Ültetés júniusban - Ezeket a zöldségeket érsz rá még ebben a hónapban ültetni

hirdetes

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyen, ha azt szeretnénk, hogy még a szezonban megérjenek. Milyen zöldségeket és növényeket érdemes még júniusban ültetni és palántázni? Lássuk a listát!

júniusi zöldségek ültetése

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban


A nyár első szakaszában már sok zöldségfélét betakaríthattunk a kertből, mint például a napos retek, a sárgarépa, vagy a különféle salátafélék, így a helyükre már ültethetjük is az új zöldségeket. Nézd meg milyen növényeket érdemes még júniusban is elvetni, elültetni!

Először is már most érdemes gondolni az őszi zöldségekre!


A magról vetett zöldségek legtöbbje, ha júniusban vetjük el őket, akkor csak a nyár végére, vagy csak őszre fognak beérni. Ilyen zöldség lehet például, amit júniusban kell elvetni a zöldbab, a zöldborsó, a rukkola, a cékla, a spenót, a bazsalikom, és a leveles kelt. 


Ha korábban betakarított zöldség helyére ültetsz, akkor arra kell figyelmesnek lenned a másodvetés során, hogy ugyanabba az ágyásba ne vess olyan zöldséget, amely egy családba tartozik az onnan betakarított zöldséggel. Például a fejessaláta helyére ne kerüljön jégsaláta, inkább ültess oda spenótot, vagy a borsó helyére ne kerüljön más babféle. Illetve a másodvetést megelőzően érdemes a talajt egy kicsit felfrissíteni, töltsük fel érett, átrostált komposzttal az ágyásokat. 

hirdetes


Az ősz egyik legsokoldalúbban használható zöldsége a leveles kel, amit még júniusban kell elvetni és ráadásul olyankor szüretelhető, amikor körülbelül már semmi más nem érik a kertben. A friss külső leveleit már szeptember elején elkezdhetjük betakarítani, arra azonban ügyeljünk, hogy egyszerre csak a növény leveleinek egyharmadát szedjük le.


Segítségedre lesz a mulcs


Mulcsnak az olyan anyagokat nevezzük, amelyek a talaj takarítására alkalmasak. A kertek nagyrészében találkozhatunk a talajra terített apró kavicsréteggel és a kertészetekben beszerezhető kéregmulccsal, ami természetes talajtakaróréteget alkot, de ezt mi magunk is könnyedén előállíthatjuk, a kertben keletkező növényi hulladékokból. Ezeket a hulladékokat már júniusban érdemes összegyűjteni, hogy fokozatosan előre haladva boríthassuk be a termőföldet. Ilyen összegyűjtött hulladék lehet például a lenyírt fű, száraz lomb, szalma, gallyak, és persze ezek keveréke.

hirdetes


A mulcsnak rengeteg kedvező hatása van, de a legjobb, hogy gyomelnyomó, ugyanis megtartja a nedvességet. Ha mulcsozzuk a földünket, sokkal kevesebb dolgunk lesz a talaj megmunkálásával, ugyanis a földben élő szervek a növényi maradványok fogyasztásával lazává és morzsalékossá teszik a talajt.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elfajulás (degeneráció, disztrófia, degeneratio, dystrophia)

a sejtek különféle anyagcserezavarainak összefoglaló elnevezése, amikor a sejtek zavart... Tovább

agrometeorológia

a ->meteorológiai viszonyoknak a mg. termelés tárgyaira, ill. folyamataira gyakorolt hatásával... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés