Ismerd meg a padlizsán társnövényeit - ezekkel a növényekkel fog szuperül fejlődni padlizsánod

hirdetes

A legjobb társnövények a padlizsán mellé

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Bemutatom a padlizsán társnövényeit

A padlizsán jó vízelvezetésű agyagos talajban, folyamatosan napos helyen érzi jól magát, de valójában nem válogatós, ezért ha elegendő hőmérsékletet és napfényt kap, akkor a legtöbb kertben eléldegél majd. Az ültetéshez érdemes előkészíteni a talajt: dolgozd át alaposan, távolítsd el belőle a köveket és gyökereket. A padlizsánnak sok tápanyagra van szüksége, ezért ültetés előtt egészítsd ki a talajt egy jó adag organikus komposzttal vagy jól érlelt növényevőkből származó trágyával.

Ezzel biztosíthatod a nitrogén és más tápanyagokat a padlizsánok számára. Akárcsak a burgonyafélék többi családtagja, a padlizsán is egy fő indát növeszt, amelyen később a termések jelennek majd meg. A kifejlett padlizsán meglehetősen méretes (1,8 m) lehet, ezért a palántákat egymástól 60 cm-re ültesd ki, a sorok között pedig 90 cm hézagot hagyj. A kifejlett padlizsán meglehetősen jól tűri a szárazságot, és remekül érzi magát a forró nyári napokon is. A megfelelő terméshozamhoz persze vízutánpótlásra lesz szüksége, hetente legalább 2,5 cm-nyire. A padlizsán akkor teljesít a legjobban, ha az éjszakai átlaghőmérséklet 6-8 hétig nem csökken 21°C alá.

hirdetes

Támasztékok

Ahogy a padlizsánok egyre nagyobbra nőnek, egyre nagyobb szükségük lesz valamilyen támasztékra. Ezek a növények akár 1,8 méteresre is megnőhetnek, terméseik pedig nagyok és nehezek. A termések mérete és súlya a fajtától függően változó, azonban mindegyiket érdemes megtámogatni valamilyen támasztékkal. Ez többek között azért is fontos, mert a talajra leérő termések sok fertőzést összeszedhetnek. A jó támaszték (egy karó, rács vagy lugas) egyszerűbbé teszi a szüretelést is.

hirdetes

A padlizsán szüretelése

A szüretelésre alkalmas padlizsánok kemények és a méretükhöz képest meglehetősen súlyosak. Bármilyen fajtájút, vagy bármilyen termésszínűt választasz, a héjuk puha és fényes kell legyen, látható sérülések és rothadás nélkül. Hogy ellenőrizd, eléggé érettek-e már, finoman nyomd meg őket a hüvelykujjad begyével. Ha a benyomott pont visszaugrik a helyére, akkor szüretelhető. Ha a benyomás megmarad, akkor még hagynod kell tovább érni. Bánj velük óvatosan, mert a padlizsánok nagyon könnyedén megsérülnek. A padlizsánnak nagyjából 110 napra van szüksége a teljes kifejlődéshez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

További cikkek ebben a témában


kupa

a ló metszőfogain található, a rágófelületről a fog mélyébe nyúló, vakon végződő,... Tovább

lószerszámok

az idők folyamán számos változatuk alakult ki. Legrégibb eredetű az egyszerű kancahám, ami... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem Zöldség