Titkok az orchidea locsolásáról, amit eddig biztosan nem tudtál! Hogy gondozzaam orchideám?

hirdetes

Orchidea locsolása - Titkok, amiket eddig nem tudtál!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

A legtöbb embernek gondot szokott okozni az orchidea nevelése, gondolása. Leginkább az a legnagyobb gond, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan kell helyesen nevelni az orchideát. A most következő cikkben szakértőnk segít az orchidea locsolásában, tegyél meg mindent te is azért, hogy hosszú életű legyen!

Orchidea locsolásának titkai

Orchidea locsolása – Az orchidea locsolása nagyon fontos!

Az orchidea az egész világ egyik legcsodálatosabb növénye, szinte minden házban megtalálható, hiszen az emberek többsége imádja kecsességét és egzotikus szépségét. Hazánkban is a legnagyobb számban eladott növényként tartják számon, sokan csak a „Virágok kiránynője”-ként emlegetik. Sokan azonban még a mai nap sem tudják, hogyan lehet hosszú életű az orchideájuk, egy korábbi cikkünkben már megosztottunk veletek pár trükköt, ezeket a dolgokat nem mondjuk el újra, ha szeretnétek elolvasni szakértőnk korábbi tanácsait, akkor kattintsatok ide.

Orchidea locsolása – Sokat árthatunk az orchidea locsolásával!

Most viszont egy teljesen különálló gondozással fogunk foglalkozni, ami nem más, mint a locsolás. Bármennyire is furcsa vagy éppen hihetetlen, a locsolás az a dolog, amivel sok esetben a legtöbbet árthatunk, ha nem vagyunk tisztában pár alapszabállyal. Ha viszont tudjuk, mit hogy kell csinálni és mikor, akkor az orchideánk sokáig csodálatosan szép éke lesz lakásunknak, éppen ezért szakértőnk elmondja, hogyan kell locsolni az orchideát!

hirdetes

Orchidea locsolása – mit NE tegyél!

Az első és legfontosabb tudnivaló az, hogy soha ne hagyj vizet az orchidea kaspójában. Tudni kel, hogy eredeti élőhelyükön a fákon nőnek ezek a szépségek, és a fák kérgére tapadnak a léggyökerei, a fákat élőhelyként kezelik, nem élősködnek rajtuk.

Mivel az összes gyökere léggyökér, nem tesz jót neki az, hogy napokon keresztül ázik a vízben! A másik nagy hiba az, hogy amikor megvesszük a növényt, nem vesszük ki a cserépből.

Kevesen tudják azt is, hogy a legtöbb orchideát olyan közegbe ültetik, amiket könnyű nedvesen tartani, természetesen a gyors növekedés érdekében, így a növény hamarabb lesz virágzóképes, viszont ahogy növekszik a tő, nem szokták kiszedni, hanem egyszerűen átrakják egy nagyobb cserépbe az egészet és fenyőkérget raknak köré. Ha nem szedjük ki a cserépből, elkezdenek ráncosodni a levelek, és a növény el fog pusztulni.  

Orchidea locsolása – mit kell tenned! 

Először is, amikor megvásárolod a növényt, és hazaviszed, azonnal szedd ki a cserépből, hámozd ki a tövét és csak a fenyőkéregbe ültesd vissza. Lehet kapni a boltban kimondottan orchidea földkeveréket is, de ezt senkinek sem ajánlom, ugyanis nem lehet tudni, hogy milyen anyagokat tartalmaz, sajnos sok esetben ez a földkeverék okozza a növény elpusztulását.

hirdetes

Locsolni általában 8-10 naponta kell az orchideákat, leginkább esővízzel kellene, vagy pedig állott csapvízzel. Minden második vagy harmadik locsolásnál használjunk orchidea tápoldatot, amit sima vízbe is elkeverhetünk.

Öntözésnél vegyük le a kaspókat és töltsük fel az öntözésre szánt vízzel. Ezután nagyjából fél órán keresztül hagyjuk ázni benne a növényt, majd öntsük ki a vizet. Fontos, hogy még egy csepp se maradjon benne! Másik módszerként rakjuk a növényeket egy kád vízbe, de ügyeljünk arra, hogy a kéregdarabokat ne verjük ki belőle és zuhanyoztassuk le a leveleket langyos vízzel.

Aline Berry képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


orrbagócsok (Oestndae)

a —>rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe tartozó parazita fajokat magába... Tovább

Gyomirtó Reglone Air

Deszikkáló és gyomirtó szer légi kijuttatásra kifejlesztve.Hatóanyag: 200 g/l diquat-ion... Tovább

Tovább a lexikonra
virág