Az öntözőrendszer téliesítése

hirdetes

Az öntözőrendszer téliesítése – Szakértő tanácsok mindenkinek!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden az öntözőrendszer téliesítéséről

Öntözőrendszerek téliesítése kifújatással

Az öntözőrendszerek kifújatásos téliesítésével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy ez a módszer komoly veszélyekkel járhat, és súlyos szem- illetve más személyes sérüléseket okozhat, ha nem végzik megfelelően. Az öntözőrendszerek kifújatásakor minden jelenlévőnek szabványos szemvédő felszerelést kell viselnie, és távol kell állnia az öntözőrendszer kivezető nyílásaitól.

A veszélyt a sűrített levegővel kifújt víz és hulladék jelenti, ami lövedékekként repül ki az öntözőrendszerből. Ha nem vagy biztos benne, jobb a kifújatást egy szakemberre bízni! Az öntözőrendszerek kifújatásához sűrített levegőt kell használni. A szükséges nyomás értéke (m³/min, azaz köbméter per perc) a fő öntözőcső átmérőjétől függ. Egy 5cm vastag csőhöz nagyjából 2,2-2,8 m³/min erejű kompresszorra lesz szükség, amit ki is bérelhetsz erre az egy alkalomra. Egy kisebb méretű (1-3 HP) kompresszorban nincs elegendő nyomás egy teljes öntözőrendszer megfelelő kifájásához!

hirdetes

Ne próbáld meg teljesen feltölteni a kompresszort, majd kiengedni belőle a magas nyomású levegőt – ezzel nem tudsz rákompenzálni a kisebb készülékek teljesítményére. Ha van egy megfelelő teljesítményű kompresszorod, akkor azt valamilyen kompatibilis csatolóval erősítsd rá az öntözőrendszerre (a csatoló a rendszertől és a kompresszortól függ majd). Ez a csatolási pont a visszafolyó szerkezet után található. A visszafolyó szerkezetbe sose fújj sűrített levegőt! A kifújatáshoz először zárd el az öntözőrendszer vízellátását, majd zárd el a kompresszorszelepet. Ezután csatlakoztasd a kompresszort az öntözőhöz.

Aktiváld az öntözőrendszer azon zónáját, ami fizikailag a legmagasabban van, és a legmesszebb a kompresszor csatlakozási pontjától. Zárd el a visszafolyó szerkezet elzáró szelepeit. Ezután lassan nyisd ki a kompresszor szelepét, hogy fokozatosan egyre több levegő kerüljön az öntözőrendszerbe, ne egyszerre „robbanjon” bele az egész. A kompresszor nyomása mindig az éppen kifújt zóna leggyengébb elemének maximális nyomástűrése alatt kell, hogy maradjon.

hirdetes

A nyomásnak továbbá sosem szabad túllépnie a 80 PSI értéket. Az öntözőrendszernek tehát először a kompresszortól legtávolabbi zónáját vagy állomását kell kifújatni, majd lassan közeledni a kompresszor felé. Minden zónát/állomást addig kell nyitva tartani, amíg már egyáltalán nem távozik belőle víz. Ez általában 2 percet vesz igénybe zónánként vagy állomásonként.

Érdemes továbbá 2-3 rövidebb fújást végezni zónánként, mint egyetlen hosszút. Miután a zóna/állomás teljesen kiszáradt, ne fújj több levegőt a csőbe, mert ez súrlódást okozhat, ami hőt termel, és ezzel károsíthatja a rendszert. Soha ne fújj a kompresszorral az öntözőrendszerbe úgy, hogy nincs legalább egy szelep nyitva azon, amelyen keresztül a víz és a levegő távozhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gépszín

olyan épület, amelyben az erő- és munkagépeket tárolják. Lehet zárt v. félig zárt. A zárt... Tovább

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert