Hogyan lehet az őszi leveleket komposztálni? Őszi levelek komposztálása egyszerűen

hirdetes

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

VN

Itt van az ősz, azaz a színes levelek időszaka. A gyerekek imádják ezt, de az apukák nem annyira, hiszen a lehullott levelek miatt nagyon rendetlennek tűnhet az udvar. De nézd a jó oldalát: a bomló lombozatban elrejtve a tökéletes szerves anyag egy hatalmas komposzt halomhoz. Idén tehát ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, és a szeméttelepre küldenétek, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek komposztálásához!

Hogyan lehetséges az őszi levelek komposztálása

Nagy vagy kicsi legyen a levél komposzt? 

Itt igenis számít a méret, ugyanis a levélrakás mérete nagy különbséget jelenthet abban, hogy a levelek milyen gyorsan bomlanak le. Ha minden kupacot körülbelül 1 x 1 x 1 méteresre rakunk, elegendő anyagot biztosítunk az egészséges komposzthoz anélkül, hogy a halom túl nagy lenne a hő fenntartásához. A cölöp elhelyezésére a legjobb hely egy árnyékos, jó levegőáramlással és megfelelő burkolattal rendelkező hely. Ha sok levelet szeretnél komposztálni, egyszerűen készítsen további kupacokat, és amint lehullik, add hozzá az új leveleket, ne pedig a méretet növeld. Minél több komposzt, annál jobb!

Levél komposzt halmozása

A levelek ősszel komposztálása különösen egyszerű, mivel friss és haldokló anyagok keveréke biztosítja a tápanyagtartalom egyensúlyát. Sok komposztálási útmutató azt mondja, hogy adjunk gyepműtrágyát a komposzthalomhoz, hogy segítsen kiegyensúlyozni a bomló levelekben lévő nagy mennyiségű szén nitrogénnel való egyensúlyát. A levelek esetében ehelyett úgy érhetjük el ezt az egyensúlyt, hogy a frissen lehullott leveleket egyenlő rétegben hozzáadjuk egy halom régebbi levelekhez. Szükség esetén friss anyagokat is hozzáadhatunk, például élelmiszerhulladékot, levágott füvet és ágakat, hogy kiegészítsük az elhalt leveleket. Ha lehetséges, próbáljuk egyenlő arányban friss és elhalt anyagot használni. Ezért kerülendő a műtrágya! Vedd figyelembe, hogy nem szabad állati eredetű termékeket hozzáadni a halomhoz, beleértve a zsírt, a csontokat és a húst. Ezek az elemek vonzzák a kártevőket, és sokkal hosszabb ideig tart a lebomlásuk. A gyomirtóval permetezett növények sem ide valóak!

hirdetes

Komposzt halom lefedése

Nem feltétlenül szükséges megfelelő burkolat kialakítása a levélkupac számára, de elősegítheti a bomlás felgyorsítását, a hő fenntartását, védelmet nyújthat az elemekkel szemben, és elősegítheti az egészséges komposzt kialakulását. Vásárolhatsz burkolatot, vagy készíthetsz egy egyszerű dobozkeretet fából. Az sem baj, ha csak egy ponyvát teszel a halomra, ami gyors megoldás lehet a komposztra. Csak feltétlenül szellőztesd is!

hirdetes

A komposzt halom karbantarása

A levélrakás megfelelő karbantartása biztosítja, hogy nagy komposzthalommá fejlődjön. A halomnak nedvesnek, de nem ázottnak és melegnek, de nem forrónak kell lennie. Tehát adj hozzá vizet, vagy biztosíts árnyékot, ha szükséges. Fordítsd meg a kupacot, hogy levegőztesd, és időnként keverd meg, hogy minden rész lebomjon. Néhány hét elteltével, amikor a halom kezd igazán bomlani, adj hozzá kevesebb friss anyagot, hogy befejezze ciklusát. A komposzthalom közepe még a télen is meleg és aktív maradhat, ha megfelelően karbantartják. A megfelelő gondozás mellett a komposztnak késő tavaszra el kell készülnie.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-29

Legyünk zöldebbek!- 5 egyszerű tipp egy fenntartható konferencia megrendezéséhez

Hogyan lehet egy rendezvény környezetbarát? Olyan tippeket hoztunk –főleg céges számára-, amik segítenek fenntarthatóbbá tennie egy nagyszabású konferenciát!

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-10-28

Így készíts mini beltéri üvegházat fillérekből, és nevelj növényeket télen!

Olcsó mini beltéri üvegházat építenél téli kertészkedéshez? Tojáskartonból, joghurtos dobozból, nejlon zacskókból, képkeretekből és készíthetsz, mutatjuk hogyan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borjúszéna (csikószéna, vitaminszéna)

finom szálú, gazdagon leveles, zsenge, általában gyeptermésből készített jó minőségű... Tovább

kitrágyázás berendezései

az istállókban, az állatok tartózkodási helyén levő trágya kitakarítását szolgáló... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem