Kevés szőlő termett, ezért jöhet megint az olasz import

hirdetes

Megint olasz bort iszunk

Petra

Az idei szőlőtermés nem lett valami fényes, bár a minősége egész jó. Viszont ilyen kevés szőlőből nem lehet sok bort készíteni, ezért szémítani lehet rá, hogy megint olasz importborból fogunk élni ugyanúgy, mint az elmúlt években.

Kevés szőlőből kevés bor készül

Úgy néz ki, hamar vége lesz a szüretnek. Először a soproni borvidéken kezdődött meg a szüretelés. Taschner István hegyközségi elnök szerint a korai érésű szőlőfajtákat, mint a turán, a zenit és az Irsai Olivér, már szeptember elejére be lesz takarítva. Bár a szőlő mennyiségével akadnak problémák, mert az utóbbi évek alacsony értékeinél is kevesebb szőlő termett idén, viszont a minőség kifogástalan, ami egy kis öröm az ürömben. Szeptember elejétől pedig már el is kezdhetik a kék szőlők szüretelését, ami általában a szőlőtermés nagy részét teszi ki. Így várhatóan a hónap végén fejeződik be a munka. Viszont nemcsak Sopron környékén számolnak ilyen eredményekkel.

Kevés szőlőből kevés bor készül

Máshol is hasonló problémákkal küszködnek a borászok és szőlőtermelők. Villányban és Szekszárdon a borászok arról panaszkodnak, hogy egyszerűen képtelenség megállítani a lisztharmatot, ami rendesen megtizedeli a szőlőtermést még azoknál a szőlőknél is, amik máskor mindig sok termést adnak. Ráadásul nemcsak a hatalmas borvidékeken küszködnek ezzel a problémával, hanem a kiskertekben is. Taschner István szerint idén nagyon sok csapás érte a szőlőtermést a lisztharmaton kívül is; ez a magyarázat erre az átlagon aluli termésmennyiségre.

Kevés szőlőből kevés bor készül

A lisztharmaton kívül kárt tettek a szőlőkben a májusi viharok is. Három héttel ezelőtt is volt egy vihar, ami még tovább rontott a helyzeten. Ez utóbbi vihar nagy kárt okozott: 50-60 hektáron a szőlő 70-80 százalékát vitte el, ami nagy veszteség. Idén tehát kifejezetten rossz évre számíthatunk szőlőtermelés szempontjából, ami azt jelenti, hogy idén hektáronként 60 mázsa alatt van a szőlőtermés. Ebből a kevés szőlőből nem fognak tudni elegendő bort termelni, ennek pedig egyenes következménye, hogy ismét olasz bort kell importálni.

Kevés szőlőből kevés bor készül

Bár ez az idei nyár csapadékokban gazdag volt, de úgy látszik, ez mégis hátrányunkra vált, mert nemcsak a szőlőtermés lett átlagon aluli, hanem a búzával is hasonló a helyzet. Viszont annak a kevés szőlőnek a minősége, amit idén megtermeltünk, legalább jó.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Környezetgazdálkodás