Így lehet negatív hatással az orosz embargó a magyar gazdaságra

hirdetes

Ez lehet az orosz embargó következménye

Petra
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orosz embargó hallatán néhányan csak legyintenek, mivel Magyarország közvetlenül nem sok terméket exportált Oroszországba. Viszont az európai országokba igen és mivel az Európai Unió államaira is érvényes a tilalom, ezért nem kis változások következhetnek be az európai és a magyar piacon.

Orosz embargó

Augusztus 6-án Oroszországban egy olyan rendelet született, ami elég nagy változásokat hozhat a piacon. Oroszország lényegében betiltotta az Európai Unió államaiból és más országokból származó exportokat. Ez érvényes a hústermékekre, mint a marha-, sertés-, vagy baromfiús, de a tengeri eredetű húsokra is, mint a rák, vagy a hal. Tilalmat rendeltek el még a tejtermékekre, a zöldségre és a gyümölcsre is. Mivel mi is az unió tagjai vagyunk, ezért ez a magyar gazdaságot is érinti, de sokan nem aggódnak miatta, mivel a magyar export Oroszországban elenyésző. Ez így igaz, viszont van az éremnek egy másik oldala is és ha azt nézzük, van okunk az aggodalomra.

Orosz embargó

Mi Oroszországgal nem üzleteltünk annyit, hogy ez a tilalom közvetlenül rosszul érintse a magyar gazdaságot. Az viszont már más kérdés, hogy az orosz embargó milyen hatással lesz az unió országaira, mert mi velük evezünk egy csónakban és mivel megszűnik az orosz piac, az európai termékeket kénytelenek lesznek a tagállamok az unión belül értékesíteni, ami igencsak összezavarhatja a piacot és nagy változásokat hozhat. Előfordulhat, hogy túlkínálat alakul ki. A szakértők szerint ez azért jelent nagy problémát, mert a magyar agrárium a termékei 80%-át uniós piacon értékesíti. Viszont ha a túlkínálat miatt leesnek az árak, akkor a hazai piac is veszélybe kerülhet.

Orosz embargó

Sokan azt mondják, hogy a magyar piacnak a közvetlen orosz kapcsolatok megszűnése nem okoz vészes károkat, de ez közel se biztos, hogy így van. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter éves szinten 80 millió eurós károkat jósol a magyar gazdaságnak az orosz piac megszűnésével, ami 25 milliárd forintot tesz ki. És ez a kár csakis a közvetlen orosz kapcsolatok hiányából következik. Az embargó az uniós termelőknek is több száz millió eurós kárt okozhat. A francia és a görög termelők például máris kártérítést, vagy támogatást kérnek az Európai Uniótól az embargó miatt keletkezett veszteségek miatt.

Orosz embargó

Mélykuti Tibor Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint előfordulhat, hogy az unió piacán megrekedt termékek fogják elárasztani a piacot és tele lesznek a polcok olcsó lengyel, holland és német sajtokkal. Mélykúti szerint ki lehetne lábalni ebből a problémából, ha Oroszország engedményeket tenne Magyarországnak.

 

Még nem tudni, pontosan milyen változások lesznek a magyar és az európai piacon és hogy sikerül-e valahogy helyreállítani ezt a káoszt, de az biztos, hogy változások lesznek.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás... Tovább

Gombaölo Falcon 460 EC

Felszívódó gombaölő permetezőszer kalászos gabonák, szőlő és borsó... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság