Így marad hosszú ideig friss és illatos a levágott orgona!

Így marad hosszú ideig friss és illatos a levágott orgona!

Szélesi Ferenc, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Biztos vagyok abban, hogy te is örülnél annak, hogyha tovább virágozna-illatozna a levágott orgona! Mostani cikkünkben bemutatom pár olyan trükköt, ami segíteni fog ebben, próbáld ki bátran mindet! 

Így marad hosszú ideig friss és illatos a levágott orgona!

Az orgona rövid bemutatása

A közönséges orgona vagy májusi orgona] (Syringa vulgaris) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozó faj. A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került a keresztény Európába. Török nevéből (leylak) származik a magyarban (és sok más európai nyelvben) a lila szín neve is. Az orgonák fő elterjedési területe Ázsia és Kelet-Európa. Díszcserjeként sok fajukat ültetik világszerte.

Általában lombhullató, olykor örökzöld (S. sempervirens) cserjék. Leveleik épek, ritkán szárnyasan osztottak, átellenes állásúak. Felálló vesszőin csak a legfelső 1-2, ritkán 3 rügypárból fejlődik virág. A virágzat végálló buga. A csészelevelek száma általában négy, a szirmok csővé forrtak, a párta sugaras szimmetriájú, lila, vagy fehér színű. A porzók száma kettő, a termés hosszúkás tok két magkezdeménnyel. Az alapfaj orgona lila virágú, a kerti fajták színe a hófehértől a feketés-sötétliláig a legkülönbözőbb (még sárga is van közöttük), a virágok egyszerűek vagy teltek. Általában az egyszerű virágúakat kedvelik, ilyen a lila 'Andenken an Ludwig Spaeth', és a fehér 'Mme Florent Stepman'.

A telt virágú fajták-különösen a fehérek- csapadékos időben hamar rozsdásodnak a sok apró szirom között megálló víztől. Melegkedvelő, szárazságtűrő, fényigényes, szárazságtűrése ellenére azonban csak jó kerti viszonyok között díszít megfelelően. További tudnivalókért olvasd el korábbi cikkünket: A nyári orgona bemutatása. Most pedig nézzük, mit kell tennünk azért, hogy tovább virágozzon a levágott orgona! 

A virágüzletben olyan szépek a virágok, és, amikor hazaviszed, akkor 1-2 nap múlva el vannak hervadva? Meg kell tanulni a megfelelő ápolást, és akkor otthon is hosszú ideig lesznek szépek a vágott virágok. Néhány titkot árulunk el a vágott virágokról, érdemes elolvasni!

Orgona

Mielőtt vázába tennénk, kicsit hántsuk meg a kérgét, és vágjuk be a szárát, hogy könnyebben be tudja szívni a vizet.

Nárcisz

Bizonyára te sem tudtad, hogy a levágás után a nárciszt pár óra külön vázába kell tenni. Ne keverd a többi virággal mert olyan anyagot termel, ami a többiek vesztét okozhatja.

Liliom

A liliom bibéje, ha leesik az abroszra makacs foltot hagy rajta. Legyünk elővigyázatosak, vagy vágjuk le a bibét, vagy fújjuk be hajlakkal mielőtt vázába tennénk.

Rózsa

A rózsát 3-5 cm mélységben mindig ferdén vágjuk, majd tegyük meleg vízbe a virágokat. Pár nap múlva lógassuk fejjel lefele a rózsákat, majd vágjuk vissza, és állítsuk tiszta hideg vízbe.

Gerbera

Ha dróttal van rögzítve a virág szára, ne bántsuk, hiszen, ha kivesszük a drótot, megsérül, és hamar tönkremegy. Ha csak gerbera van a vázába, csak egy kevés vizet engedjünk a váza aljába, mert hanem hamar megpuhul a gerbera szára, és elrothad.

Mielőtt a vázába tennénk a virágokat, mossuk jól el a vázát, hogy megszabaduljunk a benne megtelepedett baktériumoktól. Ha vízkő van az üveg vázában lerakódva, akkor ecettel mossuk át. Mielőtt a vízbe tennénk a virágokat, vágjunk le a szárukból 3-4 cm-et, és ezt mindig tegyük meg, amikor lecseréljük a vizet. A tulipánok kivételek ez alól, nem kell a szárukat visszavágni. A vízbe lógó leveleket távolítsuk el, mert különben hamarabb beindulnak a rothadási folyamatok. Szálanként rendezzük el a virágokat mindig, állítsuk szobahőmérsékletű vízbe őket, és, ha van rá lehetőségünk tegyünk a vízhez speciális, hervadás gátló szérumot.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

járvaszecskázó

takarmánybetakarító gép, amely három munkát végez; kaszál, szecskáz, ill. aprít és a... Tovább

táblásítás

a —>szántóföldi terület célszerű beosztása művelési egységekre, vagyis táblákra. A... Tovább

Tovább a lexikonra
virág