Nem biztos, hogy nagy a baj, ha nem hoz virágot a hortenziád

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A teljesen kivirágzott hortenzia növény a kertünk valaha volt legszebb jelensége lehet. A hortenzia teljes joggal olyan sok kertész kedvence: gyönyörűen mutat a kár a kertben, akár beltéri dekorációként, akár menyasszonyi csokrok részeként. A Te hortenziád azonban nem virágzik és frusztrált, csalódott vagy miatta? Nem kell kétségbe esned, a probléma néhány egyszerű trükkel könnyedén orvosolható. Olvass tovább és tudd meg, hogyan borulhat virágba hortenziád!

Hortenzia virágzása

Miért nem virágoznak a hortenziáim? 


Nincs virág a hortenzia bokrokon? Kiábrándító, ha a hortenzia nem virágzik, azonban bárkivel megtörténhet – és bárki orvosolni is tudja egy nagyon egyszerű megoldással, mégpedig azzal, hogy kikutatjuk, pontosan milyen fajta hortenziát is ültettünk és annak megfelelően kezeljük.
Egyes hortenziafajták ugyanis új hajtásról, míg mások régi hajtásról nevelnek virágot. Ha hortenziánk nem virágzik, a probléma gyökere valószínűleg ebben keresendő.


Ha új hajtásról virágzó hortenziát nevelünk, az nem okozhat különösebb problémát a virágzásban. A legelterjedtebb hortenzia növények a nagylevelű családból, vagy a Hydrangea macrophylla-ból származnak. Ezek gyönyörű kék vagy rózsaszín virágokat hoznak létre, azonban sok különböző fajtát hoztak létre ebből a növénycsaládból, és sok közülük a téli hidegben hajlamos visszahalni a talajba. Ha az ilyen típusú hortenzián a meglévő, vagy „régi” fa visszahal a talajba, a hortenzia nem fog virágozni, amikor a következő tavasszal újra kinő. Miért? Mert túlságosan elfoglalt az új hajtás termesztésével, és az ilyen típusú hortenzia esetében nem képződnek virágok az újonnan termesztett fán, hanem „régi” száron jelennek meg a jövő évi virágok. Egy lehetséges megoldás: Ha télen védjük a hortenziát a fagytól, nyáron jobban teljesít majd virágzás terén.


Még mindig nincs virág a hortenzián? 


Ha van egy hortenziád, amely nem virágzik, előfordulhat, hogy előző évben túlságosan visszametszetted. A nem virágzó hortenziát gyakran előfordul, hogy nyár elején és késő télen metszik. Ha túl vannak metszve, hajlamosak lesznek a normálisnál gyakrabban elhalni, és egy teljes évet várni fognak, mielőtt újra virágoznak. 
Megoldás: A hortenziát csak kora tavasszal metszd meg, amikor már látod az elhalt hajtásokat! Ismételten, ha azt látod, hogy a hortenziád nem virágzik, győződj meg róla, hogy tudod, milyen típusú, és jegyezd meg, hogy mennyire és mikor pusztult el az előző évben! Ne feledd, hogy virágzáshoz szüksége lehet a régi hajtásra. 


Végül, ha a hortenziád nem virágzik, és úgy döntesz, hogy ez idáig semmi sem igaz, érdemes lehet tesztelni a talajt. Ha a talajban bőséges a nitrogén, akkor előfordulhat, hogy a hortenzia dúsan zöldell, és nincs virága. A hortenziának, mint sok más virágos növénynek, foszforra van szüksége a megfelelő virágzáshoz. A csontliszt hozzáadása nagyszerű módja a foszfor növelésének a talajban. Ezt is tartsd szem előtt, amikor műtrágyát választ a növényeid számára!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

számítástechnika alkalmazása a mezőgazdaságban

a hetvenes évek elején kezdődött Mo.-on a számítástechnikai kormányprogram megvalósítása.... Tovább

izotóniás oldat (izoozmotikus oldat)

biológiai értelemben az olyan oldat, amelynek ozmózisos nyomása a sejten belüli ozmózisos... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény virág