Orgonaszörp tartósítószer nélkük - Készítsünk orgonaszörpöt

Orgonaszörp készítése tartósítószer nélkül!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Orgonaszörp

Orgonaszörp készítése – Elöljáróban

Elöljáróban annyit elmondanék, hogy nem annyira körülményes, de azért valamilyen szinten szükséged lesz a türelmedre. Viszont az eredmény magáért beszél, isteni finom az orgonaszörp, szóval érdemes kipróbálnotok. A szörphöz olyan orgona virágát szedjétek, ami nem a forgalmas út mellett nő, mivel azok nagyon porosak, szennyezettek – sokkal szebbek és egészségesebbek azok a virágok, amik a kertben nőnek. 

Orgonaszörp készítése – A hozzávalók

Az orgonaszörp elkészítéséhez szükségünk lesz nagyjából 2,5 liter vízre, két kilogramm kristálycukorra, két citrom levére, valamint két nagy szatyor orgona lecsipegetett virágára. Az utolsó hozzávalót látva most már biztosan tudjátok, hogy miért mondtam azt, hogy szükségetek lesz türelemre – de hozzáteszem, hogy el sem hiszitek, milyen gyorsan le lehet csipegetni a virágokat! 

Orgonaszörp készítése – Az elkészítés menete

Vegyünk elő egy megfelelő méretű lábast, és öntsük bele a vizet, valamint a cukrot, majd tegyük fel főni – készítsünk szirupot. Ha meg van, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a citromok levét, majd keverjük össze. A citrom leve igazából azért kell, mert segíti kioldani a szirmok színanyagait.

Benne van minden hozzávaló, kivéve a legfontosabb, az orgona virága! Öntsük bele a virágokat, majd anélkül, hogy elkevernénk, fedjük le fedővel. Fontos, hogy ilyenkor már ne lobogjon a tűz, mert el fogja veszíteni a színét, ki fog sárgulni a forralás hatására. Szóval vegyük le a tűzről, fedjük le és hagyjuk állni egy napot. Másnap szűrjük le, majd töltsük üvegekbe az elkészült orgonaszörpöt. 

Orgonaszörp készítése – Vizes dunsztra még szükségünk lesz

Vegyünk elő egy lábast, az aljára tegyünk egy konyharuhát. Az üvegek kupakjait lazítsuk meg úgy, hogy a levegő kényelmesen ki tudjon jönni, majd az üvegeket szépen sorban helyezzük a lábasba, amit feltöltünk háromnegyedig vízzel. Lassú tűzön végezzük el a forralást, egészen addig, amíg az üvegekben lévő szörpben el nem kezdenek mozogni a buborékok.

Ekkor már levehetjük a tűzről – szorítsuk az üvegekre a kupakokat és hagyjuk a vízben kihűlni. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy akár 1-2 évig is tudjuk tárolni a szörpöt anélkül, hogy megromlana (de azért inkább igyuk meg hamar, mert a vitamintartalom folyamatosan csökken). Kóstoljátok meg ti is idén mindenképp, nem fogtok csalódni!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


hibridkukorica-vetőmag szárítása

a csöves hibrid kukoricát a Campbell- [e. kembel) kamrás rendszerű szárítókban a felfelé... Tovább

átalakulás (metabólia, metamorfózis)

minden állattörzsben (—>állatrendszer) előf. posztembrionális fejl.-i... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek