Az öntözőrendszer téliesítése

hirdetes

Az öntözőrendszer téliesítése – Szakértő tanácsok mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH
Minden az öntözőrendszer téliesítéséről

További lépések

Miután minden víz távozott az öntözőrendszerből, csatlakoztasd le a kompresszort róla, és engedj ki minden maradék légnyomást is, ami a csövekben maradhatott. Ha a visszafolyó szerkezetnek gömbszelepei vannak, akkor nyisd ki és zárd be az elzáró szelepeket rajta többször is, hogy minden benn maradt víz kifolyjon a felső területekről. Hagyd nyitva nagyjából 45°-ban (tehát kb. félig) az elzáró szelepeket, és nyisd ki a tesztcsapokat. Nézzük a szelepek típusait!

Egy hidraulikus szabályozórendszer előkészítése

Zárd el a jelző szabályozócsövek vízellátását, és ereszd le az öntözőcsövek tartalmát.

Kint felszerelt szabályzó egységek

Kapcsold ki a szabályozó egységet, de hagyd áram alatt. Az átalakító hője elég melegen tartja majd a készüléket, hogy a pára ne csapódjon le a tokon belül. A kikapcsolt készülék megakadályozza, hogy a rendszerben található elektromágnesek aktiválódjanak.

hirdetes

Bent felszerelt szabályozó egységek

Kapcsold ki az egységet, hogy ne aktiválhassa a rendszerben található elektromágneseket.

Esőérzékelők

Az esőérzékelőkkel nem lesz sok dolgod. Ha vízgyűjtős esőmérő berendezésed van, akkor elég egy műanyag zacskót rágumizni, hogy ne gyűlhessen össze és fagyhasson meg benne a víz.

Mit ne csinálj egy öntözőrendszer téliesítése közben

Ha a kifújatásos módszert alkalmazod, akkor nagyon fontos, hogy szabványos, minőségi védőszemüveget viselj az öntözőrendszer téliesítése közben. Mint fentebb már említettük, a magas nyomásnak köszönhetően a víz és a lerakódások lövedékekként repülhetnek ki a csövekből, és súlyos szem- és egyéb sérüléseket okozhatnak. Ha nem vagy biztos a dologban, bízd az egészet egy szakemberre! Ne engedd, hogy a kompresszor légnyomása elérje és meghaladja a 80 PSI-t, ha PVC csöveket, illetve az 50 PSI-t, ha polietilén csöveket használsz.

hirdetes

Ne hagyd a rendszerben az vízáramlás-érzékelőket. Mindig szereld le őket, és zárd le a helyüket, mielőtt kifújatnád az öntözőrendszert. Ne állj az öntözőrendszer azon zónája mellett, amelyet éppen kifújatsz. Soha ne hagyd a kompresszort őrizetlenül, ha áram alatt van. Ne fújd ki a rendszert a visszafolyó szerkezeten keresztül. Először magukat a csöveket fújd ki, majd ereszd le a visszafolyót a szelepek segítségével. Ne felejtsd el visszazárni a kézi szelepeket, miután végeztél a kifújatással.

toodlingstudio képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


maláta

a tisztított árpát áztatják, majd szérűn v. szekrényben csíráztatják; a kicsírázott... Tovább

hirudin

az orvosi pióca (gyűrűsférgek) nyálmirigyében termelődő, fehérjetermészetű anyag;... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert