Nitrogén a kertben - rendkívül fontos a növényeknek, mutatjuk, miért

hirdetes

Miért és hogyan dúsítsd nitrogénnel kerted talaját?

Szélesi Ferenc - Főkertész,GE.

Minden kertben előfordulhat, hogy a növények itt-ott kissé elgyengülnek, betegnek tűnnek, és nem teljesítenek úgy, ahogyan kellene. Ennek számos oka lehet, de az egyik leggyakoribb a nitrogén-elégtelenség – ezt a fogalmat minden kertésznek ismernie kell.

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Miért jelent problémát a nitrogén hiánya?

Minden növénynek szüksége van a nitrogénre, hogy egészségesen fejlődhessen és szaporodhasson, illetve a fotoszintézishez is elengedhetetlen. Mielőtt elültetnéd, vagy egyáltalán beszereznéd ültetésre szánt növényeidet, nézz utána, hogy milyen nitrogénigényeik vannak, hogy a megfelelő mennyiséget biztosíthasd számukra.

Egy adott terület őshonos növényfajai számára általában nem jelent problémát a nitrogénhiány, azonban az ültetett növényeknél, mint például a kerti zöldségeknél neked kell gondoskodnod erről a tápanyagról.

A nitrogénproblémák azonosítása

A nitrogén-elégtelenséget meglehetősen könnyű észrevenni. Tünetei a lelassult, vagy megállt növekedés, illetve a halványzöld, vagy sárga levelek, amik akkor alakulhatnak ki, ha a növény nem képes elegendő klorofilt termelni. Ez a folyamat a „klorózis”, ami általában a növény tövétől indul el felfelé, és gyengíti el annak egyre több részét.

A nitrogénégés egy másik lehetséges probléma, ami a nitrogénhez köthető. A nitrogénégés akkor fordul elő, ha egy növény túl sok nitrogént kap. Ilyenkor összeaszalódhatnak, összeszáradhatnak, és égett részek jelenhetnek meg rajtuk.

hirdetes

Ahhoz, hogy elkerüld ezeket, fontos figyelembe venned növényeid nitrogénigényeit, és legalább évente tesztelni kerted talaját, hogy elegendő, vagy túl sok található-e belőle ebből az elemből. A következő oldalon többek között azt is elmondom, hogyan orvosolható a nitrogénhiány, érdemes lapozni egyet! 

Ezért fontos nitrogént juttatni a kertbe

Ha biztosítani szeretnéd növényeid egészségét kertedben, akkor rendszeresen el kell látnod őket a megfelelő adag (ez növényfüggő) nitrogénnel. Íme néhány módszer erre.

Levágott fű

A levágott fű nagyszerű kálium- és nitrogénforrás, ezért nem ajánlott kidobni, miután végeztél a nyírással. Ráadásul ingyenes is, és még lebomló talajtakaróként is alkalmazhatod!

Kávézacc

Komposztot sokféleképpen készíthetsz, például levelek, levágott fű, és kávézacc egyenlő arányú elkeverésével. Ezt a keveréket hetente egyszer forgasd át, míg nagyon puha textúrájúvá nem válik, majd terítsd el növényeid körül, és öntözd be a talajba alaposan. Fontos, hogy ha komposztált kávézaccot használsz, akkor alaposan dolgozd bele őket a talajba, mert különben elszíhatják a nedvességet a növényektől.

Falevelek

A tenyészidőszak után (ami általában késő őszig tart hazánkban) jó eséllyel lesz egy nagy adag faleveled, amivel nem tudsz majd mit kezdeni. Ezek kiválóak talajtakarásra, és sokat dobhatsz velük talajod nitrogéntartalmán.

hirdetes

Hüvelyesek

A hüvelyes növények a levegő nitrogéntartalmát használják fel, hogy egy olyan vegyületet készítsenek belőle, amire a növényeknek szükségük van. A kertedben elültetett borsók és babok tehát a hozzájuk közeli növényeknek is segíthetnek egy keveset.

Emberi vizelet

Habár nem sokan gondolnának erre, de ha egy egészséges, vírusmentes szervezetből érkezik, akkor az emberi vizelet kiváló lehet a növények számára. A vizeletben változó mennyiségű nitrogén, kálium és foszfor található – gyakran több is, mint a bolti műtrágyákban. Egy bögrényi mennyiségű vizeletet nyolc bögrényi vízben elkeverve remek folyékony tápszert készíthetsz kerted számára.

Nitrogénben gazdag adalékok

Kerted talaját különféle nitrogénben gazdag adalékanyagokkal is kiegészítheted. Íme néhány lehetséges opció.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


vállalati egyesülés

egy v. több önálló mg. vállalat új vállalatban való működése, az önálló vállalatok... Tovább

hizlalás

vágóra szánt állatok tartása, a testtömeg mesterséges gyarapítása céljából. Régebben a... Tovább

Tovább a lexikonra