Ültetés júniusban - Ezeket a zöldségeket érsz rá még ebben a hónapban ültetni

hirdetes

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyen, ha azt szeretnénk, hogy még a szezonban megérjenek. Milyen zöldségeket és növényeket érdemes még júniusban ültetni és palántázni? Lássuk a listát!

júniusi zöldségek ültetése

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban


A nyár első szakaszában már sok zöldségfélét betakaríthattunk a kertből, mint például a hónapos retek, a sárgarépa, vagy a különféle salátafélék, így a helyükre már ültethetjük is az új zöldségeket. Nézd meg milyen növényeket érdemes még júniusban is elvetni, elültetni!

Először is már most érdemes gondolni az őszi zöldségekre!


A magról vetett zöldségek legtöbbje, ha júniusban vetjük el őket, akkor csak a nyár végére, vagy csak őszre fognak beérni. Ilyen zöldség lehet például, amit júniusban kell elvetni a zöldbab, a zöldborsó, a rukkola, a cékla, a spenót, a bazsalikom, és a leveles kelt. 


Ha korábban betakarított zöldség helyére ültetsz, akkor arra kell figyelmesnek lenned a másodvetés során, hogy ugyanabba az ágyásba ne vess olyan zöldséget, amely egy családba tartozik az onnan betakarított zöldséggel. Például a fejessaláta helyére ne kerüljön jégsaláta, inkább ültess oda spenótot, vagy a borsó helyére ne kerüljön más babféle. Illetve a másodvetést megelőzően érdemes a talajt egy kicsit felfrissíteni, töltsük fel érett, átrostált komposzttal az ágyásokat. 

hirdetes


Az ősz egyik legsokoldalúbban használható zöldsége a leveles kel, amit még júniusban kell elvetni és ráadásul olyankor szüretelhető, amikor körülbelül már semmi más nem érik a kertben. A friss külső leveleit már szeptember elején elkezdhetjük betakarítani, arra azonban ügyeljünk, hogy egyszerre csak a növény leveleinek egyharmadát szedjük le.


Segítségedre lesz a mulcs


Mulcsnak az olyan anyagokat nevezzük, amelyek a talaj takarítására alkalmasak. A kertek nagyrészében találkozhatunk a talajra terített apró kavicsréteggel és a kertészetekben beszerezhető kéregmulccsal, ami természetes talajtakaróréteget alkot, de ezt mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a kertben keletkező növényi hulladékokból. Ezeket a hulladékokat már júniusban érdemes összegyűjteni, hogy fokozatosan előre haladva boríthassuk be a termőföldet. Ilyen összegyűjtött hulladék lehet például a lenyírt fű, száraz lomb, szalma, gallyak, és persze ezek keveréke.

hirdetes


A mulcsnak rengeteg kedvező hatása van, de a legjobb, hogy gyomelnyomó, ugyanis megtartja a nedvességet. Ha mulcsozzuk a földünket, sokkal kevesebb dolgunk lesz a talaj megmunkálásával, ugyanis a földben élő szervek a növényi maradványok fogyasztásával lazává és morzsalékossá teszik a talajt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-25

Így metsszük meg októberben a ribiszkét és az egrest

Október a kerti metszések hónapja, így a ribiszkét és az egrest is javasolt megmetszeni ebben az időszakban: mutatjuk, milyen metszési lépéseket kövess te is!

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

öncsonkítás (autotómia)

az állat, menekülése érdekében, a számára veszélyt jelentő külső inger hatásara... Tovább

jártatás

a tenyészállatokat (tenyészbikákat, teheneket, tenyészkocákat, tenyészkanokat stb.)... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség