oldalaiból lábak hajtogathatók, ezzel az égéshez szükséges légáramlat biztosítható. Az egyik oldalon a begyújtáshoz, a tetején pedig a szállításhoz kimetszett elemek vannak. A dobozon levő szlogen a csomagolás előnyeit hirdeti: ”Gyors grilltűz, tisztán, három lépésben”

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vályúpróba

egyszerű, gyak. fogás volt az állatok étvágyának, egészségi állapotának ellenőrzésére.... Tovább

húspép

baromfiipari melléktermék, amely főként az emberi fogyasztásra alkalmatlan bélrészekből stb.... Tovább

Tovább a lexikonra