notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

8 nem ismert ok, amiért az oregánónak ott a helye minden kertben!

Hirdetés

Az oregánó termesztése és felhasználása

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az oregánó az egyik legnépszerűbb évelő fűszernövény. Legtöbben az pizzák és szószok ízesítőjeként ismerik – a második világháborúból hazatérő amerikai katonák közül sokan az általuk „pizza gyógynövény” néven emlegetett fűszer iránti rajongásukról számoltak be.

Oregánó termesztése kis kertben

Manapság minden konyha alapfűszerének számít, és rengeteg fogás elkészítéséhez használják. Ez nem feltétlenül csak jellegzetes ízének köszönhető – az oregánó segít megelőzni a zsírok oxidálódását főzés közben, így rengeteg zsíros ételben alkalmazzák.

 

Az oregánó története

Az oregánó Eurázsia nyugati és délnyugati részének meleg éghajlatú területeiről, illetve a mediterrán vidékről származik. Ez az évelő a fűszernövények minden jellegzetességével rendelkezik – színe zöld, levelei pedig mindkét oldalt íveltek. Először a görögök használták fel, akik úgy tartották, hogy Afrodité istennő teremtette kertjébe, a boldogság jelképének. Maga az oregánó szó is „hegyi örömöt” jelent, és mind az ókori görögök, mind a rómaiak számára a boldogság jelképének számított.

 

A görögök mérgek ellenszereként, illetve fertőzések, bőrirritációk és egyéb problémák kezelésére alkalmazták. Az oregánó iránti rajongásuk meghódította Európát és Észak-Afrikát is, a középkorra pedig már több helyen is használatban volt, azonban nem íze, hanem gyógyászati tulajdonságai miatt (a fogfájás, köhögés és más gondok kezelésére). Manapság sokkal többet tudunk az oregánóról, például hogy A, B6, C, E és K-vitaminokat tartalmaz, de nem hiányzik belőle a vas, a folsav, a magnézium, a kalcium és a kálium sem. Emellett fitokémiai összetevői is vannak benne, amelyeknek gyógyászati tulajdonságait köszönheti. A következő oldalon mindent megtudhatsz az oregánó termesztéséről, és arról is, hogy miért kellene ott lennie a te kertedben is, megéri lapozni egyet! 

 

Oregánó termesztése kis kertben

Szerencsére az oregánó nagyon egyszerűen termeszthető. Nem igényel túl sok törődést, és kifejezetten ellenálló az őzekkel szemben is (ha olyan helyen élsz, ahol problémát okozhatnak az őzek, akkor tudod, hogy mennyire jelentős szempont is ez valójában). Az oregánó jól tűri a szárazságot, hiszen mediterrán vidékről származik, és éppen ezért a forró, napos, száraz körülményeket kedveli, jó vízelvezetésű talajban. Ennek ellenére képes eltűrni egy rövid árnyékos időszakot is. Biztosíts neki sok helyet, mert akár 1,2 méter szélesre is megnőhet. Minden tavasszal vágd vissza, hogy csinos maradjon, és gyakran szüreteld le.

 

A szüretelést reggelente végezd, miután az összes harmat felszáradt róluk. Az esszenciális olajak a meleg reggeleken vannak jelen legnagyobb mennyiségben a gyógynövényekben. A legjobb ízt akkor kapod majd, ha éppen akkor szüretelsz, amikor a virágok bimbói megjelennek. A szárakat kerti ollóval távolítsd el, majd vágd vissza a maradék szárat egészen egy csomóig vagy egy csoport levélig. Ez lehetővé teszi majd a növény számára, hogy a levágott részből szerteágazzon, és még ízletesebb leveleket hozzon. A leveleket minden esetben alaposan, de finoman öblítsd át, és szárítás előtt rázz le róluk minden extra nedvességet.

 

A szárításhoz óvatosan lehúzhatod a kisebb leveleket, és külön is megszáríthatod őket, vagy akár az egész szárat egyben is (ilyenkor a leveleket a szárítás után tördeled majd le róla). Kösd össze a szárakat egy csokorba és akaszd ki őket egy száraz, sötét helységben. Érdemes egy papírhálót húzni köréjük, ami elkapja a lepotyogó darabakákat, és segít távol tartani a port az oregánóktól. Vessünk most egy közelebbi pillantást arra, hogy mi mindenre is jó az oregánó az ételek ízesítése mellett, a következő oldalon folytatom! 

Hirdetés

 

Oregánó termesztése kis kertben

1. Immunerősítő hatása van

Az oregánó tele van antioxidánsokkal – ilyen szempontból 42-szer hatékonyabb például az almáknál is. Egy 2003-ban megjelent tanulmány szerint a gyógynövények (beleértve az oregánót is) jelentős növényi antioxidáns-források lehetnek, de, ami talán még fontosabb, sokkal több étrendi antioxidáns vihető be velük a szervezetbe, mint a gyümölcsökkel, bogyókkal, gabonapelyhekkel, vagy zöldségekkel. Az oregánó egyik aktív hatóanyaga a rozmaringsav – ez az erős antioxidáns segít az immunrendszer megerősítésében, és megerősíti a szervezet védelmét az olyan betegségekkel szemben, mint a nátha, az influenza, és sok más is.

 

2. K-vitamint tartalmaz

Az oregánó tele van K-vitaminnal, amelynek szerepét és jelentőségét manapság sokan figyelmen kívül hagyják. Ez az „elfeledett vitamin” főképpen a véralvadásban játszott szerepéről ismert, de elengedhetetlen a szívbetegség megelőzéséhez, a csontok megerősítéséhez, és a szervezet egyéb folyamatihoz is. A K-vitaminhiány csontritkuláshoz, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, visszértágulathoz, fogszuvasodáshoz, fertőző megbetegedésekhez, demenciához, és többféle daganatos problémákhoz vezethet.

 

3. Antibakteriális és gombaölő hatású

Nem hiába találkozhatunk az oregánóval a legtöbb bioboltban és egészségügyi szaküzletben, hiszen ez a gyógynövény gomba- és baktériumülő tulajdonságokkal bír. Ezt a benne található timol és karvakrol olajoknak köszönheti, amik különösen hatékonyak a baktériumok elleni küzdelemben, ráadásul a kutatások szerint akár az élelmiszer-eredetű listeria kórokozót és az MRSA fertőzést okozó baktériumokat is elpusztíthatja. A természetes olajok baktériumölő hatása már az ókor óta ismert, és a modern kísérletek is alátámasztják.

 

Oregánó termesztése kis kertben

4. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A gyulladáscsökkentő étrendek sokat segíthetnek az egészség megőrzésében, és az olyan gyulladásos betegségek fájdalmainak enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, vagy a gyulladásos bélbetegségek. Az oregánó emellett béta-kariofillént tartalmaz, ami a gyulladás megakadályozásában segíthet. 

 

5. Kezelhetők vele a pattanások

Az oregánó nem csak belsőleg tesz jót a testnek, hanem kívülről is. Kezelhetők vele a pattanások és az időnkénti bőrgyulladások, amiért gombaölő és fertőtlenítő tulajdonságainak lehetünk hálásak. Ezért is használják fel olyan sok bőrkezelő termékben. Ha bőröd zsíros és/vagy pattanásos, akkor a kertből szedett oregánóból házi készítésű tonikot készíthetsz, amivel kezelheted azt:

  1. Fogj egy maréknyi száraz oregánólevelet, majd főzd őket három bögrényi vízben 10 percen keresztül.
  2. Várd meg, míg a keverék meghűl.
  3. Szűrd át zárható üvegbe, és tárold a hűtőben.
  4. Más bőrlemosókhoz hasonlóan alkalmazhatod az egész arcodon, vagy csak a problémás területeken. A pattanások kezelése mellett feszesebbé is teszi a bőrt.

 

6. Segít enyhíteni nátha és az influenza tüneteit

Nátha, influenza, vagy más légúti megbetegedés esetén az oregánó különösen hasznos lehet, amit tudományos eredmények is bizonyítanak (emellett pedig évszázadok óta használják köhögés, megfázás, torokfájás és hörghurut kezelésére). Ezen problémák ellen legcélszerűbb olaj formájában felhasználni. Ez – akárcsak a növény szárított változata – erősíti az immunrendszert és enyhíti a tüneteket is. Habár az olajat boltból is beszerezheted, akár saját magadnak is elkészítheted házilag (a receptet az utolsó két pont után láthatod).

