Ezt az öt dolgot érdemes tudnod az óriás hibiszkuszról

hirdetes

5 dolog, amit érdemes tudnod az óriás hibiszkuszról

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár rózsamályvának, strapabíró hibiszkusznak, tányérhibiszkusznak vagy mocsári mályvának nevezzük, ez az évelő kiváló választás a nyári kert feldobására. Nevelhető a táj gócpontjaként vagy buja virágzó sövényként.

Óriás hibiszkusz

A sokszínű hibiszkusz 


A lehetőségek szélesek, a fajták 1,8-2,1 méter magasak, éréskor pedig mindössze 3-4 láb (0,9-1,2 m) magasak. A túlméretezett virágokon fodros szirmok találhatók a rózsaszín, a piros, a bíbor, a fehér minden árnyalatában, vagy akár két szín kombinációjaként. Némelyikük sötét középponttal vagy intenzív erezettel rendelkezik a zöldtől a sötét borliláig terjedő levelek tetején.


Ha szeretnéd kipróbálni magad egy ilyen látványos növény termesztésében, nézzük meg azt az 5 dolgot, amit tudnod kell a rózsamályva termesztéséről! 


No.1. tény az óriás hibiszkuszról: magas a tűrőképessége


Még trópusi megjelenése és igényei ellenére is nagyon strapabíró. Gyakran összetéveszthető unokatestvérével, a trópusi hibiszkusszal. Ha rózsamályvát vásárolunk, feltétlenül ellenőrizzük, hogy a megfelelő hibiszkuszfajtát a megfelelő helyre vásároltuk-e! 


No.2. tény az óriás hibiszkuszról: kedveli a nedves környezetet


A nedves talajt részesíti előnyben. Bár ez a növény a legtöbb talajtípusban jól működik, a nedves talajt részesíti előnyben. Tekintettel a mocsári mályva alternatív elnevezésére, jól illeszkedik az ingatlan nedves területére, ahol nehéz lehet más típusú növényeket termeszteni. Akár vízi objektumok és tavak közelébe is ültethető.

hirdetes
Ahhoz, hogy a rózsamályva a lehető legteljesebb virágzási potenciálját elérje, biztosítsunk neki teljes napsütést, vagy legalább napi hat órát!


No.3. tény az óriás hibiszkuszról: a kártevők kedvence


Vonzza a nemkívánatos kártevőket. A leggyakoribb rovarkártevők közül néhányat a rózsamályva lombozata és virágai igencsak vonzanak, ideértve a levéltetveket, takácsatkákat, tripszeket, fehérlegyeket és japán bogarakat. A fűrészlegy lárvái különösen kedvelik ezt a növényt. Ezen kis zöld hernyók hada mind a felső, mind az alsó leveleken lakmároz, csipkés lombozatot eredményezve.


 No.4. tény az óriás hibiszkuszról: későn érő típus


hirdetes
A rózsamályva az egyik utolsó évelő növény, amely tavasszal emelkedik ki a földből. Egyes fajták a nyár elejéig várhatnak a növekedés megkezdésével. Annak ellenére, hogy késve törik meg a nyugalmi állapotukat, erőteljes növekedési ütemük kárpótol késői érkezésükért. Kora tavasszal vágjuk vissza a növényt néhány centiméterre a talaj felett, mielőtt újra növekedésnek indul! A szárak kissé fásak, ezért szükség lehet egy erős metszőollóra vagy akár egy kis metszőfűrészre.


No.5. tény az óriás hibiszkuszról: virágzása rövid életű 


A rózsamályva trópusi megjelenésű virágai csak egy-két napig tartanak, de gyorsan felváltják őket az új virágok. Ha csábít is, hogy vágjunk egy csokrot ezekből a gyönyörű virágokból, ne tegyük! Nem alkalmasak a vázában való életre. A tányér méretű virágokat, bár rövid életűek, szeretik a pillangók és a kolibrik is. Ráadásul a legelő szarvasok is gyakran figyelmen kívül hagyják őket! 


Az óriás hibiszkusz ideális társnövényei


Az óriás hibiszkusz más évelő növényekkel is jó viszonyt ápol, amelyek szeretik a napot és a nedves talajt. Ültessük össze a következő növényeket a tavasztól őszig virágzáshoz: fehér teknősfejű, mocsári tejfű, japán írisz, réti rózsafű, új-angliai őszirózsa fű!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-04

Rengetegen rohamozzák meg az IKEA-t, ilyen olcsón fenyőhöz máshol nem lehet jutni

IKEA fenyővásár árak 2023-ban kicsit ugyan emelkedtek, de még mindig megéri az IKEA-ban fenyőt vásárolni. Az árak alacsonyak, és még kedvezmények is várnak.

2023-11-30

Az országot ugyan ellepte a hó, de olyan sose lesz, mint 1987-ben

Ahogy betoppan a hideg és a hó a városokba, időutazásra indulhatunk vissza 36 évvel ezelőtt, az 1987-es januári hóviharba, mely szinte megbénította Magyarországot.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajsimító

egyszerű, házilag is elkészíthető eszköz, amely a megművelt talaj felszínének... Tovább

borjúnevelés

azon munkák összessége, amelyek célja egészséges, életerős növendékek nyerése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet