Mi az a Bacillus thuringiensis és mi hasznát veheted kertedben?

Természetes megoldás a kártevők lárvái ellen – Használd te is a Bacillus thuringiensist!

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbb gazda mindent megtenne azért, hogy a kertjében nevelkedő növények zavartalanul, biztonságos körülmények között növekedhessenek és teremhessenek. Természetesen ezt a folyamatot különféle kártevők zavarhatják meg, ami sok fejfájást okoz a keményen dolgozó kertészek számára.

A Bacillus thuringiensis felhasználása

Mi az a Bacillus thuringiensis?

Ha te magad is rákerestél már az interneten kártevőproblémáid megoldására, akkor jó eséllyel szembe jött veled a Bacillus thuringiensis név (röviden BT). A Bacillus thuringiensis olyasmi, amiről a legtöbb organikus kertész semmit sem tud, ami kissé ironikus, tekintve hogy tudtukon kívül, rendszeresen használják saját kertjükben is. 

A Bacillus thuringiensis (BT) egy, a talajban található természetes mikroba, amely a fiatal rovarokra (lárvákra) veszélyes fehérjéket termel. A BT-nek temérdek fajtája létezik, amelyek különféle rovarokat (fekete legyek, hernyók, szúnyogok, stb.) mérgező fehérjéket termelnek. Habár egy természetesen előforduló mikroba, a Bacillus thuringiensist több mint 180 kereskedelmi növényvédő szerben is használják.

Ha úgy döntesz, hogy ilyen készítményt vásárolsz, akkor ügyelj rá, hogy nem-e tartalmaz más, mérgező összetevőket. Ezeket a növényvédő szereket számos hason- és dísznövény védelmére használhatod. Külön készítenek házon kívüli, házon belüli, vízi és légi alkalmazásra is. Különböző formájú (granulátum, por, stb.) készítményekben is fellelhetők. Léteznek olyan növények is, amiket genetikailag úgy alakítottak ki, hogy magukban termeljék a Bacillus thuringiensis mikrobát.

Hogyan hat a Bacillus thuringiensis mikroba?

A Bacillus thuringiensis mikrobával első sorban a rovarok lárváit szokás megcélozni. Miután a lárvák elfogyasztják, a méreganyagok elkezdenek lebomlani az emésztőrendszerükben, ahol fertőzést okoz, a lárvák pedig végül éhen pusztulnak. Ez a folyamat a BT típusától és a rovarfajtól függően néhány órába és néhány napba is beletelhet.

Az emberekre is veszélyes a Bacillus thuringiensis mikroba?

A BT egyik előnye, hogy méreganyagai csak azokban a rovarlárvákban aktiválódnak, amelyeket az adott BT fajta „megcéloz”. Tehát az emberekre nem jelentenek veszélyt.

Hogyan kell használni a Bacillus thuringiensis mikrobát?

A Bacillus thuringiensis kertben való használata egyszerű folyamat. Az időjárás elemeinek kitéve gyorsan lebomlik, ezért mire a BT-t elfogyasztó rovarok elpusztulnak, a BT is hatástalanná válik a talajban. A Bacillus thuringiensis mikrobának számos fajtája van, amelyeket bevethetsz kertedben a kártevők ellen. Fontos, hogy a megfelelő fajtát válaszd, hogy a számodra problémás kártevőket célozhasd meg vele.A következő oldalon további részleteket osztok meg veletek, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

bakteriofágok

a ->baktériumokban élősködő, igen elterjedt, viszonylag egyszerű ->vírusok. Fejből és... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem