Őszi lemosó permetezés – Minden, amit tudni kell az őszi lemosó permetezésről

hirdetes

Ne feledkezz meg róla – Itt az őszi lemosó permetezés ideje!

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az őszi lemosó permetezés hihetetlenül fontos, sokan mégis megfeledkeznek róla. Ők azok, akik egész évben csodálkoznak és bosszankodnak a sok kártevő, kórokozó miatt. Te ne tartozz közéjük, nézzük, mit kell tudni az őszi lemosó permetezésről! 

Minden az őszi lemosó permetezésről

Az őszi lemosó permetezés fontossága

Egy korábbi, egész pontosan tavaszi cikkemben mindent elmondtam nektek a tavaszi lemosó permetezés fontosságáról, ezt az írásomat ide kattintva elolvashatjátok most is, és tavasszal szintén! Most viszont nézzük, miért fontos az őszi lemosó permetezés: nagyon egyszerű a képlet, a kártevők megjelenését a legbiztonságosabban és a legjobban ezzel a módszerrel tudjuk kivédeni, és megelőzni.

Emlékeztek még arra, hogy milyen harcot vívtatok a kártevők és a kórokozók ellen az év folyamán? Fodrosodott levelű őszibarackfa, tetves szilvafák, és egyéb gyümölcsfák, moníliás cseresznyeágak, kukacos termés, szürkepenész a szőlőfürtökön, lisztharmat a rózsabokrokon és még sorolhatnám napestig…Ismerős? Ez mind-mind azért volt, mert elmulasztottad a tavaszi-, és az őszi lemosó permetezést is! 

Az őszi vagy a tavaszi lemosó permetezés a fontosabb? 

Két dolog száz százalékig biztos: mind a kettő fontos, és azzal nem okozunk gondot, ha mind a kettőt elvégezzük! Régebben és még ma is sok szakirodalom azt mondja, hogy a tavaszi, vagyis a télvégi, rügyfakadás előtt elvégzendő lemosó permetezés fontosabb, mert ez a védekezési eljárás mentesíti a kert növényállományát a kárt okozó szervezetektől. Sokan viszont azt mondják, hogy a tavaszinál eredményesebb az őszi lemosó permetezés, mert ezzel a leveleken lévő spórákat és áttelelő tojásokat is meg tudjuk semmisíteni, vagyis a fertőzött lombot semlegesítjük. 

hirdetes

Őszi lemosó permetezés – Saját tapasztalatok

Megmondom nektek őszintén, hogy régebben ősszel permeteztem, de nagyon sokszor kellett az év más szakában is elvégezni védekezést a kártevők ellen. Ezért az utóbbi években a tavaszi lemosó permetezést részesítettem előnyben, és ez sokkal eredményesebbnek bizonyult, kevesebb volt a növényvédelmi teendő az év közben – azt viszont hozzáteszem, hogy nagyon időjárásfüggő a permetezések száma. Egy szó, mint száz, azt mondom, döntse el mindenki maga, hogy mikor permetez, ha most eszetekbe jut, akkor tegyétek meg minél hamarabb, ha nem, akkor pedig tavasszal! 

hirdetes

Őszi lemosó permetezése – Mit kell permetezni?

A mit lehet permetezni ősszel kérdésre roppant egyszerű a válasz: mindent! Tehát permetezzük nyugodtan az összes gyümölcsfát, az összes gyümölcstermő bokrot, még a szamócaágyást is lefújhatjuk. Ne kivételezzünk a lombhullató díszcserjékkel, díszfákkal, a rózsabokrokkal, és a szőlőtőkékkel sem. És most mondok még egy lényeges dolgot, amit sokan el sem hisznek: permetezzünk le mindent a kertben, ami fából készült, a kaput, a kerítést, a szerszámost, mindent.

Ezt azért kell megtennünk, mert a faanyagok repedéseiben nagyon sok kártevő talál otthonra, itt könnyedén áttelelnek a betegségek spórái, és a kártevők tojásai! És hogy mikor, hogyan, mivel kell permetezni ősszel? Azt a következő oldalon mondom el, lapozzatok egyet! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kelés

a mag életfolyamatának megindulása a talajban, amikor a hajtás a felszín fölé emelkedik.... Tovább

egyensúlyérző szerv

a gerincesek viszonylagos térbeli helyzetét érzékelő szerv. A belső fülben (hallószerv)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem