Ültetés júniusban - Ezeket a zöldségeket érsz rá még ebben a hónapban ültetni

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyen, ha azt szeretnénk, hogy még a szezonban megérjenek. Milyen zöldségeket és növényeket érdemes még júniusban ültetni és palántázni? Lássuk a listát!

júniusi zöldségek ültetése

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban

A nyár első szakaszában már sok zöldségfélét betakaríthattunk a kertből, mint például a hónapos retek, a sárgarépa, vagy a különféle salátafélék, így a helyükre már ültethetjük is az új zöldségeket. Nézd meg, milyen növényeket érdemes még júniusban is elvetni, elültetni!

Őszi zöldségek ültetése: első lépések júniusban

Már most érdemes gondolni az őszi zöldségekre! A magról vetett zöldségek legtöbbje, ha júniusban vetjük el őket, akkor csak a nyár végére vagy őszre fognak beérni. Ilyen zöldségek lehetnek például:

  • Zöldbab: Júniusban vetve augusztus-szeptemberben szedhető. Kedveli a meleg talajt és a napos helyet.
  • Zöldborsó: Június elején még elvethető, és szeptemberben betakarítható. Fontos, hogy biztosíts számára elegendő vizet.
  • Rukkola: Gyorsan növő, hidegtűrő növény, amelyet akár folyamatosan is vethetünk.
  • Cékla: Júniusi vetéssel szeptemberben szedhetjük. Kedveli a napos helyet és a jó vízelvezetésű talajt.
  • Spenót: Nyár végi betakarításra júniusban kell elvetni. Hűvösebb időben jobban fejlődik.
  • Bazsalikom: Melegkedvelő, gyorsan növő fűszernövény, amelyet folyamatosan szüretelhetünk.
  • Leveles kel: Júniusban vetve őszre érik be, és hűvös időben is termeszthető.

Másodvetés szabályai

Ha korábban betakarított zöldség helyére ültetsz, figyelj arra, hogy ugyanabba az ágyásba ne vess olyan zöldséget, amely egy családba tartozik az onnan betakarított zöldséggel. Például:

  • A fejessaláta helyére ne kerüljön jégsaláta, inkább ültess oda spenótot.
  • A borsó helyére ne kerüljön más babféle.
  • A másodvetést megelőzően érdemes a talajt egy kicsit felfrissíteni, töltsük fel érett, átrostált komposzttal az ágyásokat.

Leveles kel

Az ősz egyik legsokoldalúbban használható zöldsége a leveles kel, amit még júniusban kell elvetni. A friss külső leveleit már szeptember elején elkezdhetjük betakarítani, ügyelve arra, hogy egyszerre csak a növény leveleinek egyharmadát szedjük le.

Segítségedre lesz a mulcs

Mulcsnak az olyan anyagokat nevezzük, amelyek a talaj takarítására alkalmasak. A kertek nagyrészében találkozhatunk a talajra terített apró kavicsréteggel és a kertészetekben beszerezhető kéregmulccsal, ami természetes talajtakaróréteget alkot, de ezt mi magunk is könnyedén előállíthatjuk a kertben keletkező növényi hulladékokból. Ilyen hulladék lehet például a lenyírt fű, száraz lomb, szalma, gallyak, és persze ezek keveréke.

A mulcsnak rengeteg kedvező hatása van, de a legjobb, hogy gyomelnyomó, ugyanis megtartja a nedvességet. Ha mulcsozzuk a földünket, sokkal kevesebb dolgunk lesz a talaj megmunkálásával, ugyanis a földben élő szervek a növényi maradványok fogyasztásával lazává és morzsalékossá teszik a talajt.

Pro Tipp: Mulcsréteg vastagsága

A mulcsréteg vastagságának megválasztása kulcsfontosságú. A hatékony gyomelnyomás és nedvességmegőrzés érdekében teríts 5-10 cm vastag mulcsréteget a növények köré. Vigyázz, hogy a mulcs ne érintse közvetlenül a növények szárát, mert ez rothadáshoz vezethet. A megfelelő mulcsozás hozzájárul a növények egészséges növekedéséhez és bőséges terméséhez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-05

A paprikanövények trágyázása a bőséges betakarítás érdekében

Ez a titka a bőséges paprika termésnek, mutatjuk a legfontosabb tippeket és tanácsokat, amik segítenek neked is a legjobb paprika elérésében idén nyáron!

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

2024-06-05

Paprika betakarítása: mikor és hogyan szedjük a paprikát?

Hogyan és mikor kell betakarítani a paprikát? A mostani cikkünkben választ kapsz erre a kérdésre és tanácsokat is a paprika felhasználáshoz a konyhában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élőpart-védelem

olyan természetes v. telepített növénysáv, amely a partot — beleértve a töltéskoronát... Tovább

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség