5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

hirdetes

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

VN, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Olyan virág megmentős praktikákat mutatunk, amik túlmutatnak a megfelelő öntözésen, illetve az olyan jó tanácsokon, hogy tedd napos vagy éppen árnyékosabb helyre. Ezeket a praktikákat mi is itt, ott lestük el, de valóban működnek. Kezdő és nem kezdő kertészeknek is ajánljuk, a haldokló növények megmentéséhez.

 

Növények életben tartása trükkök

Földimogyoró

A nagy kültéri helyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a virágok bemutatására, de a mozgatása, beültetése ártalmas lehet, könnyen lehet, hogy épp ilyenkor kezd el nemtetszeni egy-egy növénynek valami. Hagyd csak benne abban a nagy cserépben, ne ültetgesd, ne aggódj a súly miatt! A földimogyoró ágyás segítségével felére csökkentheted a cserép súlyát, és a vízelvezetést is kiválóan meg tudod oldani. Egyszerűen csak pakold tele az ültető edény alját földimogyoróval, majd erre rakd a földet, és így tovább. Ezzel a cserép súlya is csökken, és a vízelvezetés is javul. A talajnak megfelelő vízelvezetésre van szüksége, hogy ne fulladjon meg vagy rothadjon el a növény gyökere. Ezzel a megoldással egyszerűen mozgathatóak árnyékról nem árnyékba a növények, illetve ki, be is.

Kávéfilter

A kávéfilterek a kertészek titkolt varázsszerei, ami a benti növényeknél nagyszerűen használható. Helyén tartják a talajt, de átengedik a vizet, így nincs rendetlenség, csak egészséges növények. Próbáld ki te is, ha legközelebb ültetsz! 

hirdetes

Locsolás tojáshéj segítségével

A növényeknek táplálékra van szükségük a fejlődéshez, ezt pedig nagyon egyszerűen tojáshéjak segítségével is biztosíthatod. Gyűjts össze 20 darab tojáshéjat! Forrald fel a héjakat egy fazék vízben 5 percig. Ezt hagyd állni legalább 8 órán át, majd locsolj ezzel. Illeszd be ezt a folyadékot az etetési ütemtervbe, akárcsak egy előre elkészített műtrágyát. Ennek a technikának köszönhetően, nem kell hazacipelni egy nehéz zsák növényi műtrágyát, mert ugye egy növény miatt miért is vennénk egy egész zsáknyit…? A tojáshéjas oldattal egyszerűen növelhető a növények kalcium- és káliumszintje, az oldat ráadásul eltárolható egy üres edényben, például a mosogató alatt, vagy a garázsban.

hirdetes

Metszés

Csakúgy, mint neked, a növényeknek is szükségük van hajvágásra, hogy egészségesek maradjanak, és a legjobban nézzenek ki! Ne felejtsd el megmetszeni növényedet! Az elhalt, haldokló vagy fertőzött növényi részek eltávolítása és a lombkorona ritkítása is nagyon fontos, annak érdekében, hogy nagyobb légáramlás és/vagy fény behatoljon. Egy növény bizonyos formájának, magasságának vagy szélességének előmozdítása/létrehozása is lehet a metszés célja, ebben az esetben is mellékesen megtörténik a frissítés, minőségi javítás is.

Megfelelő mennyiségű fény és víz

Ez a kettő a legfontosabb a növényeknek: fény és víz. Ha haldoklik a növényed, akkor szinte biztos, hogy valamit elrontottál. Mi mindenképp ajánljuk, hogy ilyenkor csapj fel valami faj specifikus leírást, és az ott leírtak szerint járj el. Mi nem tudunk most ezzel kapcsolatban okos tanácsot írni, hiszen minden növénynek más és más az igénye. Egy biztos: minden növénytípusnak szüksége van bizonyos mennyiségű vízre és napfényre. Minden nap meglocsolhatod a növényét, és azt gondolhatod, hogy nagyszerű növényszülő vagy... aztán teljesen összezavarodhatsz, amikor két héttel később a levelei barnák és felkunkorodnak. Valószínűleg nem volt ilyen magas vízigénye… Olvass utána minden esetben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

védőkörzet

Különösen veszélyes fertőző betegségek esetén kerül felállításra,amikor... Tovább

magfejtő gépek

az olyan cséplőszerkezetek összefoglaló neve, amelyek bizonyos hüvelyes és gumós növények... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág