Paradicsom fogyasztása októberben - mutatjuk, hogyan termeszd

hirdetes

Szeretnél októberben is saját paradicsomot enni? Ezt tedd meg most és sikered lesz!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A paradicsom a nyár slágerzöldsége, mindenki nagy kedvence, a miénk is. Már régóta próbálkozunk azzal, hogy kitoljuk minél jobban a paradicsomszezont, három évvel ezelőtt sikerrel jártunk, és még októberben is saját parit fogyasztottunk, most ezt a trükköt mutatjuk meg nektek, érdemes kipróbálnotok!

Októberi paradicsomtermés

A konyhakerti paradicsomnak nincs párja sehol! 

A saját kezünk által termesztett paradicsomnak egyszerűen nincsen párja, sokkal finomabb, lédúsabb, mint a zöldségesnél kapható. A Nap sugarai érlelik istenivé, és csak a megfelelő öntözésre kell odafigyelnünk, no meg a kártevőkre. A paradicsom szezonja általában június végén, július elején kezdődik, az első szüret idején levesesebbek a paradicsomok, a héjuk pedig vékonyabb.

Ezekből készíthetjük a legfinomabb paradicsomszószt, ketchup-ot, paradicsomlevet, korábbi cikkünkben megtalálhatjátok ezeknek a finomságoknak a receptjeit, kattintsatok ide! A paradicsomot egész nyáron fogyaszthatjuk, ugyanakkor érdemes kitolnunk a szezont annyira, amennyire csak lehet. Nekünk ez a harmadik évünk, amikor elvégezzük ezt az egyszerű, de nagyszerű trükköt, az utóbbi két év sikerein felbuzdulva, ugyanis mindkétszer sikerült egészen októberig kitolnunk a paradicsomszezont. Nézzük, mit kell tennünk!

hirdetes

Szedjük még októberben is kertünkből a paradicsomot! 

Nincs más dolgunk, mint július vége felé új paradicsompalántákat nevelnünk. így érhetjük el azt, hogy tovább tartson a paradicsomszezon. Kevesen tudják, de a július végi palántanevelésre tökéletesen alkalmasak a paradicsom bokrain található termőhajtások. Ezért tehát meg kell keresnünk pár darab 15-20 centiméteres oldalhajtást, majd levágnunk azokat egy éles késsel. Ezután tegyük a hajtásokat vízbe, és várjuk addig, amíg meg nem gyökeresednek, ez nagyjából tíz napot jelent – ekkor fognak megjelenni a gyökérkezdemények a hajtások alsó részein. Fontos, hogy minden nap cseréljük a vizet, ha ezt nem tesszük meg, akkor csökken az esélyünk a gyökeresedésre. 

hirdetes

Amint megnőnek 3-4 centiméteresre a gyökerek, ültessük őket cserépbe, vagy tejfölöspohárba. Nagyon óvatosan bánjunk velük, vigyázzunk arra, hogy a gyökerek a föld alá kerüljenek, viszont a zöld leveleket nem érje el a föld. További 2-3 hétre van szükségünk ahhoz, hogy megöregedjenek, ekkor már augusztus közepén-végén járunk. Amint van egy kis helyünk a kertben, ültessük ki a palántákat. Szeptember elején már látni fogjuk a virágokat, és őszre meg fog érni a második paradicsomtermésünk, ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor még októberben is fogyaszthatjuk. Sok sikert kívánunk mindenkinek, próbáljátok ki a módszert minél hamarabb! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

fehérvérsejtek

a —>vér alakos elemeihez tartozó, önálló mozgásra képes sejtjei. A fertőző... Tovább

Tovább a lexikonra
Paradicsom