A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat III. szakosztálya a vidéki örökség megőrzését célzó program részeként rendezi meg a Tápiószelei Növényi Diverzitás Központ Országjáró Körútját

Országjáró körúton a Növény Diverzitás Központ

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

 Országjáró körúton a tápiószelei Növényi Diverzitás Központ.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat III. szakosztálya a vidéki örökség megőrzését célzó program részeként rendezi meg a Tápiószelei Növényi Diverzitás Központ Országjáró Körútját. A programok során az intézet, az adott helyszínre jellemző fajtákkal a Közösségi Tanulókert Hálózat programjaihoz csatlakozva kitelepül. A Közösségi Tanulókert Hálózathoz még lehet csatlakozni.
Magyar tájfajták

A központ megalakulása és tevékenysége

 

A Növényi Diverzitás Központot (NÖDIK) 2010. november 1-én alapította a vidékfejlesztési miniszter az 1959-ben létesített Agrobotanikai Intézet jogutódjaként. A NÖDIK létrejöttével kialakult a hazai növényi génmegőrzés bázisintézménye, amely a saját génforrás gyűjtemények fenntartása és fejlesztése mellett, a felügyelő hatóságok irányításával, a Növényi Génbank Tanács szakmai támogatásával koordinálja a hazai génforrás megőrző tevékenységeket a vonatkozó nemzetközi egyezmények, európai uniós és hazai jogszabályokban foglaltak figyelembe vételével.

 

Csatlakozás a programhoz

 
A programhelyszíneken az érdeklődő gazdák szakmai ismertetőt, tájékoztatást kaphatnak és lehetőség lesz magkihelyezési szerződéseket kötni.
A közösségi tanulókertek közelében lévő településeken, a közösség érdeklődő tagjaitól, a még meglévő vélt "tájfajták" felderítésében vár segítséget az intézet, hogy azokat beazonosíthassa, génbanki elhelyezésüket, visszajuttatásukat biztosítani tudja.
A Közösségi Tanulókert Hálózathoz még lehet csatlakozni, részleteket itt találhatnak az érdeklődők: http://www.mnvh.eu/hirek/1169/20111205/halozat-alakul-kozossegi-tanulokertekert
 

Az Országjáró Körút helyszínei:

 
1. 2012. március 10. (szombat) Drávafok, Csikesz Sándor Általános Iskola Tanulókertje (Drávafok, Fő utca 28.): hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel a Drávafok környékéről gyűjtött helyi populációkra.
Érdeklődni: Ormánság Alapítvány, 0620/347-2686.
2. 2012. március 10. (szombat) Áta (7763 Áta, Kossuth Lajos út 6.): hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel a Baranya megyéből gyűjtött helyi populációkra.
Érdeklődni: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, 0672/233-513, 0630/567-0758
3. 2012. március 17. Nagymaros (Nagymarosi Piac): magbörze, hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel a Dunakanyar környékén gyűjtött helyi populációkra.
Érdeklődni: Agri Kulti Polgári Jogi Társaság, 0630/955-4939
4. 2012. március 24. (szombat) Mikóháza: hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel a Mikóháza környékéről gyűjtött helyi populációkra.
Érdeklődni: Polyán Egyesület, 0630/421-7728
5. 2012. március 28. (szerda) Szombathely: a Vasi Múzeumfalu bejárása (a program nem hivatalos része), Savaria Múzeum: hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel Vas megyében gyűjtött helyi populációkra és régi nemesített fajtákra.
Érdeklődni: Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, Vasi Múzeumfalu: 0694/501-945
6. 2012. március 31. (szombat) Pilis (Közösségi Ház): hagyományos termesztésre alkalmas tájfajták, különös tekintettel a Gödöllő-Ceglédbercel-Pilis térség területén gyűjtött helyi populációkra, utána mag cserebere.
Érdeklődni: Pilisi KlímaBarát Kör, 0620/964-2553

Forrás: http://www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

önelszámoló egység

önálló érdekeltséggel (termelési költség és eredményterv) rendelkező szervezeti egység,... Tovább

Sárbogárdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárbogárd Hõsök tere 17. 7000 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet