Az örökzöldek téli barnulása – Okai, következményei, valamint az örökzöldek téli barnulásának elkerülése

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és hogyan előzhetjük meg időben?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sajnos manapság egyre több levél érkezik szerkesztőségünkbe, melyekben arról panaszkodnak a kedves Olvasók, hogy barnulnak az örökzöldek a téli időszakban. Mostani cikkemet éppen ezért írtam meg nektek, most mindent elmondok az örökzöldek téli barnulásáról, tartsatok velem és tudjátok meg, mi okozza, illetve mit lehet ellene tenni! 

Védekezz az örökzöldek téli barnulása ellen

Az örökzöldek téli barnulása egy gyakori probléma, ami egyaránt érintheti az olyan tűlevelű (jegenyefenyő, lucfenyő, tűnyalábos fenyő, stb.), szélesebb levelű (magyal, rododendron, puszpáng, stb.) és a pikkelylevelű (boróka, tuja, stb.) örökzöldeket, amelyeknek nem biztosítanak kellő védelmet a szélsőséges téli körülmények ellen. Az olyan örökzöldek, amelyek éppen, hogy hidegtűrésük határán élnek, fokozottan fogékonyak a téli barnulásra. Az örökzöldek téli barnulása akár a növények pusztulását is okozhatja.

Miről ismerhető fel az örökzöldek téli barnulása?

Az örökzöldek téli barnulása általában akkor válik észrevehetővé, amikor a tél végén a hőmérséklet emelkedni, a hó pedig olvadni kezd. Az örökzöldek lombja az ágak hegyétől kezd el barnulni a növény törzsének irányába. A széles levelű örökzöldeken általában a levelek éle kezd el barnulni, ami aztán átterjed az egész levélre.

Az örökzöldek téli barnulása leggyakrabban a lomb déli, nyugati, vagy délnyugati oldalát érinti. A barnuló lom tavasszal elkezd lehullani, és ez egészen nyár közepéig folytatódhat, míg új lomb nem nő a helyére. Súlyosabb esetekben akár az egész növény bebarnulhat és elpusztulhat.

Mi okozza az örökzöldek téli barnulását?

Ebben több tényező is közrejátszik, de általában az olyan örökzöldek hajlamosak a téli barnulásra, amelyek sekélyre érő vagy fejletlen gyökérzettel rendelkeznek, amely nem képes elegendő vizet felszívni a talajból. Ilyenek például a frissen átültetett példányok is. A téli barnulást elősegítheti, ha ősszel az időjárás sokáig meleg marad.

Ilyen helyzetekben a növényeknek nincs idejük megszokniuk a hőmérséklet fokozatos csökkenését, és a hirtelen lehűlés váratlanul érheti őket és kárt tehet bennük. A tél közepén is hasonló fagykárokat szenvedhetnek, amikor naplementekor a hőmérséklet hirtelen lecsökken, és a nap közben felmelegedett lombok gyorsan lehűlnek és megfagynak. A napos téli napokon továbbá az örökzöldek lombjaiból (különösen a Nap felé néző oldaluk) párologni kezd a víz.

Mivel a talaj ilyenkor általában keményre fagy, az örökzöldek nehezen tudják pótolni belőle elpárolgott víztartalékaikat. A lombok ettől kiszáradnak és megbarnulnak. A lombok hófödte vagy árnyékban levő részeit ez általában nem veszélyezteti. Problémákat okozhatnak további az erős téli szelek, amelyek további víztől foszthatják meg a növényeket, súlyosbítva ezzel az örökzöldek téli barnulását.

Az átlag alatti hőmérsékletek és az átlagosnál hosszabb telek szintén nem tesznek jót az örökzöldeknek, különösen ha a téli még áprilisban is visszakacsintgat (mert a legtöbb növény ekkorra ébred fel téli nyugalmi állapotából, így fogékonyabbak a téli károkra). Télen több só is kerül a környezetbe a fagyos utak és járdák biztosítására, azonban ez is hozzájárulhat az örökzöldek téli barnulásához. Nézzük, mit tehetünk az örökzöldek téli barnulása ellen, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

episztázis

a nem allél gének között fellépő olyan kölcsönhatás, amelyben az egyik gén (episztatikus... Tovább

99/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A mezõgazdasági vállalkozások által de minimis támogatásként igénybe vehetõ intézményi... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem