Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés? Hogyan teremts megfelelő párát az orchideáknak?

hirdetes

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. Sokan párásítják orchideáikat, hogy megpróbálják lemodellezni ezeket a feltételeket, és elősegítsék orchideáik virágzását. De jó ötlet-e az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz?

orchideák párásítása

Kell párásítani az orchideákat?

Általános válaszként azt kell mondanunk, hogy nem szabad bepárásítania az orchideádat. Ugyanis ez növeli annak a kockázatát, hogy az orchideában gombás vagy bakteriális betegség alakul ki. Vannak jobb módszerek a páratartalom növelésére, például páratartalom-tálca vagy párásító használata. Az orchideák párásítása azonban előnyös is lehet, ha gondoskodsz az időzítésről és a szellőztetésről a kockázat csökkentése érdekében.

Az orchideáknak szükségük van páratartalomra?

A legtöbb orchidea akkor fejlődik a legjobban, ha a páratartalom 40% és 70% között van. Az alacsony páratartalom olyan problémákat okozhat, mint a növekedés elmaradása, ráncos levelek és deformálódott vagy lehulló rügyek. Azonban azt is tudni kell, hogy a túlzott páratartalom tud ám ártalmas lenni, növeli a gombás, bakteriális megbetegedések kockázatát. Sok kereskedelmi termelő nagy mennyiségben párásítja orchideáit, hogy a lehető legjobb termesztési feltételeket biztosítsa. Gondosan megteremtik az orchideáik számára a tökéletes feltételeket, beleértve az éppen elegendő hőt, páratartalmat és légáramlást ahhoz, hogy orchideáik gyorsan és teljes potenciáljukat kifejlesszék.

hirdetes

Milyen más módszer alkalmazására van lehetőség? 

A permetezéshez csak egy spray-palack szükséges, és könnyen elvégezhető. Jelentősen növeli a páratartalmat, de a hatás nem mindig tart sokáig, és tényleg kockázatos. A szirmokon lévő vízcseppek, különösen hűvös körülmények között, nem párolognak el gyorsan, és egy kis területen gombás betegség alakulhat ki a szirmon. Mivel a párásodás után a növény körüli páratartalom gyorsan csökken, fennáll a veszélye annak, hogy a növény több vizet veszít, mint amennyit nyer a helyi páratartalom átmeneti növekedése miatt a nyitott sztómák miatt. Ezért a párásítás bizonyos körülmények között az orchideák kiszáradásához vezethet. A páratartalom tálca vagy párásító használata szabályozottabb és tartósabb helyi páratartalom-növekedést eredményez, és ez csökkenti annak kockázatát, hogy a víz nemkívánatos helyeken összegyűljön az orchideán. 

hirdetes
 

Lapozz egyet, és mutatjuk melyek a legoptimálisabb módszerek az orchidea megfelelő körülményeinek biztosításához! angel

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-03

Imádod a Horrorokat? Akkor Ezt a 6 Horrorfilmes Helyszínt Imádni Fogod!

Most azoknak a filmeseknek és horror rajongóknak állítunk össze egy listát, akiknek az ijesztő filmek keltik fel a fantáziáját. Horrorfilmes helyszínek itt!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

idiometrikus növekedés

az adott fajra jellemző, jól meghatározható növekedés mértéke, idioszinkrázia ->allergia Tovább

haltenyésztés

az a céltudatos állattenyésztői tevékenység, amely magába foglalja a tógazdasági halfajok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet Környezetgazdálkodás permetezés virág