Nem biztos, hogy nagy a baj, ha nem hoz virágot a hortenziád

hirdetes

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A teljesen kivirágzott hortenzia növény a kertünk valaha volt legszebb jelensége lehet. A hortenzia teljes joggal olyan sok kertész kedvence: gyönyörűen mutat a kár a kertben, akár beltéri dekorációként, akár menyasszonyi csokrok részeként. A Te hortenziád azonban nem virágzik és frusztrált, csalódott vagy miatta? Nem kell kétségbe esned, a probléma néhány egyszerű trükkel könnyedén orvosolható. Olvass tovább és tudd meg, hogyan borulhat virágba hortenziád!

Hortenzia virágzása

Miért nem virágoznak a hortenziáim? 


Nincs virág a hortenzia bokrokon? Kiábrándító, ha a hortenzia nem virágzik, azonban bárkivel megtörténhet – és bárki orvosolni is tudja egy nagyon egyszerű megoldással, mégpedig azzal, hogy kikutatjuk, pontosan milyen fajta hortenziát is ültettünk és annak megfelelően kezeljük.
Egyes hortenziafajták ugyanis új hajtásról, míg mások régi hajtásról nevelnek virágot. Ha hortenziánk nem virágzik, a probléma gyökere valószínűleg ebben keresendő.


Ha új hajtásról virágzó hortenziát nevelünk, az nem okozhat különösebb problémát a virágzásban. A legelterjedtebb hortenzia növények a nagylevelű családból, vagy a Hydrangea macrophylla-ból származnak. Ezek gyönyörű kék vagy rózsaszín virágokat hoznak létre, azonban sok különböző fajtát hoztak létre ebből a növénycsaládból, és sok közülük a téli hidegben hajlamos visszahalni a talajba. Ha az ilyen típusú hortenzián a meglévő, vagy „régi” fa visszahal a talajba, a hortenzia nem fog virágozni, amikor a következő tavasszal újra kinő. Miért? Mert túlságosan elfoglalt az új hajtás termesztésével, és az ilyen típusú hortenzia esetében nem képződnek virágok az újonnan termesztett fán, hanem „régi” száron jelennek meg a jövő évi virágok. Egy lehetséges megoldás: Ha télen védjük a hortenziát a fagytól, nyáron jobban teljesít majd virágzás terén.

hirdetes


Még mindig nincs virág a hortenzián? 


hirdetes
Ha van egy hortenziád, amely nem virágzik, előfordulhat, hogy előző évben túlságosan visszametszetted. A nem virágzó hortenziát gyakran előfordul, hogy nyár elején és késő télen metszik. Ha túl vannak metszve, hajlamosak lesznek a normálisnál gyakrabban elhalni, és egy teljes évet várni fognak, mielőtt újra virágoznak. 
Megoldás: A hortenziát csak kora tavasszal metszd meg, amikor már látod az elhalt hajtásokat! Ismételten, ha azt látod, hogy a hortenziád nem virágzik, győződj meg róla, hogy tudod, milyen típusú, és jegyezd meg, hogy mennyire és mikor pusztult el az előző évben! Ne feledd, hogy virágzáshoz szüksége lehet a régi hajtásra. 


Végül, ha a hortenziád nem virágzik, és úgy döntesz, hogy ez idáig semmi sem igaz, érdemes lehet tesztelni a talajt. Ha a talajban bőséges a nitrogén, akkor előfordulhat, hogy a hortenzia dúsan zöldell, és nincs virága. A hortenziának, mint sok más virágos növénynek, foszforra van szüksége a megfelelő virágzáshoz. A csontliszt hozzáadása nagyszerű módja a foszfor növelésének a talajban. Ezt is tartsd szem előtt, amikor műtrágyát választ a növényeid számára!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

fészek (méh)

a kaptár a méhek tartózkodási helye szerint két részre osztható; az állandó tartózkodási... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény virág