Nitrogén a kertben - rendkívül fontos a növényeknek, mutatjuk, miért

hirdetes

Miért és hogyan dúsítsd nitrogénnel kerted talaját?

Szélesi Ferenc - Főkertész

Minden kertben előfordulhat, hogy a növények itt-ott kissé elgyengülnek, betegnek tűnnek, és nem teljesítenek úgy, ahogyan kellene. Ennek számos oka lehet, de az egyik leggyakoribb a nitrogén-elégtelenség – ezt a fogalmat minden kertésznek ismernie kell.

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Miért jelent problémát a nitrogén hiánya?

Minden növénynek szüksége van a nitrogénre, hogy egészségesen fejlődhessen és szaporodhasson, illetve a fotoszintézishez is elengedhetetlen. Mielőtt elültetnéd, vagy egyáltalán beszereznéd ültetésre szánt növényeidet, nézz utána, hogy milyen nitrogénigényeik vannak, hogy a megfelelő mennyiséget biztosíthasd számukra.

Egy adott terület őshonos növényfajai számára általában nem jelent problémát a nitrogénhiány, azonban az ültetett növényeknél, mint például a kerti zöldségeknél neked kell gondoskodnod erről a tápanyagról.

A nitrogénproblémák azonosítása

A nitrogén-elégtelenséget meglehetősen könnyű észrevenni. Tünetei a lelassult, vagy megállt növekedés, illetve a halványzöld, vagy sárga levelek, amik akkor alakulhatnak ki, ha a növény nem képes elegendő klorofilt termelni. Ez a folyamat a „klorózis”, ami általában a növény tövétől indul el felfelé, és gyengíti el annak egyre több részét.

A nitrogénégés egy másik lehetséges probléma, ami a nitrogénhez köthető. A nitrogénégés akkor fordul elő, ha egy növény túl sok nitrogént kap. Ilyenkor összeaszalódhatnak, összeszáradhatnak, és égett részek jelenhetnek meg rajtuk.

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket, fontos figyelembe venned növényeid nitrogénigényeit, és legalább évente tesztelni kerted talaját, hogy elegendő, vagy túl sok található-e belőle ebből az elemből. A következő oldalon többek között azt is elmondom, hogyan orvosolható a nitrogénhiány, érdemes lapozni egyet! 

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Ha biztosítani szeretnéd növényeid egészségét kertedben, akkor rendszeresen el kell látnod őket a megfelelő adag (ez növényfüggő) nitrogénnel. Íme néhány módszer erre.

Levágott fű

A levágott fű nagyszerű kálium- és nitrogénforrás, ezért nem ajánlott kidobni, miután végeztél a nyírással. Ráadásul ingyenes is, és még lebomló talajtakaróként is alkalmazhatod!

Kávézacc

Komposztot sokféleképpen készíthetsz, például levelek, levágott fű, és kávézacc egyenlő arányú elkeverésével. Ezt a keveréket hetente egyszer forgasd át, míg nagyon puha textúrájúvá nem válik, majd terítsd el növényeid körül, és öntözd be a talajba alaposan. Fontos, hogy ha komposztált kávézaccot használsz, akkor alaposan dolgozd bele őket a talajba, mert különben elszíhatják a nedvességet a növényektől.

hirdetes

Falevelek

A tenyészidőszak után (ami általában késő őszig tart hazánkban) jó eséllyel lesz egy nagy adag faleveled, amivel nem tudsz majd mit kezdeni. Ezek kiválóak talajtakarásra, és sokat dobhatsz velük talajod nitrogéntartalmán.

Hüvelyesek

A hüvelyes növények a levegő nitrogéntartalmát használják fel, hogy egy olyan vegyületet készítsenek belőle, amire a növényeknek szükségük van. A kertedben elültetett borsók és babok tehát a hozzájuk közeli növényeknek is segíthetnek egy keveset.

Emberi vizelet

Habár nem sokan gondolnának erre, de ha egy egészséges, vírusmentes szervezetből érkezik, akkor az emberi vizelet kiváló lehet a növények számára. A vizeletben változó mennyiségű nitrogén, kálium és foszfor található – gyakran több is, mint a bolti műtrágyákban. Egy bögrényi mennyiségű vizeletet nyolc bögrényi vízben elkeverve remek folyékony tápszert készíthetsz kerted számára.

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Nitrogénben gazdag adalékok

Kerted talaját különféle nitrogénben gazdag adalékanyagokkal is kiegészítheted. Íme néhány lehetséges opció.

Vérliszt

A vérliszt száraz állati – általában tehén – vér. A vért összegyűjtik, kiszárítják, majd porrá őrlik. A vérliszttel nem csak nitrogént adhatsz a talajhoz, de sok kártevőt és más állatot is távol tarthatsz vele kertedtől. Használd óvatosan, (a használati utasítás szerint), nehogy megégesd vele növényeidet. 

Hal emulzió

A hal emulzió egy folyékony tápoldat, ami – nem meglepő módon – halból készül. Ez a gyorsan ható anyag rövid időn belül képes ellátni a növényeket a szükséges nitrogénmennyiséggel. A hal emulzió növénytartóban nevelt növények táplálására is kiváló.

Általában sűrűn kapható, ezért fel kell oldani belőle egy keveset, mielőtt használhatóvá válna. A szükséges hígítás aránya rajta kell legyen a dobozon. Az összetétel aránya szintén fel kell, hogy legyen tüntetve – ha például 2-4-1 emulziód van, akkor, meglehet, hogy heti két alkalommal is használnod kell majd, hogy növényeid elegendő nitrogént kapjanak, míg egy 4-4-2-es arányú emulziónál fele ennyiszer is elég.

Gilisztatea

A gilisztatea egy organikus, folyékony trágya, amelyet giliszták levedlett bőréből készítenek. A kertben alkalmazva gyorsan kifejti hatását, és különböző tápanyagokkal, köztük nitrogénnel is dúsítja a talajt. A gilisztatea segíti a palánták növekedését, javítja a talaj nedvességmegtartó képességét, illetve hasznos mikrobákat és baktériumokat visz a talajba.

hirdetes

                                                                                      

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Állati eredetű trágyák

A haszonállatoktól származó trágyák rengeteget segíthetnek kerted talaján, ha megfelelően használod őket. Az állati eredetű trágyákat minden esetben komposztálni kell, mielőtt használnád őket, különben megégethetik a növényeket. Az alábbiakat érdemes észben tartani a különböző állati trágyákkal kapcsolatban.

Tehéntrágya

A tehéntrágyában van a legkisebb mennyiségű nitrogén, azonban kiváló általános komposzt-alapanyag, ami segít a legtöbb talajtípus kiegyensúlyozásában.

Lótrágya

A lótrágyában nagyon sok a nitrogén. Alapos komposztálást igényel, de utána nagyszerű tápként szolgálhat az olyan növények számára, amelyek sok nitrogént igényelnek – ilyen például a burgonya, a fokhagyma, a kukorica, és a saláta is. Fontos, hogy ne használj lótrágyát virágokon, paradicsomokon és paprikákon. A lótrágyát a komposzt részeként érdemes nitrogéndúsításra használni.

Juhtrágya

A juhtrágya még a lótrágyánál is több nitrogént tartalmaz, de nagyjából ugyan annyi káliumot, így valamivel kiegyensúlyozottabbnak számít annál. Hasonlóképpen a lótrágyához, komposztáld alaposan, és használd visszafogottan, jól beledolgozva a talajba.

Baromfitrágya

A baromfitrágya kétszer olyan gazdag nitrogénben, mint a lótrágya, ezért már egy kevéssel is jó eredményeket lehet elérni. Használd úgy, ahogyan azt fentebb már említettük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Pandémia

Magyar Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi... Tovább

bendőrenyhesség

a bendő (->gyomor) eleinte gyenge, később gyenge és ritka mozgásával v. teljes... Tovább

Tovább a lexikonra