Mannán-oligoszacharidok az állattenyésztésben

Dr. Kőrösi László
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A bélcsatorna hasonlóan az egész szervezethez a védekező mechanizmusok széles skálájával rendelkezik, melyeknek célja a kórokozók megtelepedésének meggátlása. A bélcsatorna nyálkahártyájában lévő szénhidrátok a sejtek fontos alkotórészei, annak antigén meghatározói.
A bélcsatorna hasonlóan az egész szervezethez a védekező mechanizmusok széles skálájával rendelkezik, melyeknek célja a kórokozók megtelepedésének meggátlása. A bélcsatorna nyálkahártyájában lévő szénhidrátok a sejtek fontos alkotórészei, annak antigén meghatározói.
A kórokozó baktériumok ezeket a cukrokat ismerik fel és speciális receptoraikkal hozzákötődve megtelepszenek, és elszaporodva (kolonizálódva) lehetőségük van az állati szervezetbe bejutva azt megbetegíteni. Az elmúlt évtized vizsgálatai alapján a cukor molekulák közül (galaktóz, fruktóz, mannóz) az egyik legfontosabb a mannóz, mivel a bélcsatorna kórokozó baktériumaiban a mannózra specifikus lektinek (a megtapadásban szerepet játszó receptor) az uralkodók.
A mannán-oligoszacharidok (MOS) az élesztő sejtfalából származó glukomannán fehérje komplex vegyületek. Ezek a vegyületek mannózban gazdag tapadási forrást biztosítanak, mely megköti azokat a baktériumokat, melyek a bélcsatorna falához tapadnának. A MOS-t nem tudják bontani az emésztőenzimek, így az a hozzátapadt kórokozókkal együtt áthalad az emésztőcsatornán. Kísérletekben igazolt, hogy mannóz specifikus lektinekkel rendelkező E. coli nem tapad az emlős sejtekhez mannóz jelenlétében. In vitro kísérletek igazolták azt, hogy már a nyálkahártya hámsejtekhez tapadt E. coli-t is le lehetett választani 30 percen belül, egy mannán származékkal történt kezeléssel. A glükóz és galaktóz származékok ilyen jellegű hatással nem rendelkeznek. Ez igen fontos tapasztalat volt, mert ez azt bizonyítja, hogy a mannánok nemcsak a megtapadást képesek megelőzni, de a már megtapadt patogének ellen is hatékonyak.
A MOS-nak a baktérium-megkötő képességén túl az immunválasz-képességre gyakorolt hatása is jól dokumentált. A MOS adása csíramentes állatokban a bél és szérum Ig szintjeinek emelkedését eredményezte. A makrofág aktivitás (fagocitózis) aktiválását in vivo és in vitro kísérletekben egyaránt tapasztalták.
A fenti pozitív hatások eredményeképpen a bélcsatorna fizológiai és funkcionális tevékenysége és az állatok teljesítménye javul. A termék mára széles körben elterjedt a világon, a baromfi Salmonella-ellenes védekezés egyik alkotó elemeként is. Ezért válhatott a MOS a közelmúlt egyik igen fontos, nem antibiotikum típusú hozamfokozójává.
Magyarországon az Alltech cég Bio-Mos készítményét már évek óta kiterjedten alkalmazzák. Jelen cikkben egy Üzemi* és egy Intézeti** kísérlet eredményeit ismertetjük.
Üzemi kísérlet
Acid Pak 4-Way és Bio-Mos került vizsgálatra a nagyüzemi brojlerhizlaló vállalat három telepén (1. táblázat).

1.táblázat Üzemi kísérlet elrendezése

Telepek  Ólak száma       Állatok száma
            Kísérlet Kontroll Kísérlet Kontroll
Telep A  3           4             54 000 75 000
Telep B  3           1            54 000 18 000
Telep C  3          3             54 000 54 000


Az Acid Pak 4-Way adagolása a következő volt:
- 1g/l az első héten minden nap1g/l hetente egy nap a következő hetekben.
A Bio-Mos bekeverési arányát a 2.táblázat tartalmazza.

2.táblázat Bio-Mos bekeverési aránya

Takarmány Bio-Moskg/t Takarmánykg/állat
Előindító 2 0,5
Indító 2 1,0
Nevelő 2 1,5
Befejező 1 0,8
A telepeken a kísérleti és kontroll ólak eredményeit hasonlítottuk össze, és azokat az Európai Brojler Index-ben (EBI) fejeztük ki (1.ábra). A vállalat átlagában az eredmények 7 ponttal javultak meg a kísérlet során.

1.ábra Üzemi kísérlet termelési eredményeinek összehasonlítása


* Az üzemi kísérlet az Európai Baromfi Tenyésztési Kongresszuson (2002, Bréma) bemutatott poszter volt.

Intézeti kísérlet
A Kisállattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet (KATKI) végezte a kísérletet. A kísérletben azt vizsgáltuk, hogy a Bio-Mos milyen hatással van a brojlerállomány teljesítményére és immunválasz-képességére.
A kísérletben 24 fülkében 1200 Ross 308 brojler (50 állat/fülke) került vizsgálatra.
A Bio-Mos 2-1-0,5 kg/t lépcsőzetesen csökkenő adagba került bekeverésre a takarmányba (indító-nevelő-befejező).
A Bio-Mos immunválasz-képességre gyakorolt hatását a baromfipestis elleni vakcinázást követő szerológiai vizsgálatok eredménye alapján vizsgáltuk. Az állományokat napos és 21 napos korban vakcináztuk a magyarországi gyakorlatnak megfelelően, napos korban keltetői spray, majd 3 hetes korban itatással. (Vérmintákat (15 állat/csoport) az első, a 21. és a 42. napon vettünk, a vérminták vizsgálatát az Országos Állategészségügyi Intézet végezte.)
A Bio-Mos etetés hatására csökkent az elhullás (3. táblázat) és javult a súlygyarapodás (4. táblázat).

3.táblázat A Bio-Mos elhullásra gyakorolt hatása

Takarmányozási csoportok Kontroll Bio-Mos
Elhullás 0-42 nap (%) 1.25 1.004.táblázat A Bio-Mos súlygyarapodásra gyakorolt hatása

Takarmányozási csoportok Kontroll Bio-Mos
Napos kori élősúly (g) 43.5 43.3
7 napos kori élősúly (g) 130.7 132.9
14 napos kori élősúly (g) 319.8 319.4
28 napos kori élősúly (g) 1187.5 1201.5
42 napos kori élősúly (g) 2230.5 2256.4
Súlygyarapodás 0-42 nap (g) 2187.0 2213.1A Bio-Mos immunválasz-képességre gyakorolt hatásának vizsgálatakor jobb és egyöntetűbb titer értékeket kaptunk (5. táblázat). A kontroll csoportok esetében a 15 minta 27%-ban a szerológiai eredmény negatív volt, míg a Bio-Mos csoportban negatív állatot nem találtak.

5.táblázat A Bio-Mos baromfipestis (ND) elleni titerekre gyakorolt hatása

Takarmányozási csoportok     Kontroll     Bio-Mos
Napos korban (HI érték)                       653
21 napos korban (HI érték)          32                51
                             Negatív (%)  27                  -

42 napos korban (HI érték)         52                  49
                           Negatív (%)     27                -
                                   

** Az Intézeti kísérlet az Európai Baromfi Takarmányozási Szimpóziumon (2003, Lillehammer) bemutatott poszter volt.Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló... Tovább

vérvétel

Vér nyerése diagnosztikai célból (vérvizsgálathoz,szerológiai próbáhoiz) v.esetleg... Tovább

Tovább a lexikonra