notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Miért olyan veszélyesek a neonikotinoidok?

Hirdetés

A világ legnagyobb mérgei - Soha ne használd ezeket a rovarölőket!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Soha nem lenne szabad használni ezeket a rovarölőket

A neonikotinoidok hatása a beporzásért felelős rovarokra

Egy 2012-es kutatás laboratóriumban végzett tesztjei során kimutatták, hogy a neonikotinoidok megzavarják a méhek navigációs képességét és memóriáját is, ami miatt gondot okozhat nekik visszatérniük a kaptárba, vagy a megszokott táplálékforrásokhoz. Egy másik kutatás során megállapították, hogy a méhek már a neonikotinoidokkal való találkozás után másfél órával is nehezebben találtak vissza a kaptárhoz. A neonikotinoidok a megcélzott rovarok központi idegrendszerére hatnak.

 

A növényi nedvekkel táplálkozó kártevők – mint például a levéltetvek – a lekezelt levelek elfogyasztásakor koncentrált mennyiségben veszik fel a méreganyagot. Habár a méhek nem találkoznak ekkora mennyiségben a neonikotinoidokkal (mivel nem esznek a növények levélzetéből), már az is elég, ha hozzáérnek a lekezelt növényekhez, mert a hatás már ennyitől is mutatkozhat. Egy másik tanulmány szerint a neonikotinoidokkal való találkozás nem minden esetben jár káros hatással, de esélyes, hogy többféle rovarirtó szer kombinációja már fokozhatja a problémákat és jelentősebb károkat is okozhat a beporzókban. A problémák jelentkezhetnek akut és hosszútávú érintkezés hatására is, és nagyobb a dózisú neonikotinoidok akár végezhetnek is a méhekkel.

Hirdetés

 

A neonikotinoidok hatása a környezetre

Elképzelhető továbbá, hogy a beporzó rovarokon kívül a környezet többi részére is hatással lehetnek a neonikotinoidok. Mivel nagyon gyakran alkalmazzák őket, nem csak a növények leveleire kerülnek rá, hanem a vízen keresztül gyakran a talajba is bejutnak. Bizonyos neonikotinoidok (imidakloprid és a fipronil) még a madarakra és a halakra is veszélyt jelenthetnek, mert hatással vannak a szaporodási képességeikre. A kutatások szerint nagyobb mennyiségben az ilyen vegyi rovarirtók még halálosak is lehetnek a madarakra és halakra nézve.

Hirdetés

 

A kép azonban még ennél is nagyobb, ugyanis a neonikotinoidok a táplálékláncba is beavatkoznak. Egy kutatás szerint mivel ezek a vegyi anyagok elpusztítják a növényeken élősködő kártevőket, fontos táplálékforrásokat szüntetnek meg az ezeket fogyasztó állatok (például gyíkok) számára.

 

Hogyan lehet elkerülni a neonikotinoidokat?

A méhek és más beporzó rovarok nagy távokat képesek megtenni élelmiszer után kutatva. Elképzelhető tehát, hogy még ha egy helyen nem is alkalmaznak ilyen jellegű szereket, a méhek máshol találkoznak majd vele. Szerencsére ettől az Európai Unióban nem igazán kell tartani, ugyanis a tagállamok 2018 április 27-én megegyeztek három fő neonikotinoid aktív hatóanyag, a klotianidin, az imidakloprid, és a tiametoxam teljes betiltásáról.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

tőgybimbósipoly

Fejlődési rendellenességből v. sérülésből származó járat,amely a bimbócsatornát... Tovább

kender növényvédelmi technológiája

a kender növényvédelmi feladatainak a zömét a rovar kártevők és a gyomok alkotják. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 5.0

Növényvédelem