Orchidea gyökérrothadás: A tapasztalt kertészek is sokszor pórul járnak az orchidea gondozásával, ami nem csoda, mert kényes növény: most elhoztuk nektek gyökérrothadás helyes kezelését!

hirdetes

Hogyan kezeljük az orchidea gyökérrothadását megfelelően?

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orchidea gyökérrothadás korai jelei nem feltűnőek, a mögöttes probléma gyakran az edény aljában található. A gyökerek barnának és pépesnek vagy sötétnek tűnnek, laposak, kiszáradtak és hiányosak. Az orchideák érzékenyek a gombás fertőzésekre, amelyek károsíthatják a gyökereket. A gyökérrothadás gyakran azonban karbantartási hiba eredménye; ez lehet a túlöntözés, rossz vízelvezetés vagy rossz légáramlás a gyökerek körül. A jó hír az, hogy a korai elkapás esetén szinte minden esetben kiküszöbölhető a gyökérrothadás, és az orchidea életben maradhat.

Orchidea gyökérrothadás

Az orchidea gyökérrothadás jelei

Bármikor, amikor a szárak, levelek vagy a léggyökerek ernyedtnek vagy sápadtnak tűnnek, a legjobb kezdésnek az, ha kivesszük az orchideát a cserépből, és megvizsgáljuk a gyökereket. A rothadt gyökerek elszíneződtek, barnák vagy feketék, puhák, pépesek és laposak. Az egészséges gyökereknek duzzadtnak és szilárdnak, zöldnek vagy ezüstösen szürkés-zöldnek kell lenniük, sötétebb hegyükkel.

A gyökérrothadás korai jelei a virágbimbók formájában jelentkezhetnek, amelyek kinyílásuk előtt lehullanak, vagy elszáradnak a sárgás levelek. A lombozaton sötét, beesett foltok jelenhetnek meg. Lehet, hogy a növény csökevényes, nem mutat új növekedés jeleit, vagy nem virágzik teljesen. Ezek a problémák mindegyike tetszőleges okokra vezethető vissza, de az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kiderítsük, mi a hiba, először megvizsgáljuk a gyökereket.

Hogyan javítsuk ki az orchidea gyökérrothadását?

Miután azonosítottad a gyökérrothadást, helyre kell állítani a kárt a már életképtelen gyökerek metszésével. Az orchidea teljes és jó egészségének helyreállításához kövesd az ápolási ütemterv módosítását.

A metszés előtt alaposan öntözd meg

Az orchidea gyökerei, még azok is, amelyek részben kiszáradtak vagy elszíneződnek, továbbra is táplálhatják a növényt. A metszés előtt 24 órával végzett alapos öntözés felfújja a gyökereket, ami segít meghatározni, hol kell metszeni és mennyit kell eltávolítani.

hirdetes
Fuss át langyos vizet az edényen egy percig. Engedd le a felesleget, és hagyd az orchideát 24 órán át állni. Ha kivetted az edényből, áztasd be a gyökereket egy kis edénybe vízbe merítve, amíg el nem kezd a gyökér életre kelni. Kerüld a lombozat nedvesítését.

Vedd ki az orchideát az edényéből

Finoman fogd meg a fő szárat az aljánál. Ha az orchideának több szára vagy álhagymája van, támaszd meg az egész növényt egy kézzel, és fordítsd fejjel lefelé a cserepet. Az orchideának könnyen ki kell csúsznia a kezedbe.
Ha a táptalaj szorosan meg van tömve, és a növény gyökere meg van kötve, kézzel távolítsd el a cserepes anyag egy részét, vagy óvatosan rázd meg az edényt, hogy felszabaduljon a laza anyag.
Ha az orchidea cserépben extra kivágások vannak, és egészséges léggyökerek állnak ki, óvatosan csúsztasd vissza a gyökereket a lyukakon keresztül, nehogy megsérüljenek.

Távolítsd el a felesleges ültetési anyagot

hirdetes

Fektesd az orchideát egy tiszta, sima felületre, és ujjaiddal enyhén fésüld meg a gyökereket, hogy elválaszd őket majd távolíts el minden tapadó anyagot.

Metsszük meg a sérült gyökereket

A már nem életképes gyökereket különítsd el a fő szár(ak)tól. Vágóeszközzel vágj tiszta, tömör vágást a gyökér tövében. Tisztítsd meg szerszámodat alkoholos gyors permettel minden vágás után. Vágd vissza a részben sérült gyökereket, amíg egészséges szövetet nem látsz. Kezeld a vágásokat orchideák számára készült gombaölő szerrel.

Permetezd be a gyökereket gombaölő szerrel (opcionális)

A gyökerek gombaölő szerrel történő gyors permetezése az átültetés előtt nem kötelező, de ösztönözheti az orchidea gyógyulását.

Átültetjük friss anyaggal

Vizsgáld meg az edényben gomba vagy sómaradványok jeleit (fehér, krétás foltok). Tisztítsd meg, sterilizáld és szárítsd meg az edényt, vagy válassz új edényt, majd ültesd át az orchideát  friss anyagokkal. Ha  a léggyökerek  jelen vannak és felfelé ívelnek, ne próbáld visszanyomni őket a cserépbe. Győződj meg róla, hogy a rizómák fedve vannak, de ne takard el az alsó vesszőkön vagy száron növekvő új rügyeket.

Hagyd, hogy az orchidea felépüljön

Adj az orchideának néhány napot, legfeljebb egy hetet, hogy felépüljön, mielőtt folytatnád a normál öntözési rendet. Tartsd vissza a műtrágyát, amíg meg nem látod az új növekedés jeleit, amelyeket egy feltörekvő levél vagy gyökér jelez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

direktvető gép

a szántás nélküli —talajművelési eljárásoknál használt, vetőágyat készítő... Tovább

üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus)

a —>nyúlalakúak rendjének nyúlfélék családjába tartozó faj. A —>mezei nyúlnál... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek