November a kertészek számára fontos hónap, ám sokan elfelejtik azokat a teendőket, amelyek a virágzó és egészséges kert fenntartásához elengedhetetlenek.

Fontos novemberi kerti teendőink, amiket hajlamosak vagyunk elfelejteni!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

November a kertészek számára rendkívül fontos hónap, mivel ilyenkor készítjük fel a kertünket a hideg hónapokra. De gyakran elfelejtünk olyan feladatokat is, amelyeket ebben az időszakban el kell végezni. Az elhanyagolt kerti teendők nemcsak a kertünk megjelenését ronthatják, hanem hosszú távon az egészséges növényzetünket is veszélyeztethetik. Ez a cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos gondoskodni a kertünkről novemberben.

novemberi kerti munka

1. Novemberi kerti teendőink: levélsöprés és összegyűjtés

Az őszi hónapokban a fák lombjai szép lassan lehullanak, és könnyű elfelejteni, hogy összeszedjük ezeket a leveleket. Az elszáradt lomb nem csak esztétikailag zavaró, de a gyepre is ártalmas lehet. Összegyűjtött leveleinket hasznos komposztanyaggá alakíthatjuk át a következő tavaszra.

2. Novemberi kerti teendőink: elhervadt növények eltávolítása

Novemberben sok növény elhal, és ezért fontos ezeknek a növényeknek a megfelelő gondozása. Vágjuk vissza az évelő növényeket, hogy rendben legyenek és távolítsuk el az elszáradt részeket, mert azok kórokozókat hordozhatnak.

3. Novemberi kerti teendőink: készüljünk fel a hidegre

A hideg hónapok beköszöntével védekeznünk kell a hideg ellen. Ha vannak olyan növények, amelyeket nem tudunk beltérben elhelyezni, takarjuk be vagy hajtsuk be fagyvédő anyaggal. Az örökzöldek is különleges odafigyelést igényelnek ebben az időszakban.

4. Novemberi kerti teendőink: szerves trágyázás

November az ideális hónap a szerves trágyázásra. A trágya a földbe keverve gazdagítja a talajt és táplálja a növényeket. Ezzel elősegíthetjük a tavaszi és nyári növekedést.

5. Novemberi kerti teendőink: eszközök karbantartása

Tartsuk karban a kerti eszközeinket is. Ellenőrizzük gereblyéinket, ásóinkat, metszőollóinkat, és gondoskodjunk róluk, mert ezek a megfelelő működésükhöz elengedhetetlenek.

6. Novemberi kerti teendőink: védelem a kártevők ellen

Ne felejtsük el védeni a növényeinket a kártevők ellen. Ellenőrizzük őket rovarok vagy gombás megbetegedések után, és alkalmazzunk környezetbarát védekezési módszereket.

7. Novemberi kerti teendőink: tavasz előkészítése

November ideális hónap a tavasz előkészítésére is. Ültessük el a tavaszi hagymákat, mint a tulipánok és nárciszok. Ismerjük meg a területet, ahol tavasszal új növényeket szeretnénk telepíteni, és készítsük elő a talajt.

8. Novemberi kerti teendőink: öntözés

Az öntözést is ne hagyjuk el. A hideg beköszöntével könnyű elfelejteni, hogy a növényeknek még mindig szükségük van vízre. Ellenőrizzük a talaj állapotát, különösen a szélnek kitett területeken.

9. Novemberi kerti teendőink: tervezzük a jövőt

Ne csak a jelenre, hanem a jövőre is gondoljunk. November a tökéletes idő arra, hogy tervezgessük, milyen változtatásokat szeretnénk a kertünkben a következő évben. Készítsünk egy tervezetet, válasszuk ki az új növényeket, és tervezzük meg a kerti projektjeinket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felfekvés (dekubitusz, decubitus)

sokat fekvő állatok bőrében a nyomóhatásra kialakuló körülírt bőrelhalás. (elhalás) Tovább

anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

Tovább a lexikonra
kert