9 érdekesség, amiket eddig nem tudtál az orchideákról

hirdetes

9 érdekesség, amiket eddig nem tudtál az orchideákról

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az orchideák, más néven kosborfélék közkedveltek gyönyörű virágjaik miatt. Sokan mégsem tudják, hogy milyen különleges növények is valójában!

9 érdekesség, amiket eddig nem tudtál az orchideákról

1. Belőlük készül a vanília

A kedvenc torta és sütemény receptjeinkben használt vanília-kivonat valójában egy Vanilia planifolia nevű orchidea fajtából készül. Ez az egyetlen olyan orchideafajta, amely ehető gyümölcsöt terem – bónusz tény: a vanília valójában egy gyümölcs.

2. Rengeteg ritka színű változatuk is létezik

A fekete kivételével az orchideafélék a színskála összes színében képviseltetik magukat. Léteznek ritka kék változatok, és kétszínű fajták is.

3. Képesek átejteni a rovarokat

Az orchideák a porzó állatok bevonzásának mesterei. A képen látható „méh orchidea” egy díszes rovarhoz hasonlít. Ezzel magához csalogatja a párzani vágyó egyedeket, amelyek mire rájönnek a trükkre, már elég virágport szedtek össze testükkel.

hirdetes

4. Egyes fajták különböző állatokra hasonlítanak

Egyszerűen lehetetlen nem visszamosolyogni erre a vigyorgó majom orchideára. Más fajták kifejezetten jól utánozzák a madárfajokat is, mint például a kócsagvirág és a Caleana major.

5. Egy kivételével minden kontinensen teremnek

Az ember azt gondolná, hogy ezek az egzotikus szépségek csak a trópusokon képesek jól érezni magukat. Valójában azonban minden létező kontinensen találkozhatunk velük, kivéve persze a mindig fagyos Antarktiszon.

hirdetes

6. Eszméletlen mennyiségű fajta létezik belőlük

Az orchideák családja a legnépesebb az összes Földön létező növény közül. Több mint 25 ezer különböző színű és alakú fajtát különböztetünk meg!

7. Léteznek orchidea-rekorderek

A kínai Shi Yuanfeng csodálatos orchideájával került be a Guinness Rekordok közé, amelyen egyszerre 91 hajtás díszelgett!

8. Óriási magasságokba nőnek

A perui Sobralia altissima a világ legnagyobb orchideája – ezt a címet 13 métert is meghaladó magasságával érdemelte ki.

9. A világ legkisebb magjaival rendelkeznek

Az orchideák magjai szinte láthatatlanul aprók – nagyjából egy porszem méretével egyezik nagyságuk. Éppen ezért az orchideáknak akár évekbe is telhet, hogy kihajtsanak magjaikból.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csőzsilip

az árvízvédelmi töltésekbe torkolló csatornák elzárására, ill. a csatorna vizének... Tovább

frissítő öntözés

kis vízmennyiséggel, rövid megszakításokkal és kis intenzitású szórófejekkel végzett... Tovább

Tovább a lexikonra
virág