Neveljünk sikeresen orchidea keikit

hirdetes

Mik azok az orchidea keikik, és hogyan ültesd át őket?

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hallottatok már az orchidea keikiről, vagy más néven az orchidea bébiről? Ha nem, mindenképp tartsatok velem, ugyanis ezekről a dolgokról mindenképpen tudnotok kell, ha szeretetitek az orchideákat! 

Orchidea keike – Hasznos tudnivalók mindenkinek

Ha az orchideák általános gondozása iránt érdeklődsz, akkor egy korábbi útmutatónkban minden fontos tudnivalót megtalálsz róluk ide kattintva, most azonban kifejezetten az úgynevezett keikikről, és azok átültetéséről lesz szó!

hirdetes

Mik azok az orchidea keikik?

A „keiki” valójában egy Hawaii-i szó, amely lefordítva „babát” jelent. Kertészeti szaknyelven a keiki az orchideák tősarjára utal, vagyis arra a kinövésükre, amellyel aszexuálisan szaporodnak (mondhatjuk úgy is, hogy ezek az orchidea „babái”). Az Epidendrum, a Dendrobium (vesszőkosbor), és a Phalaenopsis (lepkeorchidea) orchideák képesek így szaporodni. A lepkeorchideák esetén egy, az anyanövénnyel megegyező „klón” kezd el növekedni a virágzó szár mentén, habár ez más növényekkel is megtörténhet.

Mire lesz szükséged az orchidea keikik elültetéséhez?

Mindenek előtt szükséged lesz egy kerti metszőollóra, vagy más, nagyon éles pengére – bármit is használsz, győződj meg róla, hogy az eszköz pengéje alaposan le legyen fertőtlenítve a vágás előtt. Ezt megteheted valamilyen fertőtlenítőszerrel, vagy úgy is, hogy néhány percig nyílt lángon tartod a pengét (az oldalak váltogatásával), hogy elpusztítsd a rátelepedett baktériumokat.

Ezen kívül kelleni fog még némi orchideák számára ideális termőközeg, például olyan, mint amiben az anyanövény is helyet kapott. Egy jó megoldás még hidroponikus golyókat használni. Szükséged lesz továbbá persze egy olyan növénytartóra, ami nagyjából ideális méretű lesz a később kifejlődő teljes méretű növény számára.

Az átültetés menete

Töltsd fel a növénytartót félig a termőközeggel, amibe ültetni szeretnéd orchideababádat. Ha a keiki egy méretes gyökérzetet növesztett magának, akkor nedvesítsd be azokat, míg teljesen át nem áznak, hogy hajlékonyabbá váljanak, és nehezebben törjenek el, amikor levágod és elülteted őket. Fogd meg sterilizált pengédet, és végez egy tiszta vágást, amivel közvetlenül töve alatt választod le a keikit az anyanövényről.

Ha ez megvan, távolítsd el a maradék száraz, elhalt szárdarabokat, ügyelve rá, hogy ne sértsd meg a keikit. Az utolsó lépés a növénytartó közepére helyezni a keikit, és kitölteni a maradék helyet is a gyökerek körül a választott termőközeggel. Ügyelj rá, hogy a palánta stabilan üljön a helyén, mert ha mozgatod, vagy növekedni kezd, akkor könnyedén letörhetnek a szárai. Légy óvatos a keikivel átültetés közben, és minden rendben lesz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farok

a gerincesek törzsének hátulsó, csigolyákból (számuk az emlős háziállatokban 3—25)... Tovább

bőrizomtömlő

különböző férgek mozgásszerve. Külső rétege hámra és irhára tagolódik, alatta van a... Tovább

Tovább a lexikonra
virág