Nincs visszaút drágul a tojás

hirdetes

Most már biztosan drágul a tojás

Kiszner Klaudia
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

   Nincs mit tenni drágul a tojás, ennek okai a tavalyi kötelező EU-s fejlesztések nagy költségei és az aszály miatt dráguló takarmánynövények okozzák. Egyenlőre kisebb áremelésről lesz szó, de a fejlesztéseknek köszönhetően biztosan sokáig érezni fogjuk az áremelkedést.

Drágul a tojás, kisebb az állomány

 

A hatályba lépő tojástelepek fejlesztés elött és után

A januárban hatályba lépő fejlesztések, sokakat arra is kényszerítettek, hogy felhagyjanak a tojástermeléssel. A Tojásszövetség adatai alapján elmondható hogy lecsökkentek a működő telepek 413ról 385-re ez a 4,4 milli tyúkot 3,8 millió tyúkra csökkentette. A ketrecek lecserélése állatonkénti 6000 forintos költséget jelentettek a gazdáknak ami a teljes ágazatra 20-25 milliárdos költséget jelentett, az amúgy is pénzhiányban szenvedő gazdák ezt az összeget pályázaton elnyert forrásokból, hitelekből finanszírozták és így tudtak a fejlesztéseknek megfelelő telepeket létrehozni.

 

A tojás drágulásának egyéb okai

A források hiánya nagyban azért keletkezett, mert az utóbbi években nagyon gyenge tojástermelés zajlott le hazánkban. Magyarország ezért tojásimportra szorult nem is kevésre! A hazai termelés a szükségletek 75-80 százalékát tudták jobb esetben is kielégíteni. Így az import Európai Uniós kínálat nagyban befolyásolta a haza termelők árfolyamát.„. A januárban lejárt türelmi időt megelőzően több ország gazdasága igyekezett ideiglenesen úgy felfuttatni termelését, hogy a szükséges fejlesztéseket új telepek létrehozásával oldotta meg, majd egymással párhuzamosan zajlott a termelés a régi és az EU által kívánatos új formában”. De a várt eredmények, inkább rossz irányba vették magukat és nagyon nagy lett a túltermelés Európai Uniós területen így a hazai termelők is rosszul jártak és csak áron alul tudták eladni, még az önköltség árát sem fedezte a bevételük az elmúlt két évben.

hirdetes

A hatályba lépő tojástelepek fejlesztések hatásai

Az Uniós előírások hatályba lépésének idejével minden megváltozott és a helyzet kezdett visszájára fordulni , a túltermelés helyett hiány lépett fel . Így rögtön megugrott a tojás ára úgy hogy a gazdák már nem tudtak többet emelni az újítások miatt felmerülő költségek finanszírozása érdekében. Mind ez nem volt elég a gazdáknak az EU-n kívüli országokból bejövő export jóval olcsóbban tudta árulni a termékét mivel őket nem fogta szabályozás így a verseny egyoldalúvá vált. Ez nehezítette még az illegális behozatal is. Ez a drasztikus váltás eredménye lett!Sajnos a magyar termelőknek nem csak ezen problémákkal kell szembenézniük, hanem a nagyobb tőkekoncentrációjú német,lengyel,spanyol és holland versenytársakkal is.

hirdetes

„. A magyar tojás védelmében folytatott küzdelemben Végh László komoly eredménynek tartja a kilós ár feltüntetését előíró miniszteri rendelet, mely hatékonyabban tájékoztatja a fogyasztót, így kevésbé téveszen meg az olcsóbb, ám méretben többnyire kisebb külföldi tojás.."

Forrás: agrarszektor.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

dezoxiribonukleinsav (DNS)

valamennyi sejtben előf., a fehérjék mellett a legfontosabb makromolekula. A molekula törzsét... Tovább

magtisztító és -osztályozó gépek

az elcsépelt v, betakarított magvakat felhasználás előtt szennyezettségüktől (szármaradék,... Tovább

Tovább a lexikonra