Őszi bogyósokat mutatok be nektek

hirdetes

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Imádom az őszt, ugyanis ilyenkor a legcsodálatosabb a természet, az erdők-mezők mesések, de még a kertek is páratlan látványt nyújtanak. Az ősz ráadásul még hasznos is, ugyanis számtalan bogyós növényt ilyenkor kell szüretelnünk, mostani cikkemben ezeket a finomságokat mutatom be nektek, de megismerkedhettek a szép, ugyanakkor mérgező bogyósokkal is!

Ismerjétek meg az őszi bogyósokat

Őszi bogyósok – Kökény

Már szeptember-október környékén találkozhatunk a kökény bogyóival, a fő szezonjára azonban még várni kell, az ugyanis novemberre esik – ekkor lehet majd szedni a szép, színes, hamvas kék-sötétkék színben pompázó bogyókat. A nagy öregek is úgy tartották, hogy csak az első deres hajnalok után válik tökéletessé a kökény, ekkorra lesz íze kellemes.

A hazai erdők többségében megtalálható a kökény, sajnos a kertekből már szinte teljesen száműzve lett – nem igazán értem, hogy miért…de, aki szeretne egyet otthonra, könnyű dolga van, mivel gyökérsarjakkal gyerekjáték a szaporítása. A kökény magassága elérheti a három-négy métert is, szép dísze lehet kertünkben, viszont gyerekek mellé nem ajánlom, hatalmas tüskéi miatt – ezeknek viszont előnyük is van, kerítés mellé nagyon jó választás. Termését felhasználhatjuk lekvárként, mártásként, szószokhoz, pálinkaként, de süteményekhez és vadhúsokhoz is ízletes. 

hirdetes

Őszi bogyósok - Csipkebogyó

Magyarországon is őshonosnak számít a vadrózsa termése, és annyiban hasonlít a kökényhez, hogy akkor lesz igazán finom, amikor már megcsípi kissé a dér. Termésének színe változó, az viszont megállapíthatjuk, hogy a narancssárga még nem egészen érett, a sötét mélyvörös pedig már túlérett (ez nem baj, csak kevesebb a C-vitamin tartalma). Legjobb, ha leszedés után nyersen, azonnal felhasználjuk, ugyanis ekkor a legmagasabb a tápértéke. Ettől függetlenül készíthetünk belőle szörpöt, lekvárt, bort, vagy gyógyteát. 

hirdetes

Őszi bogyósok - Galagonya

Magyarországon leginkább a Bükkvidékén izzik a galagonya virága, régen pedig szinte minden kertben ott volt a helye. Fiatal levelét nyersen salátába, virágait borok és likőrök ízesítéséhez szokták felhasználni. Gyümölcsét nyersen is szeretjük, de készíthetünk belőle lekvárt, zselét, vagy akár bort is. Friss hajtásaiból, terméseiből és leveleiből főzhetünk továbbá gyógyteát is, ami javítja a szív oxigénellátást. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-16

A medvehagyma jótékony hatásai – miért érdemes fogyasztanod?

A medvehagymának rendkívül sok jótékonya hatása van szervezetünkre nézve - mostani cikkünből tudd meg Te is, miért érdemes minél többet fogyasztanod belőle!

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-17

13 virág, melyeket rendkívül sokoldalúan tudsz felhasználni

A virágokat rendkívül sok ember szereti, a legtöbb kertben megtalálhatóak. Ezt a 13 csaodás virágot sokoldalúan fel tudod majd használni, mutatom hogyan!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

További cikkek ebben a témában


koronafürt (Coronilla)

a pillangósok családjának egyik nemzetsége; fajai közül hazánkban a tarka k(C. varia)... Tovább

csánk (hátulsó lábtő)

a lábszár és a lábközép között három sorban rendeződött csontokból álló végtagrész.... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert