Ültetés júniusban - Ezeket a zöldségeket érsz rá még ebben a hónapban ültetni

hirdetes

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

ZH

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyen, ha azt szeretnénk, hogy még a szezonban megérjenek. Milyen zöldségeket és növényeket érdemes még júniusban ültetni és palántázni? Lássuk a listát!

júniusi zöldségek ültetése

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban


A nyár első szakaszában már sok zöldségfélét betakaríthattunk a kertből, mint például a napos retek, a sárgarépa, vagy a különféle salátafélék, így a helyükre már ültethetjük is az új zöldségeket. Nézd meg milyen növényeket érdemes még júniusban is elvetni, elültetni!

Először is már most érdemes gondolni az őszi zöldségekre!


A magról vetett zöldségek legtöbbje, ha júniusban vetjük el őket, akkor csak a nyár végére, vagy csak őszre fognak beérni. Ilyen zöldség lehet például, amit júniusban kell elvetni a zöldbab, a zöldborsó, a rukkola, a cékla, a spenót, a bazsalikom, és a leveles kelt. 


Ha korábban betakarított zöldség helyére ültetsz, akkor arra kell figyelmesnek lenned a másodvetés során, hogy ugyanabba az ágyásba ne vess olyan zöldséget, amely egy családba tartozik az onnan betakarított zöldséggel. Például a fejessaláta helyére ne kerüljön jégsaláta, inkább ültess oda spenótot, vagy a borsó helyére ne kerüljön más babféle. Illetve a másodvetést megelőzően érdemes a talajt egy kicsit felfrissíteni, töltsük fel érett, átrostált komposzttal az ágyásokat. 

hirdetes


Az ősz egyik legsokoldalúbban használható zöldsége a leveles kel, amit még júniusban kell elvetni és ráadásul olyankor szüretelhető, amikor körülbelül már semmi más nem érik a kertben. A friss külső leveleit már szeptember elején elkezdhetjük betakarítani, arra azonban ügyeljünk, hogy egyszerre csak a növény leveleinek egyharmadát szedjük le.


Segítségedre lesz a mulcs


Mulcsnak az olyan anyagokat nevezzük, amelyek a talaj takarítására alkalmasak. A kertek nagyrészében találkozhatunk a talajra terített apró kavicsréteggel és a kertészetekben beszerezhető kéregmulccsal, ami természetes talajtakaróréteget alkot, de ezt mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a kertben keletkező növényi hulladékokból. Ezeket a hulladékokat már júniusban érdemes összegyűjteni, hogy fokozatosan előre haladva boríthassuk be a termőföldet. Ilyen összegyűjtött hulladék lehet például a lenyírt fű, száraz lomb, szalma, gallyak, és persze ezek keveréke.

hirdetes


A mulcsnak rengeteg kedvező hatása van, de a legjobb, hogy gyomelnyomó, ugyanis megtartja a nedvességet. Ha mulcsozzuk a földünket, sokkal kevesebb dolgunk lesz a talaj megmunkálásával, ugyanis a földben élő szervek a növényi maradványok fogyasztásával lazává és morzsalékossá teszik a talajt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-29

A dinnyehéjas curry recept, amit meg kell kóstolnod idén nyáron

Hasonlóképpen a karfiolhoz, a görögdinnye héja szintén remekül magába szívja a különböző ízeket. Tökéletes alap egy curry elkészítéséhez, mutatjuk is a receptet!

2022-07-29

Egészséges a tökmagolaj? Érdekességek!

A tökmagolaj nagyon sokoldalú. Például használható étolajként, ételek ízesítéséhez vagy más olajokkal kombinálva akár a hajra is használható maszkként. Tudj meg többet a tökmagolajról!

További cikkek ebben a témában


emisszió

kibocsátás; különféle, ált. szennyező anyagoknak a környezetbe jutása. Okozhat... Tovább

kórokok

betegséget előidéző ingerek; ált. csak akkor érvényesíthetik hatásukat, ha a szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés