Nyári allergiák: Milyen növények kínoznak bennünket a melegben?

hirdetes

Nyári allergia – Ezekkel a növényekkel érdemes vigyázni nyáron!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus, ZH

Habár sokan tavasszal szenvednek allergiás tüneteiktől, nem ez az egyetlen évszak, amikor a szénanáthától kell tartanunk. A nyári allergia is gyakori dolog, hiszen rengeteg növény ilyenkor eregeti a levegőbe virágporát, ami szintén előhozhatja az ezeket a kellemetlen tüneteket. A következőkben átvesszük a nyári allergiáért felelős leggyakoribb növényeket, amikre jobb odafigyelned az év legforróbb időszakában!

Nyári allergia, növények, melyek nyári allergiát válthatnak ki

A nyári allergiákat okozó leggyakoribb növények

A legtöbb nyári allergiát okozó növény általában nem a kertekben fordul elő, hanem mezőkön, erdőkben és elhagyatott telkeken – persze vannak kivételek, és bármelyik utcasarkon befordulva beindulhatnak allergiás reakcióid. Ilyenek például a hírhedt parlagfű, a perje, a disznóparéj, a fehér libatop, a mezei komócsin, a lórom, a nagy útifű és a mezei sóska.

Bizonyos fáktól is jobb óvakodni, hiszen ezek nyári virágzásaik során rengeteg virágport engednek a levegőbe, amit a szél sajnos igen messzire elhordhat. Az ilyen fák nem csak erdőkben és legelőkön, hanem gyümölcskertekben is gyakran előfordulhatnak. Ha a nyári allergiákat okozó fákról van szó, akkor említhetjük többek között a szilfákat, az eperfákat, a juharfákat, a tölgyfákat, a pekándiófákat, és a ciprusfákat.

Kerti növények, amik nyári allergiákat okozhatnak

Valószínűleg kertedben és/vagy udvarodban is több növény van, amik virágokat hoznak, tehát virágport is termelnek. Érdemes megjegyezni, hogy talán nem is maga a virágpor, hanem a virágok irritálja az orrodat. A ház körül olyan problémás növényekkel találkozhatsz, mint a kamilla, a krizantém, az amaránt, a százszorszép, az aranyvessző, a levendula, a kasvirág és a nyári viola.

hirdetes

A nyári allergiákat nem csak a virágzó növények hozhatják elő. Sokan tartanak díszfüveket otthonuk körül, mert ezek nem csak jól néznek ki, hanem meglehetősen igénytelenek is, ezért jól ellenállnak a nyári szárazságnak. Ilyen például a csenkesz, a csillagpázsit, a borjúpázsit, a sás és a tippan. Kisebb fák, bokrok is okozhatnak nyári allergiás tüneteket, úgymint a fagyal, a fehér üröm, a hortenzia, a japánciprus, a boróka és a lilaakác. 

hirdetes

Hogyan enyhítsd nyári allergiás tüneteidet a kertben

Ha szeretnéd valamivel elviselhetőbbé tenni a kertben töltött idődet (például a kerti munka során), akkor próbáld ki az alábbi módszereket. Ha teheted, akkor hajnali 5 és délelőtt 10 óra között tartózkodj a szabadban, mert a növények ekkor eregetik a legkevesebb virágport. Lehetőleg ezekben az órákban próbálj szellőztetni is. Zuhanyozz le alaposan, miután huzamosabb időt töltöttél kint, hogy megszabadulj a bőrödre és hajadba tapadt virágportól.

Ne felejtsd el rendszeresen lemosni a gangot vagy a teraszt és a rajtuk található bútorokat, hiszen ezeken is megtapadhat a gyakran láthatatlan virágpor. Védekezés gyanánt használhatsz maszkot is, különösen az olyan tevékenységek során, amelyek virágporral töltik meg a levegőt (pl. fűnyírás, vagy fák gondozása).

Ha fokozottan kellemetlenek a nyári allergiás tünetek, akkor beszélj háziorvosoddal, és kérj tőle tanácsot, hogy milyen gyógyszert lenne érdemes szedned rájuk. Ezt általában egy fél órával az előtt kell bevenned, hogy kimennél a szabadba, de természetesen használd úgy, ahogy az orvos/betegtájékoztató javasolja.

hhorakova képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


magnak termesztett borsó növényvédelmi technológiája

a ->vetőmaggal terjedő és csírakorban károsító gombos betegségek ellen kaptánnal... Tovább

ellenállóság (ellenálló képesség, rezisztencia)

az élő szervezeteknek az az adottsága, hogy a különböző károsító tényezőket képesek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert