Ismerd meg a padlizsán társnövényeit - ezekkel a növényekkel fog szuperül fejlődni padlizsánod

hirdetes

A legjobb társnövények a padlizsán mellé

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV
Bemutatom a padlizsán társnövényeit

A padlizsán jó vízelvezetésű agyagos talajban, folyamatosan napos helyen érzi jól magát, de valójában nem válogatós, ezért ha elegendő hőmérsékletet és napfényt kap, akkor a legtöbb kertben eléldegél majd. Az ültetéshez érdemes előkészíteni a talajt: dolgozd át alaposan, távolítsd el belőle a köveket és gyökereket. A padlizsánnak sok tápanyagra van szüksége, ezért ültetés előtt egészítsd ki a talajt egy jó adag organikus komposzttal vagy jól érlelt növényevőkből származó trágyával.

Ezzel biztosíthatod a nitrogén és más tápanyagokat a padlizsánok számára. Akárcsak a burgonyafélék többi családtagja, a padlizsán is egy fő indát növeszt, amelyen később a termések jelennek majd meg. A kifejlett padlizsán meglehetősen méretes (1,8 m) lehet, ezért a palántákat egymástól 60 cm-re ültesd ki, a sorok között pedig 90 cm hézagot hagyj. A kifejlett padlizsán meglehetősen jól tűri a szárazságot, és remekül érzi magát a forró nyári napokon is. A megfelelő terméshozamhoz persze vízutánpótlásra lesz szüksége, hetente legalább 2,5 cm-nyire. A padlizsán akkor teljesít a legjobban, ha az éjszakai átlaghőmérséklet 6-8 hétig nem csökken 21°C alá.

hirdetes

Támasztékok

Ahogy a padlizsánok egyre nagyobbra nőnek, egyre nagyobb szükségük lesz valamilyen támasztékra. Ezek a növények akár 1,8 méteresre is megnőhetnek, terméseik pedig nagyok és nehezek. A termések mérete és súlya a fajtától függően változó, azonban mindegyiket érdemes megtámogatni valamilyen támasztékkal. Ez többek között azért is fontos, mert a talajra leérő termések sok fertőzést összeszedhetnek. A jó támaszték (egy karó, rács vagy lugas) egyszerűbbé teszi a szüretelést is.

hirdetes

A padlizsán szüretelése

A szüretelésre alkalmas padlizsánok kemények és a méretükhöz képest meglehetősen súlyosak. Bármilyen fajtájút, vagy bármilyen termésszínűt választasz, a héjuk puha és fényes kell legyen, látható sérülések és rothadás nélkül. Hogy ellenőrizd, eléggé érettek-e már, finoman nyomd meg őket a hüvelykujjad begyével. Ha a benyomott pont visszaugrik a helyére, akkor szüretelhető. Ha a benyomás megmarad, akkor még hagynod kell tovább érni. Bánj velük óvatosan, mert a padlizsánok nagyon könnyedén megsérülnek. A padlizsánnak nagyjából 110 napra van szüksége a teljes kifejlődéshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-30

Epsom só a kertben: csodákra képes!

Az epsom-só kertészeti használata igazán nem újkeletű dolog. Ez a „jól őrzött titok” sok generáció óta létezik, de vajon tényleg működik-e, és ha igen, hogyan?

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

További cikkek ebben a témában


klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

4/2006. (I. 20.) FVM rendelet

az anyakecsketartás támogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség