Nyilméregbéka gyönyörű,de halálos béka

hirdetes

Egy érdekes békafajta, mely halálos! Ismerd meg a Nyílméregbékát!

GE.
Nyílméregbéka

+Érdekességek a Nyílméregbékáról

Felületesen nézve a madagaszkári mantellin békák (Mantellidae család) majdnem azonosnak tűnnek a dendrobatákkal, azonban nem állnak közeli rokonságban. A két csoport közötti hasonlóságot a konvergens evolúciónak tulajdonítják. Emellett a két csoport fizikai mérete is hasonló, mivel a mantellinák hossza az ormánytól a szellentésig 15-120 mm között mozog, bár a legtöbb faj hossza nem éri el a 60 mm-t.

A mantellinák a legtöbb faj esetében a 60 mm-t sem éri el. Bár a Mantellák bőrváladékát nem vizsgálták alaposan, a Mantella váladéka mérgező és képes megölni a gerinces ragadozókat.

A Mantellinák több mint 100 fajt foglalnak magukban három nemzetségben a szárazföldi és az arboreális (fán élő) formák között, amelyek félszáraz bozótosokban és esőerdőkben élnek. Egyes fajok a tojásokat a vízfelületek fölé lógó levelekre rakják, majd a kikelő lárvák a vízbe pottyannak.

Más fajok szárazföldi petéket raknak, amelyekből vagy közvetlenül békaivadékok, vagy nem vízi, nem táplálkozó ebihalak fejlődnek. Emellett néhány szárazföldi petéket hordozó köpenyalakú fajnál szülői gondoskodás is előfordul.

hirdetes

1.Az őslakosok a méreganyagokat használták a darts készítéséhez.
Méreganyagukat a fúvónyilak hegyébe helyezték, innen kapták a nevüket. Az őslakosok mindössze 4 méregnyilas békafajt használnak, amelyeknek a mérgező hatása az összes méregnyilas béka közül a legmagasabb.

2. Több mint 170 méregnyilas békafaj létezik.
A mérgező dart békáknak hatalmas a választéka, és nem mindegyikük mérgező.

3. Mérgezőek, nem mérgezőek.
Ez azt jelenti, hogy nem fecskendezik a mérgüket másokba, mint a kígyók, hanem meg kell őket enni vagy meg kell nyalni.

4. Mérgeiket a bőrükből választják ki.
A bőr alatti mirigyekben tárolódnak, a méreganyagot pedig a pórusokon keresztül választják ki. Stresszhelyzetben a béka egyszerre nagy mennyiségű mérget is kiválaszthat.

hirdetes

5. A mérgük önvédelemre szolgál, nem pedig vadászatra.
Ezeket a toxinokat soha nem támadásra vagy vadászatra használják, csak önvédelemre szolgálnak. Ha egy ragadozó elfogyasztja őket, akkor vagy elpusztulnak, vagy rendkívül megbetegszenek. Idővel az állatok megtanulják, hogy ne fogyasszák őket.

6. A méregnyílású békák aposztrofálnak.
Ez a tudományos elnevezés azokra az állatokra vonatkozik, amelyek élénk színekkel jelzik mérgező voltukat. A ragadozók látják az élénk színüket, és tudják, hogy nem biztonságos a táplálékuk. 1

7. A legszínesebbek a legmérgezőbbek.
A toxicitás mértéke általában egybeesik azzal, hogy mennyire élénkek. A legmérgezőbb fajok színe nagyon élénk, míg a nem mérgező fajoké matt.

8. Mérgező anyaguk valószínűleg a táplálékukból származik.
Bár a tudósok nem biztosak benne, úgy tűnik, hogy a békák által termelt mérgek a toxintartalmú állatokban gazdag étrendből származnak, mint például a hangyák vagy a százlábúak. Ez valószínűnek tűnik, mivel a legmagasabb toxicitásúak fogyasztják a legtöbb hangyát. A háziállatként tartott mérgező dart békák is elveszítik mérgező tulajdonságaikat, mivel már nem jutnak hozzá a szokásos táplálékukhoz. 2

9. Az aranyszínű mérges béka a legmérgezőbb.
Az ebből a mérgező dárda békából származó méreganyag szinte azonnal megállíthatja az emberi szívet. Egy békában átlagosan egy milligramm méreg van, ami elég ahhoz, hogy akár 20 embert vagy két afrikai bikaelefántot megöljön.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hemoglobinémia (haemoglobinaemia)

a vérpályában széteső vörösvérsejtekből szabaddá váló oldott hemoglobin megjelenése a... Tovább

bruttó érték

a vállalati bruttó érték az —>állóeszközök létesítése v. beszerzése esetén... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok