Az öntözőrendszer téliesítése

hirdetes

Az öntözőrendszer téliesítése – Szakértő tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az öntözőrendszer téliesítéséről fogok most elmondani mindent, érdemes velem tartani most is, hiszen óriási károkat okozhattok, ha nem sikerül elvégezni az öntözőrendser téliesítését sikeresen.

Minden az öntözőrendszer téliesítéséről

Habár még csak most búcsúztunk el a nyártól, és bőven van még mit öntözni a kertekben, rohamosan közelednek a talaj menti fagyok, amelyek súlyos károkat tehetnek az elhanyagolt öntözőrendszerekben. Azonban egy öntözőrendszer téliesítése több munkát igényelhet, mint amennyire eleinte számítasz. Még ha le is engeded a vizet kerti öntözőrendszeredből, egy kevés ugyan úgy megmaradhat benne.

A jéggé fagyó víz kitágíthatja a PVC csöveket, amelyek így könnyedén szétrepedhetnek. Sok hidegebb éghajlaton éppen ezért használnak inkább rugalmas, polietilén csöveket az öntözéshez. Azonban még a rugalmas, strapabíróbb polietilén csövek is megrepedhetnek, ha elegendő víz fagy beléjük. Ha mindez nem lenne elég, a visszafolyó szerkezetben megfagyó víz súlyos károkat tehet a belső alkatrészekben, és még a rézelemeket is megrepesztheti.

hirdetes

Ha szeretnél elkerülni az ilyen károkat, akkor téliesítened kell öntözőrendszeredet, azaz el kell távolítanod belőle az összes vizet, hogy felkészítsd a fagyos, téli hónapokra. Azokon a helyeken, ahol szükség van erre, az öntözőrendszereket általában három vízleeresztő módszer valamelyikével lehet téliesíteni: kézi leeresztéssel, automatikus leeresztéssel és kifújatással. Ha nem tudod, hogy milyen rendszerrel van dolgod, érdemes a kifújatásos módszert alkalmazni.

Öntözőrendszerek téliesítése kézi leeresztéssel

A kézi leeresztést akkor kell alkalmazni, amikor az öntözőrendszer két végén, illetve alacsony pontjain kézi szelepek találhatók. Nincs más dolgod, mint lezárni az öntöző vízellátását, majd kinyitni ezeket a kézi szelepeket, hogy a maradék víz kicsöpögjön a csövekből.

hirdetes

Miután a víz kicsöpögött a fővezetékből, nyisd meg a bojler leeresztő szelepét, vagy vedd le a kupakot a leeresztőről az elzáró/szennyvíz-elvezető szelepen, és ereszd le az összes maradék vizet, ami az öntözőrendszer vízellátó szelepe és a visszafolyó szerkezet között maradt. Ezután nyisd meg a tesztcsapokat a visszafolyó szerkezeten. Ha a locsolófejeknek vannak ellenőrzőszelepeik, akkor fel kell húznod őket, hogy a maradék víz kifolyhasson a locsolók aljánál.

A leeresztő szelepek elhelyezkedésétől függően elképzelhető, hogy némi víz marad a visszafolyóban, a csövekben és a locsolófejekben. Ha minden víz kicsöpögött, zárd le az összes kézi leeresztő szelepet. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

termőtest

A bazídiumos gombákra és a tömlős gombákra jellemző,hifatfonalakból álló... Tovább

ízék

a szálastakarmány fásodott, vastag, kemény rostos szárrésze, amelyet az állat nem fogyaszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert