Őszi növényvédelem, védd meg ősszel növényeidet

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Miután egész évben keményen dolgoztál kerted karbantartásán és gondozásán, általában ősszel jön el a nagy szüretek és betakarítások ideje. Azonban még a szezon végén is nyitva kell tartanod a szemeidet, ugyanis több növénybetegség és kerti kártevő is ilyenkor a legaktívabb. Az ősz közeledtével a kert életfunkciói látszólag lelassulnak, ilyenkor érik be ugyanis a legtöbb növény termése. Sajnos ez az időszak különösen kedvez az olyan káros tényezőknek is, amelyek könnyedén megfoszthatnak kitartó munkád gyümölcsétől (és zöldségétől). Íme néhány hasznos tudnivaló a leggyakoribb őszi növénybetegségekről és kerti kártevőkről!

Őszi növénybetegségek és kártevők a kertben

Az őszi kertek növényei

Az őszi növénybetegségek nem csak az aktuális évi terméseidet tehetik tönkre, hanem további hosszú esztendőkig is kertedben maradhatnak, hogy az elkövetkezendő szezonokban is terrorizálhassák palántáidat. Ez olyasmi, amit jobb megelőzni, mint utólag orvosolni. Hogy megállapítsd, milyen betegségekre és kártevőkre kell odafigyelned az ősz folyamán, érdemes megfigyelned, hogy milyen növények nőnek ilyenkor kertedben.

Logikus, hogy olyan veszélyforrásokra kell felkészülnöd, amelyek általában az ilyen növényeket támadják meg. A következőkben a leggyakoribb ilyen veszélyforrásokról olvashatsz, mindkét kategóriában, de ne feledd, hogy saját kerted egyedi állománya miatt más kártevőket és fertőzéseket vonzhat be. Nézz utána mindnek!

A leggyakoribb őszi kártevők a kertben

Habár az alábbi kéretlen vendégek többsége az egész növekedési időszakban jelen van a kertben, ősszel különösen súlyos problémákat okozhatnak.

Az u-betűs aranybagoly lárvája

Az u-betűs aranybagoly (Trichoplusia ni) se nem arany, se nem bagoly – valójában egy molylepkéről van szó, amely a kerti áttelelését követően tavasszal előmászik búvóhelyéről, lárvái pedig egészen őszig terrorizálhatják a különböző növényeket. Ezek a vastag, zöld hernyók akár 5cm hosszúra is megnőhetnek, habár átlagosan ennek csak a felét érik el. Különös ismertetőjelük, hogy testük középső részét jellegzetesen felemelik, amikor előre haladnak.

Az u-betűs aranybagoly lárvái éhes rovarok, és kifejezetten szeretik az olyan őszi zöldségeket, mint a káposzta, a karfiol, a brokkol, a kel, vagy a saláta, de nem vetik meg a paradicsom és a burgonya leveleit sem. Időnként még a szegfű és a sarkantyúka virágait is megrongálhatják. Ezek az apró hernyók rövid idő alatt meglepően nagy károkat okozhatnak kertedben. Többféleképpen is megpróbálhatod megfékezni őket.

Például leszedheted és összenyomhatod őket puszta kézzel (vagy kesztyűben). Egy másik opció fóliaalagutak alá rejteni előlük ágyásaidat tavasszal és nyáron. Ha mégis rákerülnek növényeidre, neem olajos permettel kezeld azokat a következő napokban (ne feledkezz meg a levelek aljáról sem). Organikus rovarirtókat, például Bacillus thuringiensist is alkalmazhatsz ellenük. A következő oldalon folytatom, érdemes lapoznia mindenkinek egyet! 

S. Hermann & F. Richter képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tenyészterület

Egy növény (tő) részére kívánatos talajfelület. Meghatározható a tő- és a sortávolság... Tovább

idomítás

az állatok viselkedésében bizonyos ->feltételes reflexeket kialakító emberi tevékenység.... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem