5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Olyan virág megmentős praktikákat mutatunk, amik túlmutatnak a megfelelő öntözésen, illetve az olyan jó tanácsokon, hogy tedd napos vagy éppen árnyékosabb helyre. Ezeket a praktikákat mi is itt, ott lestük el, de valóban működnek. Kezdő és nem kezdő kertészeknek is ajánljuk, a haldokló növények megmentéséhez.

 

Növények életben tartása trükkök

Földimogyoró

A nagy kültéri helyek nagyszerű lehetőséget kínálnak a virágok bemutatására, de a mozgatása, beültetése ártalmas lehet, könnyen lehet, hogy épp ilyenkor kezd el nemtetszeni egy-egy növénynek valami. Hagyd csak benne abban a nagy cserépben, ne ültetgesd, ne aggódj a súly miatt! A földimogyoró ágyás segítségével felére csökkentheted a cserép súlyát, és a vízelvezetést is kiválóan meg tudod oldani. Egyszerűen csak pakold tele az ültető edény alját földimogyoróval, majd erre rakd a földet, és így tovább. Ezzel a cserép súlya is csökken, és a vízelvezetés is javul. A talajnak megfelelő vízelvezetésre van szüksége, hogy ne fulladjon meg vagy rothadjon el a növény gyökere. Ezzel a megoldással egyszerűen mozgathatóak árnyékról nem árnyékba a növények, illetve ki, be is.

Kávéfilter

A kávéfilterek a kertészek titkolt varázsszerei, ami a benti növényeknél nagyszerűen használható. Helyén tartják a talajt, de átengedik a vizet, így nincs rendetlenség, csak egészséges növények. Próbáld ki te is, ha legközelebb ültetsz! 

Locsolás tojáshéj segítségével

A növényeknek táplálékra van szükségük a fejlődéshez, ezt pedig nagyon egyszerűen tojáshéjak segítségével is biztosíthatod. Gyűjts össze 20 darab tojáshéjat! Forrald fel a héjakat egy fazék vízben 5 percig. Ezt hagyd állni legalább 8 órán át, majd locsolj ezzel. Illeszd be ezt a folyadékot az etetési ütemtervbe, akárcsak egy előre elkészített műtrágyát. Ennek a technikának köszönhetően, nem kell hazacipelni egy nehéz zsák növényi műtrágyát, mert ugye egy növény miatt miért is vennénk egy egész zsáknyit…? A tojáshéjas oldattal egyszerűen növelhető a növények kalcium- és káliumszintje, az oldat ráadásul eltárolható egy üres edényben, például a mosogató alatt, vagy a garázsban.

Metszés

Csakúgy, mint neked, a növényeknek is szükségük van hajvágásra, hogy egészségesek maradjanak, és a legjobban nézzenek ki! Ne felejtsd el megmetszeni növényedet! Az elhalt, haldokló vagy fertőzött növényi részek eltávolítása és a lombkorona ritkítása is nagyon fontos, annak érdekében, hogy nagyobb légáramlás és/vagy fény behatoljon. Egy növény bizonyos formájának, magasságának vagy szélességének előmozdítása/létrehozása is lehet a metszés célja, ebben az esetben is mellékesen megtörténik a frissítés, minőségi javítás is.

Megfelelő mennyiségű fény és víz

Ez a kettő a legfontosabb a növényeknek: fény és víz. Ha haldoklik a növényed, akkor szinte biztos, hogy valamit elrontottál. Mi mindenképp ajánljuk, hogy ilyenkor csapj fel valami faj specifikus leírást, és az ott leírtak szerint járj el. Mi nem tudunk most ezzel kapcsolatban okos tanácsot írni, hiszen minden növénynek más és más az igénye. Egy biztos: minden növénytípusnak szüksége van bizonyos mennyiségű vízre és napfényre. Minden nap meglocsolhatod a növényét, és azt gondolhatod, hogy nagyszerű növényszülő vagy... aztán teljesen összezavarodhatsz, amikor két héttel később a levelei barnák és felkunkorodnak. Valószínűleg nem volt ilyen magas vízigénye… Olvass utána minden esetben!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

makroökonómia

a közgazdaság tudomány egyik ága; a gazdasági jelenségeket népgazd. méretekben, de... Tovább

szonda

Az alkalmazás módjának megfelelő hosszú és átmérőjű gumicső, amely gyógykezelési v.... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem virág