Hirdetés

 

Az oregánó izzadásra készteti a szervezetet, ami megindítja a méregtelenítést, ezért fogyasztásával csökkentheti a tüdőben felgyülemlett váladék mennyiségét, és csillapíthatja a lázat is. Segít továbbá a tüdő és a hörgők kitisztításában. Egyszerűen csak csepegtess néhány csepp oregánó olajat egy nagyobb mennyiségben felhasználható olajhoz (például olívaolaj) és kend be vele a mellkasodat. Ezen kívül párásítóban is felhasználhatod.

 

Oregánó termesztése kis kertben

7. Kiváló a kártevők távoltartására
A vegyi rovarirtók mind a környezetre, mind az emberek egészségére veszélyt jelentenek, ezért is érdemes természetes alternatívákat alkalmazni helyettük. Az oregánó erős illata összezavarja a kártevőket, ezért érdemes gyümölcsfák közelébe ültetni őket.

Az oregánót akár természetes rovarirtó spray formájában is használhatod szobanövényeiden. Csak csepegtess belőle egy keveset egy pumpás flakonnyi vízbe, és enyhén fújd be vele azokat a növényeket, amikről szeretnéd távol tartani a levéltetveket.


8. Vonzza a beporzókat és jótékony rovarokat

Minden kertész tudja, hogy vannak bizonyos rovarok, amikre nagyon nagy szükség van a kertekben ahhoz, hogy a növények egészségesen fejlődhessenek és teremhessenek. Az oregánó mágnesként vonzza az ilyen apró segítőket. Jótékony rovarnak számítanak például a zöldfátyolkák, amik előszeretettel fogyasztják a kártékony rovarokat. Az oregánót érdemes a zöldségkertek szélére ültetni, különösen a káposztafélék családjába tartozó növények (brokkoli, kel, stb.) közelébe.

 

Hogyan készíts oregánó olajat házilag

A bolti oregánó olaj különösen drága lehet, de egyáltalán nem muszáj megvásárolnod, hiszen házi termesztésű oregánóidból is elkészítheted. Az elkészítéséhez 1:1 arányban kell száraz oregánó leveleket és olívaolajat vagy mandulaolajat felhasználni, szóval az alábbi értékek csupán példák – ha nagyobb adagot szeretnél készíteni, akkor arra kell ügyelned, hogy ezek az összetevők egyenlő arányban kerüljenek bele. Először is győződj meg róla, hogy a levelek alaposan át lettek öblítve. A száraz leveleket apróra kell szeletelni, vagy nyomni. A friss oregánó nem tartalmazhat extra vizet, különben könnyedén penészessé válhat, ami tönkre teszi az olajat.

 

Amire szükséged lesz

  • Fél bögre száraz oregánó levél, apróra vágva, vagy összepréselve
  • Fél bögre extra szűz olívaolaj vagy mandulaolaj
  • 1 fertőtlenített, zárható üveg tároló
  • Egy napos ablak

 

Elkészítése

  1. Forralj fel 2-3 bögre vizet egy lábasban.
  2. Amikor felforr, vedd le a tűzről. Öntsd az olajat és az oregánót a tiszta üvegbe, majd helyezd az üveget a forró vízbe (az üvegbe ne kerüljön a vízből).
  3. Hagyd ülni 5-10 percig, hogy a víz felmelegítse az összetevőket – ennek hatására az oregánóból kiválnak a jótékony hatású olajak. 
  4. Miután kivetted az üveget a vízből, helyezd egy napos ablakba nagyjából két hétre. Néhány naponta rázd meg egy kicsit.
  5. Amikor elkészült, szűrd le az olajat és öntsd át egy tiszta, fertőtlenített üvegbe, amit aztán hűvös, sötét helyen tárolj.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
412 704
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 950 862
Közösség

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

szakadás

a ->vongálás súlyos alakja, amikor a lágy szövetek folytonossága megszakad (pl. ínszakadás,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 182

Átlagos értékelés: 4.8

Növénytermesztés