Az önellátó életmód rögös útja – Így vághatsz bele könnyedén az önellátásba!

hirdetes

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Az önellátó életmód kialakítása

Önellátó életmód a városban

Sokan hiszik azt, hogy a városi önellátó életmód új dolog, pedig sok helyen már évtizedek óta foglalkoznak vele. Manapság a különböző önkormányzatok eltérő szabályozásokat vethetnek ki az otthoni növénytermesztésre, szóval első sorban ettől függ majd, hogy milyen lehetőségeid lesznek önellátó életmódod megvalósítására. Most a hátrányokkal kezdünk, amelyek után megemlítünk néhány lehetséges megoldást is ezekre a problémákra.

Az önellátó városi életmód hátrányai - Szigorú szabályozások

A városokra általában súlyos szabályozások vonatkoznak ilyen téren, ezért a csalódások elkerülése végett mindenről feltételezd, hogy úgysem fogják megengedni. A progresszívebb és a szegényebb városok egyre nyitottabbá válnak az önellátó életmódra, de még ezeken a helyeken is igazi kihívás lehet engedélyt szerezni bármire is.

Az önellátó városi életmód hátrányai - A földterület hiánya

A városi önellátó életmód legnagyobb korlátja, hogy nem igazán beszélhetünk megművelhető földterületről. Ha van egy kis kerted, akkor abban megtermelhetsz némi betevőt magadnak, de a talaj jó eséllyel extra tápanyagokra szorul majd, és haszonállataidat (ha vannak) is külön forrásból kell etetned.

hirdetes

Az önellátó városi életmód hátrányai - Minimális önellátási lehetőségek

Néhány városlakónak még egy erkélye sincs, ahol néhány cserépnyi zöldséget tarthatna. Az ilyen helyeken mesterséges fényt kell biztosítanod növényeidnek. Egy 60 négyzetméteres lakásban értelemszerűen még így sem lesz elég helyed arra, hogy teljesen önfenntartóvá válhass, de némi kreatív tervezéssel meglepően sokat hozhatsz ki otthonodból.

A városi önellátó életmód előnyei - Önellátó életmódot támogató városokban

Az olyan városokban, amelyek támogatják az önellátó életmódot, a városi gazdák több nyilvános helyet is felhasználhatnak tyúkok vagy épp nyulak tartására. Igazán kis udvarokban vagy kertekben törpetyúkokat is meg lehet próbálni tartani. Továbbá akvapónikus rendszereket is használhatsz, amelyek egyszerre ideálisak halak tenyésztésére és növények termesztésére is (továbbá némi extra trágyához is juthatsz belőlük). Bizonyos helyeken a társasházak tetőin is kialakíthatók apróbb kertek, ahol fóliaalagutakkal és más, kisméretű szerkezetekkel oldhatod meg növényeid védelmét (és a termőidőszakot is meghosszabbíthatod).

hirdetes

A városi önellátó életmód előnyei - Önellátó életmódot nem támogató városokban

Vannak helyek, ahol egyszerűen lehetetlennek tűnhet egy önellátó életmód kialakítása. De ha ügyes vagy, akkor senkit sem fog zavarni, amit otthonod falai között csinálsz! Konyhapultodon például zöldségeket csíráztathatsz és otthonod egy részét hidropónikus salátakertté is átalakíthatod. A konyhai csap alatt vermikomposztot tarthatsz, amivel aztán trágyázhatod az ablakban tartott fűszernövényeket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2021-01-18

Friss zöldség és gyümölcs: vitaminok és ásványi anyagok elszegényedése a növényekben

A frissnek tartott gyümölcsök és zöldségek manapság egyre szegényebbek tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban. Ennek több kiváltó oka is van.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-11-18

Otthoni gazdálkodás várandósan

A várandós gazdálkodásnak tehát bőven vannak nehézségei, de éppen annyi örömet is szerezhet, ha odafigyelsz magadra és biztonságosan végzed. Íme néhány hasznos tipp ehhez!

További cikkek ebben a témában


fajtakísérlet

a fajtaértékelés alapját képező tevékenység. Az összehasonlításra szánt fajtákat azonos... Tovább

vöröshagyma vegyszeres gyomirtása

a vöröshagymának gyak.-lag nincsen gyomelnyomó képessége, ezért az egész tenyészidőszak... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság