Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés? Hogyan teremts megfelelő párát az orchideáknak?

hirdetes

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. Sokan párásítják orchideáikat, hogy megpróbálják lemodellezni ezeket a feltételeket, és elősegítsék orchideáik virágzását. De jó ötlet-e az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz?

orchideák párásítása

Kell párásítani az orchideákat?

Általános válaszként azt kell mondanunk, hogy nem szabad bepárásítania az orchideádat. Ugyanis ez növeli annak a kockázatát, hogy az orchideában gombás vagy bakteriális betegség alakul ki. Vannak jobb módszerek a páratartalom növelésére, például páratartalom-tálca vagy párásító használata. Az orchideák párásítása azonban előnyös is lehet, ha gondoskodsz az időzítésről és a szellőztetésről a kockázat csökkentése érdekében.

Az orchideáknak szükségük van páratartalomra?

A legtöbb orchidea akkor fejlődik a legjobban, ha a páratartalom 40% és 70% között van. Az alacsony páratartalom olyan problémákat okozhat, mint a növekedés elmaradása, ráncos levelek és deformálódott vagy lehulló rügyek. Azonban azt is tudni kell, hogy a túlzott páratartalom tud ám ártalmas lenni, növeli a gombás, bakteriális megbetegedések kockázatát. Sok kereskedelmi termelő nagy mennyiségben párásítja orchideáit, hogy a lehető legjobb termesztési feltételeket biztosítsa. Gondosan megteremtik az orchideáik számára a tökéletes feltételeket, beleértve az éppen elegendő hőt, páratartalmat és légáramlást ahhoz, hogy orchideáik gyorsan és teljes potenciáljukat kifejlesszék.

hirdetes

Milyen más módszer alkalmazására van lehetőség? 

A permetezéshez csak egy spray-palack szükséges, és könnyen elvégezhető. Jelentősen növeli a páratartalmat, de a hatás nem mindig tart sokáig, és tényleg kockázatos. A szirmokon lévő vízcseppek, különösen hűvös körülmények között, nem párolognak el gyorsan, és egy kis területen gombás betegség alakulhat ki a szirmon. Mivel a párásodás után a növény körüli páratartalom gyorsan csökken, fennáll a veszélye annak, hogy a növény több vizet veszít, mint amennyit nyer a helyi páratartalom átmeneti növekedése miatt a nyitott sztómák miatt. Ezért a párásítás bizonyos körülmények között az orchideák kiszáradásához vezethet. A páratartalom tálca vagy párásító használata szabályozottabb és tartósabb helyi páratartalom-növekedést eredményez, és ez csökkenti annak kockázatát, hogy a víz nemkívánatos helyeken összegyűljön az orchideán. 

hirdetes
 

Lapozz egyet, és mutatjuk melyek a legoptimálisabb módszerek az orchidea megfelelő körülményeinek biztosításához! angel

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

maedi es visna

juhok (és kecskék) lényegében azonos vírus által előidézett, két különféle kórképben... Tovább

dinokap hatóanyagú gombaölő szerek

a lisztharmat ellen hatásos szerves hatóanyagok egyik első képviselője a dinokap; kénpótló... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet Környezetgazdálkodás permetezés virág