Nem biztos, hogy nagy a baj, ha nem hoz virágot a hortenziád

hirdetes

Miért nem virágzik a hortenziám? Válaszolunk!

SFV

A teljesen kivirágzott hortenzia növény a kertünk valaha volt legszebb jelensége lehet. A hortenzia teljes joggal olyan sok kertész kedvence: gyönyörűen mutat a kár a kertben, akár beltéri dekorációként, akár menyasszonyi csokrok részeként. A Te hortenziád azonban nem virágzik és frusztrált, csalódott vagy miatta? Nem kell kétségbe esned, a probléma néhány egyszerű trükkel könnyedén orvosolható. Olvass tovább és tudd meg, hogyan borulhat virágba hortenziád!

Hortenzia virágzása

Miért nem virágoznak a hortenziáim? 


Nincs virág a hortenzia bokrokon? Kiábrándító, ha a hortenzia nem virágzik, azonban bárkivel megtörténhet – és bárki orvosolni is tudja egy nagyon egyszerű megoldással, mégpedig azzal, hogy kikutatjuk, pontosan milyen fajta hortenziát is ültettünk és annak megfelelően kezeljük.
Egyes hortenziafajták ugyanis új hajtásról, míg mások régi hajtásról nevelnek virágot. Ha hortenziánk nem virágzik, a probléma gyökere valószínűleg ebben keresendő.


Ha új hajtásról virágzó hortenziát nevelünk, az nem okozhat különösebb problémát a virágzásban. A legelterjedtebb hortenzia növények a nagylevelű családból, vagy a Hydrangea macrophylla-ból származnak. Ezek gyönyörű kék vagy rózsaszín virágokat hoznak létre, azonban sok különböző fajtát hoztak létre ebből a növénycsaládból, és sok közülük a téli hidegben hajlamos visszahalni a talajba. Ha az ilyen típusú hortenzián a meglévő, vagy „régi” fa visszahal a talajba, a hortenzia nem fog virágozni, amikor a következő tavasszal újra kinő. Miért? Mert túlságosan elfoglalt az új hajtás termesztésével, és az ilyen típusú hortenzia esetében nem képződnek virágok az újonnan termesztett fán, hanem „régi” száron jelennek meg a jövő évi virágok. Egy lehetséges megoldás: Ha télen védjük a hortenziát a fagytól, nyáron jobban teljesít majd virágzás terén.

hirdetes


Még mindig nincs virág a hortenzián? 


hirdetes
Ha van egy hortenziád, amely nem virágzik, előfordulhat, hogy előző évben túlságosan visszametszetted. A nem virágzó hortenziát gyakran előfordul, hogy nyár elején és késő télen metszik. Ha túl vannak metszve, hajlamosak lesznek a normálisnál gyakrabban elhalni, és egy teljes évet várni fognak, mielőtt újra virágoznak. 
Megoldás: A hortenziát csak kora tavasszal metszd meg, amikor már látod az elhalt hajtásokat! Ismételten, ha azt látod, hogy a hortenziád nem virágzik, győződj meg róla, hogy tudod, milyen típusú, és jegyezd meg, hogy mennyire és mikor pusztult el az előző évben! Ne feledd, hogy virágzáshoz szüksége lehet a régi hajtásra. 


Végül, ha a hortenziád nem virágzik, és úgy döntesz, hogy ez idáig semmi sem igaz, érdemes lehet tesztelni a talajt. Ha a talajban bőséges a nitrogén, akkor előfordulhat, hogy a hortenzia dúsan zöldell, és nincs virága. A hortenziának, mint sok más virágos növénynek, foszforra van szüksége a megfelelő virágzáshoz. A csontliszt hozzáadása nagyszerű módja a foszfor növelésének a talajban. Ezt is tartsd szem előtt, amikor műtrágyát választ a növényeid számára!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-20

Hogyan tegyük el télre a virághagymákat?

Sokakban merül fel a kérdés: el lehet tenni a virághagymákat télre? Ha igen, akkor hogyan kell a virághagymákat teleltetni szakszerűen? Mutatjuk a választ!

2022-09-16

Királyi elegancia a kertedben: Így nevelj vakondűző császárkoronát Te is

A császárkorona (Fritillaria imperialis) kevésbé ismert évelő hagymás növény, amelyek minden kertben feltűnő és vakondmentes megjelenést jelentenek!

2022-09-16

Hogyan neveljünk Camassiát

A camassia, vad jácint nem túl ismert Magyarországon, azonban rendkívül feldobhatjuk vele kertünket! Minden, amit tudnod kell a vad jácint gondozásáról!

2022-09-16

Miért lesz fehér a virágföld? – A penészes talaj javítása

A túl sok víz olyan környezetet teremt, amely lehetővé teszi a penész megszaporodását a szobanövények talajában. Ez okozza a fehéredést a virágföldjén!

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

További cikkek ebben a témában


valódi gombák (Eumycota [Mycomycota, Mycophy-ta])

a növények rendszerében a X. törzset képviselik, a gombák többsége ebbe a törzsbe tartozik.... Tovább

tyúkalakúak (Galliformes)

a—>madarak osztályának egyik rendje. Testük zömök, többségük rossz repülő. A két... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet kertfenntartás növény virág