Ezek okozhatják a növények halálát a hidegebb hónapokban!

A növények téli halála: Miért halnak meg a növényeim télen?

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A hidegtűrő növények ültetése tökéletes módszernek tűnhetnek a sikerhez, de még ezek a megbízható növények is elpusztulhatnak a hidegtől, ha a körülmények nem megfelelőek. A növények téli elpusztulása nem szokatlan probléma, de ha megérti, hogy a növény miért pusztul el fagyos hőmérsékleten, akkor felkészültebb lesz arra, hogy átteleltesse növényeit a jégen és a havon egyaránt. 

növények téli halála

Miért halnak meg a növényeim télen?

Valószínűleg nagyon csalódott voltál, amikor rájöttél, hogy évelő növényeid a tél folyamán elpusztultak, annak ellenére, hogy hosszú életűek. Egy évelő földbe ültetése azonban nem garantált recept a sikerhez, különösen, ha olyan területen élsz, ahol nagyon hideg van, és hajlamos elfagyni.

Néhány különböző dolog károsíthatja a növény nyugalmi állapotát, például:

Jégkristály képződés a sejtekben. Bár a növények nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy megvédjék magukat a fagyástól az oldott anyagok, például a szukralóz koncentrálásával, hogy csökkentsék a fagyáspontot sejtjeik belsejében, ez csak -6 C-on hatásos. Ezt követően a sejtekben lévő víz valójában kristályokká fagyhat, amelyek átszúrják a sejtfal membránjait, ami széles körű pusztuláshoz vezet.

Amikor felmelegszik az idő, a növények levelei gyakran vízáztatottnak látszanak, és gyorsan elfeketednek. A növények koronájának ilyen kinézetei azt jelenthetik, hogy soha nem ébrednek fel.

Intercelluláris jégképződés. A sejtek közötti terek védelmére a téli időjárástól sok növény fehérjéket termel, amelyek segítenek megakadályozni a jégkristályok képződését (közismert nevén fagyálló fehérjék). Sajnos, csakúgy, mint az oldott anyagok esetében, ez sem garancia arra, hogy a növényed túlél.

Amikor a víz megfagy abban a sejtközötti térben, az nem elérhető a növény anyagcsere-folyamatai számára, és kiszáradáshoz, egyfajta sejtkiszáradáshoz vezet. A kiszáradás nem jelent garantált halálesetet, de ha sok kiszáradt, barnás szélt látunk a növény szövetein, akkor sajnos lehet rá számítani.

Ha olyan helyen élsz, ahol soha nem fagy, de növényeid még így is mindig elpusztulnak a tél folyamán, akkor előfordulhat, hogy nyugalmuk alatt túlzottan nedvesek lesznek. Az inaktív nedves gyökerek nagyon érzékenyek a gyökérrothadásra, amely gyorsan behatol a koronába, ha nem hagyjuk figyelmen kívül. Vizsgáld meg alaposan az öntözési gyakorlatod, ha a növények meleg időjárási nyugalma krónikus halálesetnek tűnik.

A növények túlélése télen

 

A növények áttelelése alapvetően az éghajlatnak és helynek megfelelő növények kiválasztásán múlik. Ha olyan növényeket választunk, amelyek ellenállóak az éghajlati övezetünkben, a siker esélye drámaian megnő. Ezeket a növényeket úgy fejlesztették ki, hogy ellenálljanak a tiédhez hasonló téli időjárásnak, ami azt jelenti, hogy megvan a megfelelő védelme, legyen szó akár erősebb fagyállóról, akár a kiszáradó szelek kezelésének egyedi módjáról.

Néha azonban még a pontosan megfelelő növények is megszenvedik a szokatlan hideget, ezért ügyelj arra, hogy minden évelőt megvédj, mielőtt elkezd szállingózni a hó. Vigyél fel 5-10 cm mély szerves talajtakaró réteget a növények gyökérzónájára, különösen azokra, amelyeket az elmúlt évben ültettél el, és előfordulhat, hogy még nem honosodtak meg teljesen. Ha havazás vagy fagy várható, a fiatalabb növényeket kartondobozokkal takard be, az is segíthet túlélni egy különösen embert próbáló telet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

virémia

(viraemia): a vírusoknak a fertőzés helyéről a vérpályába való bejutása és azon... Tovább

dúsítás

különböző anyagok koncentrációjának (töménység) növelése. Végezhető kioldással v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert