Hogyan lehet az őszi leveleket komposztálni? Őszi levelek komposztálása egyszerűen

hirdetes

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Itt van az ősz, azaz a színes levelek időszaka. A gyerekek imádják ezt, de az apukák nem annyira, hiszen a lehullott levelek miatt nagyon rendetlennek tűnhet az udvar. De nézd a jó oldalát: a bomló lombozatban elrejtve a tökéletes szerves anyag egy hatalmas komposzt halomhoz. Idén tehát ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, és a szeméttelepre küldenétek, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek komposztálásához!

Hogyan lehetséges az őszi levelek komposztálása

Nagy vagy kicsi legyen a levél komposzt? 

Itt igenis számít a méret, ugyanis a levélrakás mérete nagy különbséget jelenthet abban, hogy a levelek milyen gyorsan bomlanak le. Ha minden kupacot körülbelül 1 x 1 x 1 méteresre rakunk, elegendő anyagot biztosítunk az egészséges komposzthoz anélkül, hogy a halom túl nagy lenne a hő fenntartásához. A cölöp elhelyezésére a legjobb hely egy árnyékos, jó levegőáramlással és megfelelő burkolattal rendelkező hely. Ha sok levelet szeretnél komposztálni, egyszerűen készítsen további kupacokat, és amint lehullik, add hozzá az új leveleket, ne pedig a méretet növeld. Minél több komposzt, annál jobb!

Levél komposzt halmozása

A levelek ősszel komposztálása különösen egyszerű, mivel friss és haldokló anyagok keveréke biztosítja a tápanyagtartalom egyensúlyát. Sok komposztálási útmutató azt mondja, hogy adjunk gyepműtrágyát a komposzthalomhoz, hogy segítsen kiegyensúlyozni a bomló levelekben lévő nagy mennyiségű szén nitrogénnel való egyensúlyát. A levelek esetében ehelyett úgy érhetjük el ezt az egyensúlyt, hogy a frissen lehullott leveleket egyenlő rétegben hozzáadjuk egy halom régebbi levelekhez. Szükség esetén friss anyagokat is hozzáadhatunk, például élelmiszerhulladékot, levágott füvet és ágakat, hogy kiegészítsük az elhalt leveleket. Ha lehetséges, próbáljuk egyenlő arányban friss és elhalt anyagot használni. Ezért kerülendő a műtrágya! Vedd figyelembe, hogy nem szabad állati eredetű termékeket hozzáadni a halomhoz, beleértve a zsírt, a csontokat és a húst. Ezek az elemek vonzzák a kártevőket, és sokkal hosszabb ideig tart a lebomlásuk. A gyomirtóval permetezett növények sem ide valóak!

hirdetes

Komposzt halom lefedése

Nem feltétlenül szükséges megfelelő burkolat kialakítása a levélkupac számára, de elősegítheti a bomlás felgyorsítását, a hő fenntartását, védelmet nyújthat az elemekkel szemben, és elősegítheti az egészséges komposzt kialakulását. Vásárolhatsz burkolatot, vagy készíthetsz egy egyszerű dobozkeretet fából. Az sem baj, ha csak egy ponyvát teszel a halomra, ami gyors megoldás lehet a komposztra. Csak feltétlenül szellőztesd is!

hirdetes

A komposzt halom karbantarása

A levélrakás megfelelő karbantartása biztosítja, hogy nagy komposzthalommá fejlődjön. A halomnak nedvesnek, de nem ázottnak és melegnek, de nem forrónak kell lennie. Tehát adj hozzá vizet, vagy biztosíts árnyékot, ha szükséges. Fordítsd meg a kupacot, hogy levegőztesd, és időnként keverd meg, hogy minden rész lebomjon. Néhány hét elteltével, amikor a halom kezd igazán bomlani, adj hozzá kevesebb friss anyagot, hogy befejezze ciklusát. A komposzthalom közepe még a télen is meleg és aktív maradhat, ha megfelelően karbantartják. A megfelelő gondozás mellett a komposztnak késő tavaszra el kell készülnie.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gyomirtó szerek. Ebbe a csoportba tartoznak a triazin... Tovább

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem