Az örökzöldek téli barnulása – Okai, következményei, valamint az örökzöldek téli barnulásának elkerülése

hirdetes

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és hogyan előzhetjük meg időben?

Szélesi Ferenc, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Védekezz az örökzöldek téli barnulása ellen

Hogyan előzhető meg az örökzöldek téli barnulása?

Ültess okosan

Először is ügyelj rá, hogy olyan fákat ültess, amelyek hidegtűrőek az adott zónában és hozzászoktak a helyi talajhoz. A téli napsütésnek és szélnek kitett örökzöldek sokkal nagyobb eséllyel sérülnek majd meg. Éppen ezért lehetőleg ne ültess napos, huzatos helyre érzékeny örökzöldeket, különösen olyanokat ne, amelyeknek árnyékra van szükségük vagy csak részben hidegtűrőek. Az ilyen örökzöldek kerüljenek inkább egy épület északi vagy északkeleti oldalára, vagy egy szélvédett kertbe.

A puszpángokat, a rododendronokat, a hemlokfenyőket és a tiszafákat félárnyékba ültesd, hogy megvédd őket a naptól és a széltől. Az sem mindegy, hogy mikor ülteted el örökzöldjeidet. A legjobb, ha kora tavasszal (rügyfakadás előtt), a nyár végén (augusztustól szeptemberig) kerülnek a talajba. Az örökzöldek valójában nyáron is elültethetők, de ügyelned kell rá, hogy elegendő vizet kapjanak. Kerüld az őszi ültetést (főleg októbertől), különben örökzöldjeidnek nem lesz elég idejük hogy elég erős gyökereket növeszthessenek, mielőtt a talaj megfagyna.

hirdetes

Ne metssz feleslegesen

Ne metszd meg örökzöldjeidet a nyár végén vagy kora tavasszal. A szezonvégi metszés néhány nem őshonos fajtát arra ösztönözhet, hogy új rügyeket növesszenek, amelyeknek nem lesz idejük megerősödniük a tél beállta előtt.

Használj talajtakarót

hirdetes

Ügyelj az örökzöldek talajtakarására is. Agyagos talajon 5, homokos talajon pedig 10 cm vastag laza talajtakarót fektess le (például faforgácsot, fenyőkérget vagy levélkomposztot) az örökzöldek törzse körül egészen a lombozatuk pereméig. A talajtakaró legalább 8 centire legyen a fák és bokrok törzsétől. A minőségi talajtakaró nem csak a talajhőmérsékletet szabályozza, hanem a talaj víztartalmát is segít megtartani.

Emellett védelmet kínál a gyökerek számára a talaj „hullámzása” ellen, amelyet a rendszeres fagyások és olvadások okoznak a tél során. Ez különösen a frissen ültetett és sekély gyökérzetű örökzöldeket veszélyeztetheti. Fontos, hogy a talajtakaró ne legyen túl sűrű és ne érintkezzen a növényekkel (mint említettük, hagyj legalább 8 centis hézagot a törzsek körül). A sűrű talajtakarók ideális búvóhelyet kínálnak a kerti kártevők (rágcsálók, rovarok) és növénybetegségek számára.

Ügyelj az öntözésre

A megfelelően öntözött növényeket kevésbé fenyegeti a téli barnulás. Ez főleg az újonnan ültetett vagy fiatal örökzöldekre vonatkozik, különösen azokra, amelyek nyitott, védtelen területen, párkány alatt növekednek, vagy amelyeket egy száraz ősz során ültettek el. Az ilyen örökzöldek komoly folyadékveszteséget szenvedhetnek télen, ami súlyos téli barnuláshoz vezethet.

A kifejlett örökzöldeknek nagyjából 2,5 cm vízre van szükségük hetente a termőidőszak alatt, egészen addig, amíg ősszel a talaj meg nem fagy, vagy nem esik jelentősebb mennyiségű hó. Ha extra öntözésre van szükség, használj csepegtető öntözőrendszert a lombozat éle mentén. Kerüld a spriccelők használatát. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felezési idő

az az időtartam, amely alatt a radioaktív anyagok (radioaktivitás) aktivitása a felére... Tovább

Gyomirtó Puma Extra

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa, rozs és tritikále... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem